Kevert fehérje, miért is jó?

2014-04-04 10:58:00

Megnézed a fehérjék címkéit és nem érted, miért kell ennyiféle fehérjéből összeállítani az edzés utáni turmixodat? Koncentrátum, izolátum, tejsavó, marhafehérje, aminosavak… Miért hasznos, ha a tejsavófehérje mellett marhafehérjét is tartalmaz turmixod? Miért jó ez a regeneráció és tápanyagfelszívódás szempontjából?

Gyors és lassú felszívódás

Azt már kezdőként hamar megtanuljuk, hogy ár–érték arányban a tejsavófehérjék jelentik a legjobb fehérjeforrást az izomépítés és izommegőrzés tekintetében. Azt is tudjuk már, hogy a fehérje aminosavak láncából áll és ezen láncok hossza határozza meg azt, hogy mennyire gyorsan tudjuk aminosavakra bontani, hogy aztán izmot építsünk belőle, vagy más szervi funkciónál felhasználjuk.

A fehérjeturmixok esetén a hozzáadott aminosavak hasznosulnak először, mint amilyenek a BCAA, glutamin stb. Az izolátumok, hidrolizátumok jelentik ezután a leggyorsabb felszívódást, ami szintén különösen hasznos edzés után és szigorú diétában a gyors tápanyagellátás érdekében. Az ennél lassabb felszívódású tejsavó koncentrátum még mindig hasznos az edzés utáni regeneráció gyorsítása érdekében. A még lassabb felszívódású tej- és tojásfehérjék hosszabb távon látnak el aminosavakkal, ami nagyszerű választás például este lefekvés előtt, hogy éjszakára se szenvedjen hiányt a szervezet és tovább tudjon regenerálódni, építkezni.

Az aminosavak olyanok, mint a gyöngyszemek, minden fehérjeforrásnál máshogy kerülnek felfűzésre, máshogy alakulnak ki a láncok.

Nemcsak a hosszuk, de összetételük szerint is eltérnek az aminosav-láncok.

A tejsavófehérje mellett hasznos, ha marhafehérjét is tartalmaz a turmixunk, hiszen a marhafehérje magasabb arányban tartalmaz leucint és anabolikus, vagyis izomépítő szempontból különösen hatékony. A hozzáadott BCAA-k esetén is előnyös, ha a leucin aránya magasabb a másik két összetevőnél (izoleucin, valin).

A kevert fehérje tehát azért hasznos, mert azonnali tápanyagellátást biztosít, ugyanakkor hosszú időtartamra is ellát a megfelelő aminosav-forrásokkal, amelyek szükségesek a regenerációhoz, így a fejlődéshez.

BioTechUSA Brutal Muscle On - kevert fehérje

BioTechUSA


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

BioTech USA FIBO 2013 - 1. nap