Kezdeti nehézségek – tippek kezdők számára

2012-12-05 12:29:00

Mindig az első lépések a legnehezebbek. Ugyanígy vagyunk az edzéssel, életmód váltással kapcsolatban is. Sőt, van egy nulladik lépés is: az elhatározás. Mert az nem elég, hogy tudjuk, érezzük, vagy valaki azt tanácsolta, hogy jó lenne már valamit sportolni, egészségesebben táplálkozni és egyáltalán egészségesebben élni, de hogy ezt el is kezdjük, ahhoz egy komoly elhatározás kell. Aki még csak itt tart, annak azt üzenem, hogy nem kell ezen sokat vacillálni.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1248/o_Fotolia_8251567_M_20121031124011.jpgEz nem olyan, mint a munkahelyváltás, nincsenek pro és kontra érvek. Csak előnyei vannak, csakis hasznod származhat belőle. Lehet, hogy most úgy érzed, hogy ha elkezdesz sportolni, kevesebb idő marad magadra, de később rá fogsz jönni, hogy pont, hogy több időt fordítasz majd saját magadra. Csak körbe kell nézni, hányan folytatják ezt az életmódot, és nem élsportolók, hanem teljesen átlagos emberek. Egyszer ők is elkezdték, és ha nekik ment gond nélkül, akkor neked miért ne menne?

Első lépés

Ha az elhatározás megvan, jöhet az első lépés: lemenni a terembe. Saját tapasztalataimból és a leendő vendégeim hozzáállásából kiindulva, ilyenkor a legrosszabb, amit tehetsz, ha húzod az időt, ha nagyon sokat agyalsz rajta. A „legfájdalommentesebb” az, ha amint elhatározod magad, egyből bele is fogsz. Már rengetegszer fordultak hozzám azzal, hogy szeretnének edzeni, de nem most, majd 1 hónap múlva. Meg majd a jövő hét utáni héten felhívnak. Tippelhettek, hánnyal találkoztam közülük.  Igen, eggyel sem. Viszont, aki fogta magát és azonnal fel is hívott, annak már nem maradt menekülési útvonala, le kellett jönnie és aztán ott is ragadt :) vagy, ha nem edzőhöz akarsz menni, akkor hétfőn délután hazamész, összepakolod az edzőfelszerelésed és elindulsz. Nem „majd holnap”, „most fáradt vagyok”, el kell felejteni minden kifogást, és az első lépésnél szigorúnak kell lenned magadhoz.

Félelmek

Ennél a lépésnél a legtöbbször az a probléma merül fel az emberekben, hogy attól tartanak, ki fogják őket nézni a fitness teremből. Mert túl vékony, túl kövér, túl fiatal, túl öreg. Bevallom, én sem mertem régen lemenni fiús konditerembe, mert biztos voltam benne, hogy azt fogják gondolni, mit keres itt ez a 46 kg-os lány. Aztán valahogy mégis letévedtem és nagyon meglepődtem. Nem hogy nem néztek ki, de elismerően bólogattak, megdicsértek, hogy milyen rendesen edzem, örültek, hogy végre van egy lány, aki nem nyafog. Elég sok teremben voltam már és mindenhol volt legalább egy túl vékony, túl kövér, túl fiatal, túl öreg. De senki nem foglalkozott velük (legalábbis negatív értelemben), egyrészt, mert el vannak foglalva a saját edzésükkel, másrészt, mert mindenki tudja, hogy valahol el kell kezdeni, és ha valaki egyszer már hajlandó volt elkezdeni, akkor az azt jelenti, hogy hajlandó változtatni és ez a lényeg, nem az, hogyan nézünk ki most. Szóval nem kell félni, nem fognak bámulni, kicikizni, megjegyzéseket tenni.

A következő lépés

Ha már elkezdtél edzeni, jön a következő nehéz lépés: nem kéne abbahagyni. A leggyakoribb oka annak, hogy valaki feladja az edzést, az, ha nem lát változást. Pedig már 1 hónapja csinálja. De sajnos ez egy türelemjáték, sok-sok hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy látványos eredményeket érjünk el és azt is csak akkor, ha egy precízen felépített edzéstervet és életmódot követünk. Sokan azt hiszik, hogy elég valamit csinálni, össze-vissza, ami épp eszébe jut, de ez nem igaz. A súlyzós edzés mögött is egy komplex tudomány áll. Ismerni kell az anatómiát, biológiát, biokémiát, edzéselméletet, táplálkozástudományt. Kezdőként célszerű szakember segítségét kikérni, aki majd rávezet a helyes útra.

Van, aki kér edzéstervet, 1-2 alkalommal igénybe vesz személyi edzést, aztán folytatja egyedül, de pár hónapon belül megunja az edzést és nem lesz kedve tovább csinálni. Vagy esetleg egy internetről leszedett (nem ritka esetben profi testépítőktől származó) edzéstervek alapján próbálnak boldogulni, de ez nagyon nehéz, nagyon fárasztó nekik, minden nap szenvednek az iszonyatos izomláztól és végül úgy döntenek, hogy ez a sok szenvedés nem éri meg.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1248/o_iStock_000003547092Large_20121031124024.jpg

A kezdők edzésterve 3 célt szolgál:

1, a szervezet megszokja ezt a fajta terhelést (hiába végeztél más sportot korábban, minden terhelés máshogy hat a szervezetre)

2, megtanuljuk a gyakorlatok helyes elvégzését

3, megszeretjük az edzést.

Nem szabad egyből túl nagy vehemenciával nekiesni az edzésnek, mert hamar ki fogsz égni. Tudom, mindenhol azt olvasni, hogy maximum súlyokkal kell edzeni, mert akkor lesz hatékony, ez így is van, de nem az első hónapokban. Ilyenkor az a lényeg, hogy élvezd az edzést, jól érezd magad, jól essen és kellemes legyen. Úgy kell edzeni, hogy várd a következő alkalmat és ne rettegj tőle. Ha így teszel, egy idő után már nem is fogsz gondolkodni azon, hogy menj-e edzeni, egyszerűen természetessé fog válni. Ilyenkor már lehet keményíteni.

Kezdő vendégeim edzéstervének váza mindig adott, de igyekszem variálni a gyakorlatokat, amelyek vissza-visszatérnek. Egy-egy kisebb módosítás, például a kéztartás változtatása is változatosságot hoz az edzésbe, ezáltal nem lesz unalmas, élvezni és aztán várni fogják a következő alkalmat.

Még egy valami tudja nagyon ösztönözni a kezdőket: ha kívülről is kapnak támogatást. Számolj be ismerőseidnek az edzéseidről, akikről tudod, hogy szintén sportolnak. Büszkék lesznek rád és bátorítani, motiválni fognak.

Ha betartod a fenti szabályokat, biztos vagyok benne, hogy sokkal könnyebben fogod venni a kezdeti akadályokat. Az sem baj, ha nem áll módodban személyi edző segítségét igénybe venni, akkor kérd meg egy ilyen téren tapasztaltabb barátodat és mutasd meg neki ezt a cikket.

VinÁgi

Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Nitro Gold PRO