Kezdők által leggyakrabban elkövetett hibák

2013-02-08 10:03:00

Mindannyian követtünk el hibákat kezdőként és ez nem róható fel senkinek. A hibázás a tanulási folyamat része. De, ha valaki felhívja erre a figyelmünket, akkor még gyorsabban tanulhatunk!

Túl nagy súlyok/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1323/o_Fotolia_13770048_S_20130207163825.jpg

Ez talán a legelterjedtebb hiba és ami azt illeti, nem csak a kezdőkre igaz. Felesleges a képességeidet meghaladó súlyt választanod. Miért is? Mert baleset-és sérülésveszélyes. Nem fogsz tőle gyorsabban fejlődni, főleg, ha a szabályosság kárára megy. Ha a lányok miatt teszed, mint nő, elárulok neked egy titkot: tényleg nem érdekel minket, mennyivel bicepszezel. Ha a „nagyok” előtt akarsz bevágódni ők csak megmosolyognak, mert tudják, hogy ennek nincs értelme.

Szanaszét hagyott eszközök

Kevés olyan terem van, ahol az emberek odafigyelnek a rendre. Pedig otthon is elpakolod magad után a tányért, a ruhákat. Vagy legalábbis, ha együtt élsz valakivel. Az ott felejtett súlyzók, tárcsák, rudak egyrészt bosszantóak, mert plusz időbe telik lepakolni, megtalálni őket, másrészt balesetveszélyes is lehet, ha valaki belerúg, vagy átesik rajta. Egyszerű a képlet: hagyd úgy az eszközöket, ahogy te is találni szeretnéd–a helyén.

A higiéniai szabályok be nem tartása

Naponta több száz ember fordul meg a konditeremben, ahova jársz. El tudod képzelni, mennyi baktériummal jár ez? Gondolom, Te sem szeretnél más izzadságában feküdni, vagy ami még rosszabb, bármilyen fertőzést elkapni. Nem kell túlzottan megerőltetned magad, csak moss kezet a WC használata után, tiszta edzőruhában és cipőben menj az edzőterembe, vigyél magaddal törölközőt, amit magad alá is tehetsz, ha valamit összeizzadtál, vagy használtad a kardió gépeket, takarítsd le magad után pár mozdulattal. Nem nagy dolgok, de ezzel is példát mutathatsz másoknak, amivel sokkal kellemesebb környezetet teremthettek magatoknak.

Hosszadalmas sorozatok

A nem megfelelően megválasztott súlyok mellett gyakori hiba a gépek, eszközök lefoglalása hosszú időre. Attól nem lesz hatékonyabb az edzésed, ha 8-10 sorozatot csinálsz 1-1 gyakorlatból. Ezen kívül, feleslegesen foglalod a helyet mások elől. 1-1 gyakorlatból maximum 4-5 sorozatot csinálj, 8-12 ismétléssel, maximum 90 mp-es pihenőidőkkel. Így sokkal intenzívebb lesz az edzésed és másokat sem tartasz fel.

Közösségi élet/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1323/o_shutterstock_2903567_20130207164042.jpg

Természetes dolog, ha az edzőteremben előbb-utóbb kialakul egy közösség, vagy ha a haveroddal jársz edzeni, nem kötelező néma csendben végigcsinálni az edzést. De a másik véglet sem vezet eredményre. Ha percekig fecsegsz 2 sorozat között, mert meg kell beszélni az előző esti meccset, vagy épp flörtölsz a csinos pultos lánnyal. Egyrészt, ahogy az előző pontban is, feltartod a többieket, másrészt, hátráltatod a saját fejlődésedet. Nem azt mondom, hogy tilos társasági életet élni az edzőteremben, de tartsuk tiszteletben a saját és mások edzését.

Helytelenül elvégzett gyakorlatok

A rossz technikával elvégzett gyakorlatok több szempontból is rosszak: nem éred el a kívánt eredményt és még le is sérülhetsz. Érdemes személyi edző segítségét igénybe venni, legalább az első hetekben, aki megmutatja és megtanítja neked a gyakorlatok helyes elvégzésének módját.

Céltalan edzés

Sok kezdő egyszerűen csak lemegy a terembe és csinálja, ami eszébe jut. Esetleg sorba megy a gépeken. Ez tökéletes módszer arra, hogy eredménytelen legyen az edzésed. Mindig legyen edzésterved, a legtöbb teremben akár ingyen is megírja neked az edző és kövesd ezt a programot. A legjobb, ha edzésnaplót is vezetsz, amibe mindig pontosan leírod, milyen súlyokkal dolgoztál, mennyit csináltál, esetleg megjegyzéseket is hozzáfűzhetsz, mi az, amit jól éreztél, mi az, ami nagyon nem ment. Utólag visszanézve nagy hasznodra válhat.

Víz

Nagyon fontos, hogy edzés előtt és után is pótoljuk az elvesztett folyadékot. Ez leginkább szénsavmentes ásványvíz, sportital legyen. Edzés alatt kisebb adagokat igyunk, edzés után ihatunk többet is.

Étkezés edzés előtt, alatt és után/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1323/o_meat-steak_20130207164106.jpg

Sokan nem törődnek az edzés körüli étkezésekkel, pedig ez legalább olyan fontos, mint maga az edzés.

Edzés előtt 1 órával érdemes enni egy keveset, kb. 200 kalória mennyiségű salátát, gyümölcsöt, fehérjét. Edzés alatt lehetőleg ne együnk, kivéve ha nagyon éhesek vagyunk, vagy több órás edzésünk van (pl. biciklizés). Ilyenkor a legjobb egy maréknyi olajos mag, ez kellő energiát biztosít.

Az edzés utáni étkezés a legfontosabb, hiszen ilyenkor a szervezetnek szüksége van energiára a regeneráló folyamatokhoz. 1 órán belül fogyasszunk el egy teljes értékű ételt, ami tartalmaz megfelelő mennyiségű szénhidrátot és fehérhét.

Vingender Ági


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Debreczeni Gábor 2012-es év összefoglalója