Légzési technikák – a jobb sportteljesítményért (1. rész)

2016-11-13 18:18:00

Olyan természetes, hogy nem is gondolunk rá – egyszerűen csak belélegzünk, majd kifújjuk a levegőt. De valóban ilyen egyszerű? Ha a futásra vagy épp a keretben guggolásra gondolsz, nem éppen a levegővétel mikéntje az, ami először eszedbe jut a gyakorlat kivitelezéséről; pedig sokkal nagyobb jelentősége van, mint gondolnád.

Miért olyan fontos a helyes légzés?

Az egyes mozgásformák különböző légzési módszert kívánnak meg, ám legyen szó akár súlyemelésről, akár magas intenzitású edzésről, mindegyik sport esetében igaz:

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1991/o_breath_20161113183030.jpg

  • A megfelelő technikával tudod eljuttatni az oxigént – és vele együtt az energiát is - az adott feladat kivitelezéséhez használandó izmokhoz.
  • Nem csak az oxigént kell eljuttatni a tested különböző pontjaira, hanem el is kell szállítani onnan a termelődött széndioxidot (ez a savtalanítás eszköze) – ebben is segít a légzés.
  • Hosszabb ideig bírod az edzést, kevesebb energiafelhasználással, ha a helyes légzéstechnikát alkalmazod.
  • Ha jól veszed a levegőt, elkerülheted azt a bizonyára általad is megtapasztalt, kellemetlen érzést, amikor „beszúr az oldalad”.
  • A ritmusos, egyenletes lélegzetvételek megnyugtatják az elmét is; aminek szintén kulcsfontosságú szerepe van a határaid feszegetésekor – emlékezz: minden agyban dől el.
  • Mély légvétellel oxigén jut a tüdő minden részébe, ezáltal az nyomást gyakorol a hasüregre, ami pozitívan befolyásolja a vérkeringést és a vérnyomást – ez hozzájárul a kellő edzésintenzitáshoz.

Futás

Beszerezted a legjobb futócipőt, felöltöztél az időjárásnak megfelelően – irány az őszi Természet. Ám, ahhoz, hogy maximálisan kiélvezhesd egy kellemes testet-lelket feltöltő kocogás előnyeit, nem elég a helyes futótechnikát alkalmaznod és a saját tempód megtalálni; a légcserére is figyelned kell!

„2:2” – Bár nincs kőbe vésett szabály a futás közbeni légzést illetően, de tapasztalt futók véleménye szerint; mivel a futás is (csakúgy, mint a bringázás vagy az úszás) egy ciklikus mozgás; érdemes összehangolni a be- és kilégzés ritmusát lépéseinkkel. Tehát; két lépés alatt (egy jobb, és egy ballábas) vegyél levegőt, majd a következő kettőre engedd ki azt. Lassabb futásokhoz ideális lehet a 3:2 ütem is (hosszabb belégző fázis), sprintnél pedig akár a 2:1-ig (extrém esetben 1:1-ig) is felgyorsíthatod a légcseréd; hogy tested a megfelelő oxigénmennyiséghez juttasd.

Orron vagy szájon át? – Hát igen, ez jó kérdés- én magam mindig azt hallottam, olvastam, hogy orron át lélegezzünk, de ha belegondolunk, sokkal akadálymentesebb az útvonal szájon keresztül, ráadásul azt a szükségtelen stresszt is elkerülhetjük, amit az orron át való beszívás nehézsége okoz.

Másrészről viszont ez utóbbinak is megvan a maga előnye: kevesebb szennyezés jut a szervezetbe, a kinti hőmérséklet kevésbé tud hatni a testhőre (téli hidegek alkalmával ennek megnő a jelentősége). Talán a legtökéletesebb megoldás az, ha kicsit nyitva hagyod a szádat, és egyszerre veszel levegőt mindkét nyíláson át (ha tudnánk bőrön át lélegezni, azt is bekapcsolhatnánk :)).

Ha sikerült kifutni magad; levezetésképpen a pulzusod is megnyugtathatod hosszú, mély, - egyre lassuló - hasüregi légzéssel. Következő cikkünkben szó lesz a jógalégzésről és a súlyzós edzések alatti légvételről is.

Plézer Panna

Sportedző

 


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK