Leucin, a BCAA csoport tagja

2014-06-10 12:08:00

A leucin a BCAA csoportba tartozó aminosavak közé tartozó szerves vegyület. Esszenciális aminosav, mivel az emberi szervezet nem képes előállítani, a táplálékkal kell bejuttatni a szervezetbe. Növényekben és mikroorganizmusokban pirosszőlősavból szintetizálódik számos enzim hatására.

A leucin a májban, zsírszövetben, és az izomszövetben kerül felhasználásra, az utóbbi kettőben hétszer több, mint a májban.

A leucin fokozza a leptin termelést. A leptin egy, a zsírsejtek által termelt hormon, amely elsődleges az anyagcsere, étvágy-és testsúly szabályozásában. A leptin a zsírraktározás és éhségérzet egyik fő szabályozó faktora.418

A leucin közvetlenül vesz részt a fehérjeszintézisben: a legújabb tudományos eredmények arról szólnak, hogy a leucin az egyik legfontosabb aminosav, mivel közvetlenül stimulálja az izomzatban zajló fehérje szintézist. A magas leucin-szint ugyanis egyben anabolikus jel az izomsejtek számára! A leucin fokozza a regenerációt és gátolja az izomszövet leépülését.

Leucin kiegészítése még magas fehérjebevitel mellett is hatásosnak bizonyult, és akkor is, amikor gyors felszívódású protein turmixhoz adták. Intenzív fizikai munka során az izomzat képes a BCAA aminosavakat (leucin, izoleucin és valin) energianyerő folyamatokban is felhasználni, ennek köszönhetően a BCAA aminosavak energizáló, anabolikus és anti-katabolikus hatásúak.

A leucin elősegíti a növekedési hormon termelődését, hozzájárul a tesztoszteronszint megtartásához és növeli az izmok számára a hozzáférhető energiamennyiséget.

A leucin-kiegészítés fokozza a zsírvesztést, csökkenti a túltáplálás melletti zsírfelhalmozást és segíti az étvágy kontrollt.

Ezen felül a vércukorszintre való tekintet nélkül képes az inzulinszint szabályozására.

752A leucin az egyetlen, táplálékkal bevitt aminosav, amely képes serkenteni az izomfehérjék szintézisét. Míg régebben a sportolóknak szánt táplálékkiegészítőkban a leucin a három elágazó láncú aminosav egyike volt, az izomtömegnövelő hatása miatt ma már több figyelmet kap önmagában is.

Élelmiszer-adalékanyagként az L-leucin E-száma az E641, vagyis az ízfokozók közé sorolják.

Érdekesség

Epidermológiai vizsgálat mutatta be, hogy azoknak az embereknek, akiknek a táplálkozásában nagyobb mennyiségű BCAA szerepel, kevesebb zsírt raktároznak, mely részben a leucin anabolikus hatásának köszönhető.

Ezenkívül az elvégzett állatkísérletek arra engednek következtetni, hogy az elfogyasztott izoleucin serkenti a zsírégető enzimek munkáját, és aktiválja bizonyos speciális fehérjéket, amelyek serkentőleg hatnak az anyagcserére.

Szabó Noémi

személyi edző

testépítő versenyző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Kiss Jenő – Mindig legyen előtted a cél!