Mennyi glükóz szükséges az agynak?

2013-04-24 08:53:00

Az agy működése rendkívül bonyolult és összetett, milliónyi folyamat zajlik benne nap mint nap. Tudtad–e, hogy az agy a működéséhez csak glükózt használ fel?

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1217/o_Fotolia_28981174_M_20120926174700.jpgEz az egyik lényeges oka annak, hogy amikor szénhidrátmentes, vagy alacsony szénhidráttartalmú önkényes diétát csinálsz, akkor a diéta során a szervezet bonyolult kémiai folyamatok révén zsírt kénytelen átalkítani szénhidráttá, hogy feladatát el tudja látni. Ez azonban egyéb okok miatt tartósan nem kivitelezhető.

Az azonban tény marad, hogy az agynak glükóz szükséges a megfelelő működéshez. Csak ezt használja fel, s ez a vér–agy gáttal van összefüggésben. Ez a bizonyos gát akadályozza, hogy sok anyag a vérkeringésből magába az agyba jusson. Ilyen anyagnak számít nagyon sokféle gyógyszer is.

A felnőtt agynak a megfelelő működéséhez körülbelül 125 gramm glükózra van szüksége, ami hozzávetőleg 500 kalória.

Bizonyára felmerül a kérdés benned, hogy a szellemi tevékenység befolyásolja–e azt, hogy az  agynak mennyi glükózra van szüksége? Nos, a válasz: igazából „nem“.  Ugyanis a szellemi munka, amit végzel, amely során gondolkodsz és a problémák megoldását végzed, az agy ezekre a dolgokra mindössze csak töredékét használja fel a számára szükséges mennyiségből.

Az agy azt a bizonyos 500 kalóriát arra használja fel, hogy a tested irányítása kifogástalan legyen, tehát az alapfunkciók ellátására törekszik, erre megy el az energiája. Ilyen alapfunkciók a testhőmérséklet szabályozása, a légzés, szívműködés, vérnyomás szabályozása, stb.

Van azonban néhány aminosav, ami át tud jutni a vér–agy gáton.

Ezek az amiosavak viszont nem energiaként szolgálnak, hanem a neurotranszmitter anyagok létrehozásában vesznek részt. Ezek az úgynevezett ingerületátvivő anyagok segítik az impulzusok áramlását egyik idegsejtről a másikra. Ha úgy vesszük, bizonyos értelemben összekötik az agyban az elektromos áramköröket. Étrendünk pedig befolyásolhatja a neurotranszmitter anyagok szintjét.

A legjobb példa erre a szerotonin, amelyet az agy a triptofán nevű aminosavból állít elő. Amikor édességet eszel, a hasnyálmirigy belső elválasztású része inzulint bocsát ki annak érdekében, hogy a vér glükóz szintje visszaálljon a normál értékre. Az inzulin viszont befolyással van az aminosavakra, így válik lehetővé, hogy még több triptofán bejusson az agyba. A triptofán ezután alakul át szerotoninná. A szerotonin pedig nyugtató hatású, amelynek köszönhetően a megfelelő alvást biztosíthatod magadnak, vagyis elősegíted a regeneráció lehetőségét. Napszaktól függöen ugyanis álmosító, alvást elősegítő a szerotonin nyugtató hatása.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1217/o_Fotolia_17877640_M_20120926174635.jpgAz aminosavak hallatán jogosan mondod, hogy akkor egy proteinben gazdag étkezés után növeled a triptofán áramlását az agyba.  Ez azonban nem így van. Az oka pedig abból ered, hogy az agyba való bejutáshoz a triptofánnak más aminosavakkal kell versenyre kelnie, tehát csak nagyon kis mennyiségnek sikerül a bejutás.

Édességgel jobban megy a gondolkodás?

Az édesség, illetve a vércukor szintjét növelő ételek azok, amelyek fokozni tudják, hogy a triptofán nagyobb mennyiségben juthasson az agyba. (mivel nem kell más aminosavval versenyre szállni)

Amennyiben megnövekszik a szerotonin szint, az a nőket aluszékonnyá teszi, a férfiakat pedig megnyugtatja. 40 év felett viszont negatívan befolyásolja mindkét nem esetében a szelektív figyelmet.

A végső konzekvencia tehát az, hogy ha valamire koncentrálni akarsz, akkor nem tesz jót az édesség fogyasztása!

Szabó Noémi


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Erősember edzés Nagy Ákossal 2012 év elején! - 1. rész