Nem akarsz lemaradni cikkeinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre
FELIRATKOZOM
A feliratkozom gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

Miért fogyasszunk zabkorpát?

2013-11-18 11:07:00

A zabkorpát sokszor igazi csodaszerként emlegetik, mint ahogy a cikkből is kiderül, méltán rászolgál erre a jelzőre. A zabkorpa nem összetévesztendő a zabpehellyel, vagy a búzakorpával. Sokoldalú élettani hatása segít az egészséges táplálkozás kialakításában, ezáltal egészséged megőrzésében.

A zabkorpa több szempontból is igen hasznos alapanyag az egészséges étkezés  szempontjából. Egyrészt csökkenti a koleszterintszintet, ami ugye főleg szív– és érrendszeri betegségek kiváltója lehet. Ráadásul nem egy elhanyagolható dolog, hiszen a magas koleszterinnel a lakosság 15–20%-a küzd. Másrészt magas rosttartalmának köszönhetően (a zabkorpa 28%-a rost, aminek a fele úgynevezett vízoldékony rost) nagyon hatékonyan tisztítja a beleket, és gátolja a zsírok és Szénhidrátok felszívódását. Védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, továbbá élelmi rostokat, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Miért előnyös a zabkorpa fogyasztása?/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1563/o_2150518-bowl-of-wheat-bran-on-white-background-it-is-common-ingredient-of-healthy-meal_20131001151004.jpg

Jó hatással lehet a cukorbetegségre, valamint segíthet a bélrendszeri rákos megbetegedések megelőzésében is.

Fogyokúrázók számára kiváló élelmiszer, hiszen magas rosttartalmának és „béltisztító“ hatásának köszönhetően nagyon sok salakanyag eltávolításában segít, valamint a rostok akadályozzák a fölösleges energiafelvételt.

A zabkorpa legfontosabb jellemzője ugyanis az, hogy valamennyi élelmiszer közül neki a legmagasabb a vízben oldódó rosttartalma, és nagy mennyiségben tartalmaz bétaglükánt.

(Ezek komplex szénhidrát molekulák egyedi molekulaszerkezettel, amelyek meghatározzák a biológiai aktivitásukat is. Erősítik az immunrendszert: ez egy természetes és veszélytelen anyag, amely a kórokozók széles spektruma ellen hatékony.)

A zabkorpa rostjainak két nagyon fontos tulajdonsága van

Az egyik, hogy rendkívül jó a vízfelvevő képességük, mivel akár saját tömegük 20–30-szorosának megfelelő mennyiségű vizet is képesek magukba szívni, a másik pedig az, hogy gyakorlatilag mindenhez hozzá tudnak tapadni, amivel csak a belekben találkoznak.

Ahogy a gyomorba kerülnek a zabkorpa rostjai, rögtön megszívják magukat nedvességgel. Egy evőkanálnyi zabkorpa 450 grammnyi vizet képes felvenni, s minthogy ilyen módon „megdagad” a gyomorban, nagyszerűen csökkenti az éhségérzetet. A gyomorból továbbhalad a megduzzadt rostanyag a vékonybélbe, ahol pépes állagú béltartalomként halad tovább a tápcsatornában, miközben az emésztés folyamatában számos fizikai és kémiai változáson megy át. Menet közben pedig minden hozzátapad, amivel érintkezik, így a különböző kalóriahordozó anyagok is, melyek így, ebben a formában nem tudnak átjutni a bélfalon, tehát nem szívódnak fel a szervezetben. Ennek köszönhetően a széklettel együtt kiürülnek.

A zabkorpa beszerzése egyszerű, olcsó, ráadásul finom is, és sokféle étel gazdagításához, elkészítéséhez használható. Bármilyen húsos, zöldséges töltelékhez, süteményekhez is tehetsz zabkorpát, de keverheted csak egyszerűen joghurthoz, műzlihez is, vagy akár palacsintatésztához is.

Fiatalnak, időseknek, sportolóknak vagy diétázóknak, szóval mindenkinek, de a rostban szegény étrendhez mindenképpen ajánlott a fogyasztása!

Szabó Noémi

WBPF Világbajnok testépítő


Mit javítanál ezen a cikken?




A tartalom lehetett volna...





Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KULCSSZAVAK

zabpehely » zab » » emésztés » csökkent » rost » zabkorpa » egészséges táplálkozás » koleszterin » zabkorpa » vérnyomás » diéta » zabpehely »

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Kiss Jenő – Hogyan tovább a Nordic Pro után?