Mike Mentzer – „Heavy Duty” Táplálkozás I-III.

2014-04-29 12:39:00

Mike Mentzer IFBB profi testépítő legenda egész életében arra törekedett, hogy kidolgozzon egy tudományos, mindenki számára követhető rendszert, amely a folyamatos fejlődést támogatja. Saját tapasztalataiból kiindulva alkotta meg a Heavy Duty módszert, amely azóta kötelező olvasmánnyá vált a testépítő sportolók körében.

I. Táplálkozási illúziók, tévhitek és képzavarok

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1629/o_mike_20140429132911.jpg"Ha visszatekintek testépítő karrieremre, őszintén elképeszt, hogy sikerült felépítenem, főleg ha azt veszem, hogy hány éven át követtem a céljaimat szinte teljes tudattalanságban. A kezdetektől fogva, mikor is 12 éves voltam, egészen mostanáig teljesen becsapott és összezavarodott voltam, és még mindig van bőven mit tanulnom. Becsaptak a testépítő magazinok, különösen csábító hirdetéseik, melyek mindnyájunk számára garantálták, hogy egyik napról a másikra a Mr. America cím birtokosai lehetünk, és ehhez nem kell többet tennünk, csak pénzt kell invesztálunk egy bizonyos termékbe"

1. A táplálék-kiegészítők nem csodaszerek

"Jó példa volt erre az egyik olyan hirdetés, amelyik napi egy font izomtömeg-növekedést ígért egy bizonyos ital rendszeres elfogyasztása esetén. Lelkes, de kétségkívül tudatlan fiatal testépítőként bedőltem neki, és hét hónap alatt 180 fontról [~81 kg] felmentem 250 fontra [~113 kg] (a felszedett tömeg nagy része testzsír volt). Hogy én milyen okosnak hittem magamat. Az egyetlen ok, amiért nem mentem fel a megálmodott 280 fontig [~127 kg], hogy édesanyám nem tudta tovább finanszírozni a „tej-számlámat” mivel napi szinten közel két gallonnal [~7,5 liter] is megittam a szóban forgó folyadékból. Mindezek tetejébe, egyre inkább nyugtalanítottak a testemen megjelenő rút csíkok. Ekkorra már kinőttem a ruhásszekrényemet. Ez volt az a pont, ahol az öregem úgy döntött, hogy nem vesz nekem több ruhát, mintegy pontot téve a tömegnövelésemre."

2. Tömegelés és szálkásítás? Lejárt lemez...

"A következő hat hónap a károk visszafordításáról szólt. Akkoriban az volt a divat, hogy először „jól betömelegünk, majd leszálkásítunk”, azaz összetételtől függetlenül a lehető legtöbbet szedjük fel, aztán nyessük le a felszedett zsírt, hogy a végén csak a színtiszta izom maradjon meg. Nos, bő hat hónappal rá, mikor is a szálkásítás végére értem, pár fonttal kevesebb volt a testtömegem, mint az a bizonyos 180, amivel elkezdtem, mivel az éhezés és túledzés, mely ilyen mértékű súlycsökkenéshez vezetett, izomveszteséggel is járt. Igazából kevesebb izmom volt, mint az elején. Ennyit a „tömegelésről és a szálkásításról”."

3. Mindenki egyedi, mindenkinek más megoldás működik?

"Ettől a ténytől és még más hibáktól eltekintve, soha nem adtam fel, hogy kiváló testépítő legyek. Az idők során, amikor is faltam a testépítő magazinokat, egy apró trükk se kerülte el a figyelmemet. Ismertem minden diétát, amit lehoztak, és mindet ki is próbáltam. Mindenki másképp edzett és más diétát követett. Úgy volt, ahogy lennie kellett, hisz megmondták, nem vagyunk egyformák. Az alapelv, ahogy mondták, az volt, hogy mindnyájan egyediek vagyunk, és teljesen más szükségleteink vannak, mind edzés, mind táplálkozás szempontjából, és az egyén feladata, hogy megtalálja a számára legjobb megoldást. Nem csoda, hogy sokunk nem tudta, hogy akkor hányas is volt a kabát edzésileg és étrendileg.

De milyen erős ellentmondás! Pont azok az emberek, akiktől a „testépítés tudományát” megvettük, most már azt állították, hogy a testépítés minden, csak nem egzakt, és hogy nincs egyetemleges alapelv, vagy igazság, csak az, hogy akik nagy izmokat akarnak, önmaguk tudományos ügynökeinek kell lenniük, és felfedezni mi épít nekik izmot. Mivel a tudomány egy pontos dolog, lehetséges –e, hogy tévedtünk azt illetően, hogy a testépítés egy tudományág? Ha elfogadjuk az alapállást, hogy más és más szükségleteink vannak edzést és táplálkozást illetően, akkor igen, tévedtünk. Ilyen feltételek mellett a testépítés nem tekinthető pontos, avagy egzakt tudománynak."

II. A táplálkozás de-misztifikálása

"Amennyire ki tudtam deríteni, én vagyok az egyetlen profi testépítő, aki az edzést és a táplálkozást tudományos alapon közelíti meg. Hogy mondhatok ilyen merész dolgot? Nos, mivel minden profi testépítő egy ponton megemlíti, hogy más-más szükségleteink vannak, egyből tudom, hogy nem tudományos alapon közelítik meg a kérdést. Mivel én vagyok az egyetlen testépítő, aki az ellenkező oldalról közelíti meg a dolgot, vagyis onnan, hogy alapvetően egyformák vagyunk, alapvetően hasonló edzési és étrendbeli igényekkel, legalábbis a lehetősége megvan annak, hogy olyan testépítő vagyok, aki a tudomány oldaláról közelíti meg a dolgokat."

1. A testépítés tudomány!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1629/o_Mike_Mentzer_20140429133001.jpg"Nem, nem hiszem, hogy tévedtünk, amikor azt mondtuk, hogy a testépítés egy tudomány. A testépítés tudománya a testmozgás fiziológiájának és a táplálkozástannak az alapjain nyugszik, melyek mindnyájunkra igazak. Nem csak Mike Mentzer-re, hanem minden emberi élőlényre, aki valaha is élt e bolygón. Ahogy ’Heavy Duty’ c. könyvemben is írtam, „ha a tudomány törvényei nem lennének megváltozhatatlanok, hanem tetszőlegesen és kiszámíthatatlanul változnának, akkor maga a tudomány nem lenne megbízható kiindulópont… ha a fiziológia törvényei nem vonatkoznának mindenkire, akkor a gyógyászat tudománya nem létezhetne. A tény, ami lehetővé teszi a gyógyítás tudományát, az, hogy a néhány egyénen elvégzett kutatás eredményei az adott populáció minden tagjára vonatkoztathatók.”

"A könyv hátralevő része a táplálkozástannak és a testépítésnek van szentelve. Mivel a táplálkozás egzakt tudomány, mindenki, aki olvassa ezt a könyvet, megtudhatja, hogyan kell enni, ahhoz, hogy zsírmentes izomzatot építsen fel. Ezen belül is konkrétan kiderül, hogy az étrendedben mennyi kalória, hány gramm fehérje, szénhidrát és zsír szükségeltetik, hogy felépíts egy bizonyos mennyiségű izmot. A kalóriákkal és a tevékenységi szinttel való variálás megtanulása által elsajátítható, hogy akár adott napra vonatkozóan milyen tömegnövekedés illetve csökkenés hogyan jósolható meg. Ezeket a számolásokat bárki el tudja végezni, ha rendelkezik a táplálkozás szakértők által feltérképezett egyszerű adatokkal és képletekkel. Egy további lépést jelent a „testépítés tudományának” megértése felé, ha stabilan megértjük, mit is jelent az, amit én táplálkozási valóságnak hívok."

III. Valóság a táplálkozásban

"Ahhoz, hogy a testépítő megértse a táplálkozás valódi mibenlétét, először is reális képet kell alkotnia saját céljairól, vagy arról, amit valóban elérhet. Mindenki, aki akár egy parányi testedzési tapasztalattal is rendelkezik, tudja, izomszövetet a normál szinteken felül építeni lassú, fáradságos folyamat. Azonban egy kezdő, akiben dúl az elszántság és a lelkesedés, de gyakorlati tapasztalata annál kevesebb van, gyakran egyik napról a másikra történő Mr. America fizikum elérését reméli/tűzi ki célul. Jól tudom, hiszen anno én magam is lelkes, de tájékozatlan testépítő voltam, aki szentül hitte, hogy izomtömegét naponta egy fonttal növelni tudja."

"Megint csak el kell, mondjam, az ilyen hiú ábrándokkal teli célok a testépítő magazinok olvasásából származnak. Noha most nagy a szám, hogy itt ülök, és azt mondom, hogy azok a reklámok és hirdetések nyilvánvalóan nevetségesek, egykor én is bedőltem nekik. Mint ahogy a fejlődés és tudatlanság különböző szintjein könnyű bedőlni az ilyen lelkesítő, varázslatos dolgoknak. A fiatal Mike Mentzernek egyszer sem esett le, hogy napi egy font izomtömeg-növekedés egy év alatt 365 fontot jelent, pusztán egy csúcs formulájú turmix elfogyasztásával. [1 font = 0,45 kg, 365 font = 165,5 kg] De honnan tudhattam volna, hogy a növekedést először is edzéssel stimulálni kell a megfelelő táplálék bevitele előtt, ami lehetővé tesz ilyen mértékű növekedést. Természetesen, ha tudtam volna, akkor rájöttem volna, hogy senki sem képes akár egész élete során 365 font izomnövekedést elérni, nemhogy egy év alatt."

Az izomtömeg növelése lassú folyamat

"Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a növekedés egy lassú folyamat mindenki számára. És míg egyesek picit gyorsabban fejlődnek másoknál, ez a folyamat mindig viszonylag lassú marad. Senki nem tud elég gyorsan fejlődni.

Hogy milyen izomtömeg-növekedésre számíthat egy átlagos testépítő egy év rendszeres, intenzív edzést követően? Az első edzéssel töltött év során általában 20-30 font [9-14 kg] növekedésre lehet számítani, főleg sovány egyéneknél. Ahogy egy eredendően vékony alkatú egyén testsúlya beáll a testmagasságának és korának megfelelő szintre, a növekedés lelassul, még a meglehetősen kemény edzés ellenére is.

Egy normál testsúllyal rendelkező egyénnek, aki egy éve edz, 10 font tiszta izomszövet gyarapodás [4 kg] lehetséges, sőt, reális cél. És ez az eredmény csak akkor elérhető, ha az egyén kész olyan keményen edzeni, ahogy az szükséges, és megfelelően étkezik. Persze mindenki fel tud kapni 10 font [4 kg] tömeget, ha az a tömeg zsír, vagy zsír és izom kombinációja.

Sokak számára 10 font egy év alatt (4kg) nem tűnik soknak...

De nézzük máshonnan a dolgot: öt év során, egy átlagos, [75 kg] testtömegű felnőtt, évente 10 font [4 kg] izmot felpakolva, így öt év alatt 50 fontot [20kg], a ciklus végén 215 fontos [95kg], izomban gazdag testtel fog lelépni a mérlegről. Nem is olyan rossz, ha azt vesszük, hogy az 1979-es Mr. Olympia 15 versenyzőjéből csak ketten voltak 215 font felett. Innen nézve, az éves 10 font [4 kg] színizom felépítése talán több mint amit általában a legtöbben okkal el szeretnének érni.

És ne feledkezzünk meg róla: az igazi testépítő számára a tiszta izom növekedése az egyetlen növekedés, amellyel érdemes foglalkoznia. Tömeget növelni, pusztán azért, hogy elmondhassuk, hogy tömeget növeltünk, hiba. Ezt a leckét elég keserű tapasztalat során tanultam meg. Az a sok tömeg, amit anno magamra szedtem, annyira megváltoztatta az anyagcserémet, hogy mostanra a szálkásítás, fogyás nehezebb, mint sokak számára. És akkor ott vannak a gyors növekedés – vagy úgy is mondhatnám, hogy a túl gyors hízás - során kialakult striák. Mindig a saját hátrányodra fog válni a túlzott zsír felszedése, hiszen egy nap szembe fogsz kerülni a bajos feladattal, miszerint el is kell tüntetni. És minél több rajtad a zsír, annál kellemetlenebb a feladat."

Folytatás hamarosan!

Fordította: Szekeres Zoltán


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Brutális válledzés Kiss Jenővel