Mindjárt fekszem! Egyek, vagy ne?

2016-05-27 09:31:00

Elmúlt este hat óra. Lehet, hogy már 8 is, te pedig készülődsz a lefekvéshez. Ekkor azonban a gyomrod könyörtelen hangos korgással jelzi, hogy szerinte neki még jár valami. Nálad pedig beindul a vészcsengő: mi lesz így a szigorú diétáddal? Hisz ha most eszel, azzal elronthatsz mindent... És egyébként is már egy darab megevendő kalóriád se maradt... Mit tegyél ilyenkor? Egyél!

Ha korog a gyomrod már egyébként is rosszat jelent, hiszen azt jelzi, hogy az étrended nem biztosítja számodra az állandó vércukorszintet. Mi történik, ha este elnyomod a korgó kismanót a hasadban, és nem eszel semmit?

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1946/o_angyal_ordog_20160519111750.png

Először is, amikor reggel felkelsz, még éhesebb leszel és felfalod a fél konyhát. Ha nincs kéznél gyorsan elérhető egészséges reggeli, akkor diéta ide vagy oda, nekiugrász a péksütiknek (már ha van otthon), illetve egyéb gyors szénhidrátoknak. Ezzel a reggeli bezabálással azt éred el, hogy a vércukorszinted egész nap ingadozzon, illetve egész nap ideges legyél, ami minden szinten csökkenti a teljesítőképességed. Ezen kívül a reggelivel olyan kalóriatöbbletet viszel be, ami az elkövetkezendő 2-3 órában biztos nem használódik el, főleg, ha ez a 2-3 óra azzal telik, hogy utazol a munkahelyedre vagy az iskolába, más szóval üléssel töltöd. A fel nem használt kalóriák pedig nemcsak a fogyásodat lassítják, de raktározódnak is, tovább növelve az annyira gyűlölt úszógumi méretét.

Másodszor, a szervezet nagyon fukar kis szerkezet. Ha nem kap táplálékot, a rendelkezésre álló szénhidrátokat pedig már felhasználta, akkor sajnos nem a zsírraktáraidhoz fog nyúlni, hanem a fehérjéidhez, tehát az izmaidhoz. Miért? Sajnos a fehérjék a szervezet számára könnyebben mobilizálhatóak, mint a zsírok. Mielőtt megijednél, hogy akkor minek diétázni, megnyugtatlak: egy tudatosan felépített diétában fontos szerepet kap a mozgás is. Ha folyamatosan használod, terheled az izmaid, a szervezetek nem fogja elbontani, hiszen használod, szükséged van rá. Ha azt gondolod, hogy neked nem kell mozgás, mindegy miből, csak fogyj, megsúgom: ha izomból fogysz, nemcsak tónustalan testet érsz el, hanem kevesebb lesz az izmod, a zsírod viszont változatlan marad, tehát a testzsír százalékod nőni fog! És kérlek, csak azt ne mondd, hogy nem akarsz túl izmos lenni. Azok akik úgy néznek ki, kemény áldozatokat hoztak ezért, és sok sok évnyi kőkemény edzés van mögöttük. Hidd el, nem leszel túl izmos, tónusos, formás viszont annál inkább.

Mit célszerű tehát ilyenkor enni?

Mindenképp valami alacsonyabb kalóriatartalmú ételre gondolj, este tízkor már nem célszerű marhasteak-et enni. Az esti étkezés lényege, hogy főleg fehérjéből álljon, hiszen a fehérjék aminosavakból állnak, amik az izmok építőkövei, tehát megvédik azokat a lebomlástól. Este bátran ehetsz salátát hallal vagy sovány húsokkal, de számos alternatíva létezik még. A túró kiváló fehérjeforrás, amit megbolondíthatsz egy kis natúr joghurttal és édesítővel, de fogyaszthatod magában is. A cottage cheese-nek van alacsony zsírtartalmú változata, ez is remek megoldás. Ha kiegészítőkben is gondolkozunk jó megoldás lehet egy kazein fehérjepor, de csinálhatsz fehérjeporos sütit is egy kis sütőporral vagy tojással, az internet tele van receptekkel, amiknek csak az ízlésed szab határt.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1946/o_feherje_egeszseg_20160519111822.jpg

Külön kell megemlítenünk azt a csoportot akik edzése az esti órákra esik.

Nekik az edzés utáni turmixon kívül nem csak fehérjét kell az utáni étkezéssel bevinni, hanem javasolt közepesen gyors szénhidrátokat is bevinni. A szénhidrát mennyiségét meghatározza természetesen a cél, hisz nem mindegy, hogy diétáról, vagy tömegnövelésről beszélünk, valamint az is, hogy mennyire van közel a lefekvés ideje. Egy valami azonban mindenkinél közös: bármikor is van az edzésed, nem elég utána a turmix, hanem enni is kell. Ellenkező esetben a már korábban vázolt izombontás fog bekövetkezni, hiszen edzés után a szervezetek szénhidrátraktárai teljesen le vannak merülve, a turmix pedig nem a teljes-, hanem csak a gyors visszatöltést szolgálja, ahogy a neve is mutatja: kiegészítő, tehát nem  helyettesíti az egészséges és kiegyensúlyozott étrendet.

Ha mindezek ellenére maradt még benned kérdés, ha úgy érzed, hogy a te eseted speciális  és megkérdezném róla egy hozzáértőt, keresd bizalommal a BioTechUSA szakértőit a Szakértő  válaszol rovatban.

Tóth Lídia, dietetikus hallgató, Semmelweis Egyetem


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK