Rheumatoid arthritisz, a kétoldali ízületi gyulladás

2013-07-22 13:43:00

Ennek a gyulladásos betegségnek a  pontos okát nem ismerik. A betegséget az úgynevezett autoimmun kórképek közé sorolják, ami annyit jelent, hogy a betegség hátterében az immunrendszer működésének zavara áll. Feltételezések szerint az idézi elő, hogy az immunrendszer megtámadja az ízületeket borító porcot. Jellegzetessége, hogy az ízületek gyulladása szimmetrikus, azaz mindkét oldalon jelentkezik.

A rheumatoid arthritisz rendszerint a test mindkét oldalán, és egyidejűleg több ízületben okoz fájdalmat, korai szakaszában a csukló, a kéz, a láb és a térdek ízületei lehetnek érintettek./sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1319/o_rheumatoidarthritis4_20130130151926.jpg

A betegség ízületi merevséget, fájdalmat és fáradtságot okozhat s megjelenését követően nehézkesebbé válhat a mindennapi tevékenység végzése, még a kulcs elfordítása, vagy a toll kézbe fogása is.

Vizsgálatok során kimutatták, hogy az ízületi károsodás rheumatoid arthritiszben már a tünetek megjelenésétől számított első 12 hónap során is kialakulhat, éppen ezért a korai diagnózis és a megfelelő kezelés mindennél fontosabb.

Rheumatoid arthritisz kialakulása

A rheumatoid arthritisz többnyire 20 és 50 év között alakul ki, a nőkben kétszer-háromszor gyakrabban fordul elő (a betegek kb 70%-a nő), mint férfiakban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a betegség fiatal vagy éppen idős emberek szervezetét nem támadhatja meg. Jelenleg nem áll rendelkezésre oki kezelés, de a megfelelő beavatkozásokkal, az ízületek védelmével és az életvitel megváltoztatásával hosszú produktív életet lehet élni ezzel a betegséggel is.

Minden mozgó ízületet egy hártya borít. Amikor a rheumatoid arthritisz kialakul, akkor a szervezet védelmét szolgáló  fehérvérsejtek kilépnek a véráramból az ízületi hártyába, majd itt szerepet játszanak az ízületi membrán gyulladásában. Ez a gyulladás különböző fehérjék felszabadulásához vezethet, amelyek hónapok, illetve évek alatt az ízületi hártya  megvastagodását eredményezik továbbá a porcot, a csontot és az izületi szalagokat is károsíthatják. Idővel az ízület elveszti alakját és megfelelő helyzetét, sőt, akár el is pusztulhat./sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1319/o_rheumatoid_arthritis_hands_20130130151908.jpg

Kutatások szerint a rheumatoid arthritiszt egy gyulladás, valószínűleg egy vírus vagy egy bakteriális fertőzés indítja meg azokban az egyénekben, akik erre örökletesen érzékenyek. A betegség önmagában nem öröklődik, de bizonyos gének, amik fokozott érzékenységet  eredményezhetnek, azok igen. Ennek ellenére nem feltétlenül alakul ki mindenkiben, akik ezekkel a „hajlamosító“ génekkel rendelkeznek.

Viszont az öröklött génektől nem csak a rheumatoid arthritisz kialakulása, hanem annak súlyossága is függhet. Egyes kutatók szerint a hormonok szintén szerepet kaphatnak az ízületi gyulladás kialakulásában.

A rheumatoid arthritis kialakulásának pontos oka jelenleg még ismeretlen, de számos kockázati tényező eredményezheti a betegség kialakulását:

 • öregedés.: a betegség előfordulási gyakorisága a kor előrehaladtával nő,
 • a női nem,
 • fertőzések, (különösen bakteriális vagy vírusos), amelyek öröklött hajlam esetén beindíthatják a betegség kialakulását
 • a rheumatoid arthritiszre hajlamosító gének öröklése
 • hosszú időn keresztüli dohányzás.

A rheumatoid arthritisz tüneteire jellemző, hogy megjelennek, elmúlnak, majd újra kiújulnak. Általánban az alábbi tünetek jelentkeznek:

 • az ízületek fájdalma és duzzanata, különösen a kezek és a lábak kisízületeiben
 • az ízületek és izmok általános fájdalma, merevsége, különösen alvás és pihentetés után
 • csökken az érintett ízületek mozgékonysága
 • csökken az érintett ízületekhez kapcsolódó izmok ereje
 • fáradtság, ami fellángolások alatt súlyos is lehet
 • hőemelkedés
 • idővel az ízületek deformálódása

A rheumatoid arthritis általában egyidejűleg több ízületben okoz tüneteket. A betegség korai szakaszában a csukló, a kéz, a láb és a térdek ízületei érintettek. A folyamat előrehaladtával a vállak, könyök, csípő, állkapocs és a nyak is érintetté válhatnak. Általában egyidejűleg érinti a test mindkét felét, így például gyakori a kis kézízületek mindkét oldali megbetegedése./sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1319/o_arthritis-joints-leg-pain3_20130130151956.jpg

Kis csomók alakulhatnak ki a bőr alatt, ezeket nevezik reumás csomóknak. Ezek tipikusan a nyomáspontokon találhatók meg, úgymint például a könyök, a kezek, a lábak és az Achilles-ín felett. A reumás csomók emellett másutt is kialakulhatnak, így például a fejtetőn, a térd felett, vagy akár a tüdőben is. Méretük változó lehet, a borsónyitól a diónyiig terjedhet, ezek többnyire fájdalommentesek.

A rheumatoid arthritisz gyakran krónikus betegség, hol súlyosabbak a tünetek, hol pedig enyhülést mutatnak. A fellángolást követően viszonlag tünetmenetes időszak következik, s ezen idő alatt az ízületi duzzanat, a fájdalom, az alvászavar és a gyengeség is enyhül.

Az ízületek rugalmasságát az ízületi duzzanat és a deformálódás korlátozhatja, viszont ez nem terjed ki minden ízületre, még súlyosab esetben sem.

A rheumatoid arthritisz diagnózisának felállítását az orvos különböző laboratóriumi vizsgálatok alapján teszi meg, amelyek eredményei megmutatják, mely formája alakult ki.

Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Gyulay Rebeka készül a 2012-es őszi szezonra – 2. rész