Schönekker László a Nitro Pure Whey-t választja

2015-11-03 10:07:00

Schönekker László, a BioTechUSA szponzorált fitnesz versenyzője ahol tud, segít. Személyi edzőként és férfi testkultúra szakértőként nemcsak a vendégei és az érdeklődők testét formálja, de megváltoztatja az életmódjukat és ezzel sokszor az életüket is. Most elárulja a módszereit és azt is, hogy miért fontos a táplálék-kiegészítők fogyasztása.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1830/o_IMG_2989_20151103110648.jpgHogy jött a nagy szerelem a fitnesszel?

Meglehetősen aktív gyerek voltam, így a sport kézenfekvő választás volt a felesleges energiáim levezetésére. Hat éves koromtól kajakoztam, illetve különböző csapatsportokban is kipróbáltam magam. Egy kosárlabdázás során szerzett sérülés miatt mentem le az edzőterembe tizenhat évesen a nálam tíz évvel idősebb nővérem baráti társaságával. Már az első edzésen sokkal ügyesebb és erősebb voltam, mint a „nagyok”, gyorsabban ment az izomépítés, és ez nagyon imponált. Innentől fogva egyre több és több információra vágytam a témában, begyűjtöttem minden elérhető testépítő magazint, motivációs videókat néztem, és rengeteget olvastam a helyes étkezésről. A még komplexebb tudás érdekében pedig beiratkoztam egy tanfolyamra és megszereztem az edzői képesítést is.

Ez értelemszerűen magával hozta azt is, hogy versenyzőként is kipróbálod magad?

A versenyzésre kezdetben nem igazán éreztem késztetést. Egy haverokkal szétbulizott nyár végén jött meg az ihlet, amikor hosszú ideig se az edzésre, se az étkezésre nem figyeltem. Egyszer csak belenéztem a tükörbe és megdöbbentem attól, amit láttam. Ettől aztán úgy összekaptam magam, hogy gyakorlatilag két hét alatt olyan formát hoztam ki magamból, amivel aztán ősszel megnyertem a saját és az abszolút kategóriát is. Azóta is versenyzek, Men’s Physique kategóriában, ez főként az arányokról szól. Jelenleg is felkészülési időszak van, idén a Magyar Kupa versenyeken fogom megmérettetni magam. Az IFBB szövetség jövőre elindít egy új, Muscle Model jellegű kategóriát, amit már nagyon várok, ugyanis itt is ki szeretném próbálni magam. Sajnos sokszor ér az a kritika a versenyeken, hogy a Physique-hez túl izmos vagyok.

Mik az erősségeid, illetve a gyengeségeid ebben a sportban?

A legnagyobb erősségem az, hogy maximalista vagyok. Ez a tulajdonságom ugyanakkor egyben a gyengeségem is, hiszen míg másokkal szemben tudok elnéző lenni, addig Schönekker Laci Schönekker Lacinak nem ad felmentést semmiből. Így eshetett meg az is, hogy tavaly nyáron például nem mentem ki a strandra, ugyanis az akkori formámmal nem voltam 100%-ig elégedett. Mottóm: Lehet, hogy most még nehéznek tűnik, de minden küzdelmes lépéssel egyre könnyebbé válik!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1830/o_SZZ_4048_20151103110606.jpgHogy néz ki Söni egy munkanapja?

A munkám legnagyobb részét a személyi edzések teszik ki. Nagyon megválogatom a vendégeimet, maximalista révén kizárólag azokkal foglalkozom, akik komolyan veszik magukat és konkrét célokat szeretnének elérni. Nagyon büszke vagyok arra, hogy edzőként már több igazi sikertörténet részese lehettem. A segítségemmel váltott életmódot például egy nagyon kedves barátom, Guszti is, aki közel két év alatt heti 5-6 edzéssel és helyes étkezéssel 150 kg-ról 90 kg-ra fogyott, és azóta is tartja a súlyát. Emellett a BioTechUSA online szakértői rovatát erősítem férfi testkultúra szakértőként, ahol kollégáimmal együtt útmutatást, kézzelfogható gyakorlati tanácsokat adunk az érdeklődőknek, hogyan étkezzenek és eddzenek, milyen étrend-kiegészítőt milyen dózisban fogyasszanak. A BioTechUSA szponzoráltjaként folyamatosan részt veszek nemzetközi fitnesz kiállításokon, fotózásokon, illetve forgatjuk az Egy versenyző naplója című videó sorozatot, ahol az érdeklődők bepillanthatnak a kulisszák mögé és végigkísérhetik a versenyfelkészülésemet.

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban még mindig sok a tévhit és az előítélet. Mi az igazság?

Szerencsére egyre többen ismerik fel az étrend-kiegészítők létjogosultságát, nemcsak fitneszesek, hanem hobbi- és élsportolók, fogyni vagy formálódni vágyók, egészségmegőrzők is. Ebben a rohanó világban, amikor napközben nincs időnk rendesen és helyesen étkezni és bevinni a megfelelő tápanyagokat, illetve az év nagy részében kényszerérett élelmiszereket fogyasztunk, melyek vitamin- és ásványi anyag tartalma nem elegendő, a táplálék-kiegészítésnek ideális esetben mindannyiunk étkezésében jelen kéne lennie. Nagyon fontos, hogy személyre szabott, nemnek, életkornak, céloknak megfelelő megoldásokban gondolkodjunk és csak olyan étrend-kiegészítőket használjunk, amik gondosan összeválogatott összetevőkből készülnek, biztonságosak és doppingmentesek.

Te milyen termékeket javasolsz, illetve fogyasztasz?

Alaptermékeknek én a vitaminokat, ásványi anyagokat és a fehérjét tekintem, ezek rendszeres szedését kifejezetten javasolom mindenkinek. Szeretném hangsúlyozni a fehérjefogyasztás fontosságát, az emberek nagy része ugyanis nem eszik elég húst, emellett pedig még aktív fizikai munkát vagy sporttevékenységet is végez. Én a BioTechUSA Nitro Pure Whey fehérjekészítménye mellett tettem le a voksomat. Ez egy prémium minőségű, gluténmentes, gyors felszívódású, 100%-os tejsavófehérje-keverék, 10 krémesen finom ízben. Tökéletes választás edzésnapokon, ilyenkor 2 adagot is fogyasztok, egyet edzést követően, egyet pedig két étkezés között. A legtöbben nincsenek vele tisztában, de a fehérjepor sütés-főzés céljára is alkalmas, nagyszerű egészséges süteményeket készíthetünk belőle. Versenyidőszakban a nagyobb igénybevétel miatt nagyobb dózist viszek be a vitaminokból, illetve ilyenkor termogenikus zsírégetőket is használok. A táplálék-kiegészítés ma már a családom számára is a mindennapok része, a szüleim és a nagyszüleim például rendszeresen isznak fehérjeturmixot, a keresztgyerekeim pedig vitaminokat, halolajat szednek.

468Milyen edzésmunkának köszönheted, hogy így nézel ki?

Átlagosan hetente 5 súlyzós edzésem van, amit kardióval egészítek ki. Minden alkalommal egy nagy és egy kisebb izomcsoportot dolgoztatok meg egyszerre. Edzés közben ugyanis a test minimális zsírt éget, a testzsírhoz a szervezetünk a regenerálódás, az alvás során nyúl hozzá. Ha több izomcsoportot dolgoztatunk meg egyszerre, úgy több zsír ég el a pihenőidő alatt. A kardió pedig tónust ad a testnek, kiváló a szívnek és a keringési rendszernek.

Az étkezés 70%-ban határozza meg az alakunkat. Mi a te módszered?

Kerülöm a finomított élelmiszereket és a tejtermékeket, egyáltalán nem iszom tejet. Az édesítést nyírfacukorral és steviával oldom meg. Az ételeim elkészítéséhez sok fűszert használok. A fahéj nemcsak finom, de nem engedi ingadozni a vércukrot, a csípős, erős fűszerek pedig csökkentik az étvágyat és erősítik az immunrendszert. Nagy kedvenceim az aszalt gyümölcsök és az olajos magvak, ezekkel azonban csínján kell bánni. Imádom a halakat, különösen a lazacot. A húst, a gyümölcsöt és a zöldséget mindig frissen, a piacon veszem meg. A vendégeimnek soha nem írom elő, hogy grammra mit és hogyan egyenek, illetve heti egy nap két étkezést el is csalhatnak, olyankor azt ehetik, amihez kedvük van. Az a tapasztalatom, hogy ez a szisztéma azt a tudatot erősíti bennük, hogy életmódot váltottak, nem pedig diétáznak, így el tudják kerülni a koplalással együtt járó jojo effektust.

Mik Söni tuti tippjei?

  • kardió esetében intervall edzéseket végezz
  • kombináld a súlyzós és a kardiós edzéseket
  • kerüld a feldolgozott élelmiszereket
  • kerüld a tejtermékeket
  • vásárold meg az élelmiszereket a piacon
  • válassz mindig idényzöldséget, idénygyümölcsöt
BioTechUSA

Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Hosszú Katinka dedikál a BioTechUSA boltokban