Hogyan sportolj felelősségteljesen a koronavírus idején?

2020-03-19 12:05:00

Te is felelősségteljesen döntöttél és otthon maradsz a koronavírus-járvány idején? Ettől még nem kell lemondanod a rendszeres edzésről!

Sportolj felelősségteljesen - maradj otthon! - BioTechUSA

Óhatatlanul terjed a koronavírus a világban, gyökeresen megváltoztatva mindennapjainkat, bevett szokásainkat. Sajnos sokan még mindig nem veszik komolyan a vírus káros következményeit, így sportolás közben is elkövetnek olyan alapvető hibákat, amikkel könnyen átadható a fertőzés. Ilyen például a fitneszgépek fertőtlenítésének elmulasztása használat előtt és után, illetve az alapos kézmosás elhanyagolása.

Magyarországon e cikk írásakor még nem rendeltek el kijárási tilalmat, így például az edzőtermek is látogathatók, viszont sok tulajdonos önkéntesen már a bezárás mellett döntött, ezzel is csökkentve a vírus átadásának a lehetőségét. Viszont ne gondold azt, hogy emiatt le kellene mondanod a mozgásról, sőt, kifejezetten hibás döntés lenne a szekrény mélyére süllyeszteni az edzőfelszerelésed!

Ezzel a cikkel szeretnénk neked egy kis támogatást nyújtani az otthonlét idejére és megmutatni, hogy még így is számtalan lehetőség kínálkozik a mozgásra és a feltöltődésre nap, mint nap!


Miért törlik a sporteseményeket járvány idején?

Mint már bizonyára te is tudod, a járvány visszaszorítása érdekében a legjobb, amit tehetünk, ha otthon maradunk, kerüljük a zsúfolt helyeket és minimálisra csökkentjük a társas érintkezéseink számát. Ez természetesen számos lemondással és kompromisszummal jár, legyen szó munkáról, szórakozásról, kikapcsolódásról vagy akár testedzésről.

Szerte a világban korlátozásokat vezettek be például a tömegrendezvényekkel, így a sporteseményekkel kapcsolatban is. Az UEFA a napokban jelentette be, hogy egy évvel elhalasztja a nyári labdarugó-Európa-bajnokságot, nem kerül megrendezésre a Giro d’Italia kerékpáros verseny sem, Magyarországon pedig többek között az MLSZ bajnokságai és a Magyar Vízilabda Szövetség rendezvényei is elmaradnak.

Természetesen meghökkentő olvasni ezeket a híreket, viszont látnunk kell, hogy mindegyik mögött egy felelősségteljes, hosszútávon kifizetődő döntés áll. Ezeken az eseményeken egyszerre több százezer ember érintkezne egymással, így pedig megsokszorozódna az esélye a vírus átadásának, főleg úgy, hogy számos esetben a vírust hordozó egyén semmilyen tüneteket nem észlel magán. Így ezekkel a rendelkezésekkel is a legfőbb cél a társas érintkezés visszaszorítása és a vírus terjedésének megfékezése.

Kerüld el a sportlétesítményeket, amíg tart a vírus - BioTechUSA

Kerüld el a sportlétesítményeket, amíg a vírus jelen van!

Sajnos nemcsak maguk a tömegrendezvények, hanem az olyan helyek is potenciális veszélyforrások lehetnek, ahol egyszerre sok ember tartózkodik. Ilyenek például a különféle sportlétesítmények. Bár a napokban egyre inkább csökken a konditermeket, uszodákat látogatók száma, ez mégsem jelenti azt, hogy helytálló az a hozzáállás, hogy ha kevesebben vannak ezeken a helyeken, akkor nyugodtan lehet őket látogatni. Egyrészt pontosan nem lehet tudni azt, hogy a közül a néhány ember közül, akivel éppen együtt edzel nem vírushordozó-e valaki. Továbbá 10-12 óra alatt még így is rengetegen megfordulnak ezeken a helyeken, és bár a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, már azt is tudjuk róla, hogy bizonyos ideig különböző felületeken is megél.

Így, ha esetleg egy fertőzött személy elfelejtené lefertőtleníteni a gépet használat után, azzal máris növeli a vírus terjedésének a kockázatát.

Ebben az időszakban tehát mindenképp érdemes többször is megfontolnod, hogy lemész-e a terembe edzeni. Ha mégis amellett döntesz, hogy meglátogatsz egy fitnesztermet, mindenképp fordíts kellő figyelmet a védekezésre. Miből is áll ez? Gyakran moss kezet vagy használj kézfertőtlenítőt, akár minden gyakorlat után! Mindig legyen nálad törölköző, zsebkendő, és figyelj arra, hogy az arcodról az izzadságot ezekkel töröld le. Ezenkívül nem lehet elégszer ismételni, hogy használat előtt és után minden gépet fertőtleníts le! Ha pedig ismerősökkel találkozol kerüld az olyan üdvözlési formákat, mint a kézfogás vagy a puszi.

Milyen sportot válassz a koronavírus idején?

Ha most egy időre mégis az otthoni karantén mellett döntesz, akkor se foszd meg magad a mozgás örömétől! Sőt, hidd el, ha továbbra is rendszeresen mozogsz, kialakítasz újfajta szokásokat, akkor sokkal könnyebben át tudod majd vészelni ezt az átmeneti időszakot!

Motiváljon az, hogy az otthoni edzéssel minimálisra csökkented a fertőzésveszélyt, hiszen nem érintkezel olyan tárgyakkal, amikkel több száz másik ember, illetve potenciális vírushordozóként te sem jelentesz veszélyt másokra!

Most igazán ki lehet használni a digitális világ lehetőségeit, úgyhogy élj velük! Rövid keresgélés után számos otthoni edzésvideóra bukkanhatsz a neten, találhatsz rengeteg cikket, amelyek részletesen ismertetik a különféle gyakorlatok helyes elvégzését, sőt akár komplett otthoni edzéstervekkel is belevághatsz a mozgásba!

Többnyire csoportos órákra jártál eddig? Hidd el, erre is találsz megoldást! Beszélj meg a barátaiddal egy időpontot, indítsatok videóbeszélgetést és eddzetek együtt! Ez nem csak a testednek, hanem a lelkednek is garantáltan jót fog tenni, és máris kevésbé fogod érezni a bezártságot! Emellett a járvány idején egyre több edző tart ingyenes órákat a közösségi média-felületein is, élő bejelentkezéssel. Használd ki ezt a lehetőséget!

Már régóta kiszeretnéd próbálni például a jógát, de még nem volt merszed elmenni egy órára? Itt a remek alkalom! Keress egy kezdő online tréninget és vágj bele most a saját nappalidban!

Ha pedig a kültéri sportok híve vagy, rendszeresen futottál eddig, akkor természetesen arról sem kell lemondanod, de érdemes betartani néhány szabályt, amivel megóvhatod magad és a környezeted!

Hogyan legyél felelősségteljes futó? - BioTechUSA

Hogyan legyél felelősségteljes futó?

Ha már nagyon vágynál a friss levegőre, akkor jó megoldás lehet, ha felfedezed a környéked adta lehetőségeket. Kirándulj egyet a közeli erdőben, parkban! Gyakorlott futó vagy és a futás az életed része? Ahogyan fentebb írtuk, erről sem kell lemondanod. Egy kis extra odafigyeléssel továbbra is hódolhatsz a szenvedélyednek. Természetesen az alapszabályok ebben az esetben is érvényesek: kültéri edzés esetén se nyúlkálj az arcodhoz, betegen semmiképp ne indulj el edzeni, és mindig moss alaposan kezet, mielőtt otthon bármihez hozzányúlsz!

Ha lehetőséged van rá, járvány ideje alatt kerüld a túlzsúfolt futópályákat, hiszen ezeken a helyeken nem biztos, hogy tartható a megfelelő, biztonságos távolság a többi futótól.

Ha mégis egy ilyen esik hozzád a legközelebb, próbálj meg olyan időszakokban menni, amikor kevesebb ember használja ezeket a pályákat. A legjobb azonban, ha kilépsz egy kicsit a komfortzónádból és felfedezel eddig ismeretlen, futásra alkalmas helyszíneket.

Amennyiben az otthonodhoz közeli területen futsz, azzal is csökkentheted a fertőzésveszélyt, ha a futás előtti bemelegítést nem a szabadban, hanem még otthon elvégzed!

Csak társaságban tudod elképzelni a futást? A legbiztonságosabb, ha inkább rászánod magad arra, hogy egyedül vágsz neki egy távnak, de, ha mégis közösségben szeretnél futni, akkor ebben az esetben is fordíts kellő figyelmet a kézmosásra, ne piszkáld az arcot, és kerüld a megszokott üdvözlési formákat, mint a kézfogás és puszi. Ha eddig nagyobb csapatban futottatok, az is jó ötlet lehet, ha felosztjátok, hogy ki melyik nap, kivel menjen futni. Akár helyszín szerint is szétválhattok, majd az edzés után a kedvenc fehérjeturmixodat szürcsölgetve megbeszélhetitek, hogy kinek milyen tapasztalata volt egy-egy új futópályával kapcsolatban! (Persze egy ideig szigorúan csak online történjen a tapasztalatcsere!)

Mire érdemes tehát odafigyelni felelősségteljes futóként?

  • Csak akkor menj el otthonról, ha egészséges vagy

  • Ha ismerőssel találkozol, kerüld a megszokott üdvözlési formákat

  • Ne nyúlj lehetőleg semmihez: zebránál a lámpa gombjához, zárt pályák kerítéséhez és nyilvános wc-ket is kerüld el

  • Alaposan moss kezet, amikor csak teheted vagy használj kézfertőtlenítőt

  • A sáladat, kendődet nyugodtan húzd fel a szád elé, ezzel másokat is megnyugtatsz

  • Ha csapatban futsz, tartsatok 2 méter távolságot

  • Ne mostanában indulj futóversenyeken, inkább fókuszálj az egyéni edzéskre

 

ERŐS IMMUNRENDSZER NÉLKÜL NEHEZEBB A VÉDEKEZÉS

A rendszeres testmozgást azért sem szabad elhanyagolnod, mert ezzel folyamatosan erősíted az immunrendszeredet, ami így sokkal hatékonyabban tudja felvenni a harcot a különböző vírusokkal szemben! A mozgás mellett pedig fokozottan figyelj a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a megfelelő vitamin- és ásványianyag pótlásra is! A megfelelő alapanyagok mellett, ehhez nyújtanak támogatást a BioTechUSA vitamincsomagjai!

Immun fresher Immun plus Immun support


Így edzenek a magyar sportolók otthoni karantén idején

Egyre több magyar sportoló és csapat is önkéntes karanténba vonul, de ők sem hagyják abba az edzést! A Magyar Vizilabda Szövetség például távoktatásban edzi tovább a felnőtt és az utánpótlás válogatott játékosait. Hidd el, ha nekik sikerül kialakítani egy új rendszert, akkor neked is fog!

Sőt, számos sportoló közösségimédia-felületein, élő bejelentkezésekben, storyk-ban osztja meg otthonában végzett edzéseit, amelyekből rengeteg inspirációt meríthetsz! Keress rá kedvenc sportolód profiljára, mert lehet épp az ő edzéstervét lesheted el karantén idején!

 


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Mega  Omega 3 - 90 lágykapszula

Mega Omega 3 - 90 lágykapszula

2.990 Ft

33 Ft / lágykapszula
Megveszem
OAT & Nuts - 70 g

OAT & Nuts - 70 g

300 Ft

4.286 Ft / kg
Megveszem
MultiSalt - 60 kapszula

MultiSalt - 60 kapszula

3.690 Ft

62 Ft / kapszula
Megveszem
Crush Bar - 64 g

Crush Bar - 64 g

690 Ft

10.781 Ft / kg
Megveszem
Arthro Guard  - 120 tabletta

Arthro Guard - 120 tabletta

5.790 Ft

48,25 Ft / tabletta
Megveszem
Mega  Omega 3 - 180 lágykapszula

Mega Omega 3 - 180 lágykapszula

5.590 Ft

31 Ft / lágykapszula
Megveszem
Vitamin D3 - 60 tabletta

Vitamin D3 - 60 tabletta

2.590 Ft

43 Ft / tabletta
Megveszem