Színes zöldségek és gyümölcsök az egészségért

2012-12-03 11:05:00

A karotinoidok nagyfokú védelmet nyújtanak az emberi szervezet számára. A zöld szín mellett nagyon sok zöldség és gyümölcs rendelkezik harsány színnel, amelyek szintén nagyon sok értékes gyógyhatással bírnak. A színes medicina egyik oka a sokszínű flavonoidokban rejlik, míg a másik a karotinoidokban, amelyekből ma már több, mint 600 fajta ismeretes. A sötétzöld levelek, a virágok, a zöldségek és gyümölcsök a karotinoidoknak köszönhetik változatos és élénk színüket. Fogyasztásukkal javítjuk a bőr, a köröm, a haj állapotát, amelyek híven tükrözik a szervezeted karotinoid ellátottságát.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1268/o_Fotolia_16538931_M_20121130115635.jpgAz emberi szervezet nem képes a karotinoidok előállítására, ugyanakkor egészségünk szempontjából a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz hasonlóan rendkívül fontosak. Kutatások igazolják, hogy az egészségünk védelmében óriási szerepük van. Azt is kiderítették, hogy a nem karotinoid típusú antioxidánsok karotinoidok segítségével védik és pótolják készleteiket, hogy továbbra is védelmet nyújthassanak a sejtek számára.

Az intenzív vörös, narancs és sárga színű, zsírban oldódó vegyületek soha nem egyesével fordulnak elő a növényekben. Például az érett paprika húsában is legalább száz különböző karotinoid található. A különböző fajták egymás hatását erősítik, s a vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel együtt komplex védelmet nyújtanak.

A karotinoidok igen erősen antioxidánsok, mivel zsákmányul ejtik az oxigén gyököket. Ezen hatásuknál fogva segítenek elkerülni az ízületi gyulladásokat, a reumás megbetegedéseket, a szürkehályog kialakulását, a szívinfartust és a korai öregedést. Mindemellett csökkentik a napsugárzás káros hatásait is, továbbá erősítik a szervezet immunrendszerét is, mivel segítik az immunsejtek növekedését és aktivitását.

A karotinoidok számos feladat ellátásban vesznek még részt, amelyben minden egyes tagjának meg van a maga szerepe. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a karotinoidoknak jelentős szerepük van az epe-, légcső-, nyelőcső-, gyomor-és bélrák elkerülésében. Mindezen felül a karotinoidok a szabad gyökök hatástalanítása és a szív védelme mellett a daganatos sejtek növekedésére is hatássa vannak.

Karotinoid fajták

Legismertebb fajták az alfa-karotin, a béta-karotin és a lipokin. A növények nem tartalmaznak A-vitamint, néhány fajta azonban biztonságosan át tud alakulni A-vitaminná az emberi szervezetben:

  • alfa-és gamma karotin: nyálkahártya, sejt-és bpőrvédö hatású
  • béta-karotin, mely a szem, a látás, csontanyagcsere, növekedés, nyálkahártya és bőrvédelem, daganatmegelőzés és daganatellenes hatásban fejti ki hatását. Hiánya immungyengeséget von maga után.
  • likopin: a daganatos betegségek (petefészek, tüdö, prosztata, stb) megelőzésében játszik szerepet
  • kriptoaxanthin: szájüregi gyulladások és dagantok ellen véd
  • lutein: a szemben, a retinán található sárgafoltban van jelen nagy koncentrációban és a nagy energiájú /sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1268/o_vitamin_D_20121130115357.jpgfénysugarak ellen nyújt védelmet
  • lutein és zeaxanthin: részt vesznek a szem érrendszere épségének fenntartásában. Idősebb korban a szem lutein és zeaxanthin mennyiségének csökkenése összefüggésbe hozható a látás romlásával, az idöskori makuladegenerációval és a szürkehályog kialakulásával
  • astaxanthin: többek között emésztőszervi gyulladások, cukorbetegség szövödményei és daganatos betegségek ellen véd.

Aki sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, annak bőre aranyló barnássá válik. A karotinoidok rendszeres fogyasztásával kapcsolatban sok vizsgálatot, kutatást is folytattak, melynek eredményeképpen megállapították, hogy akik rendszeresen fogyasztják a zöldségeket és gyümölcsöket, tehát megfelelő karotinoidhoz juttatták szervezetüket, azoknak bőre és arca szebbnek és egészségesebbnek is tűnik. Ennek oka pedig az, hogy aki belül egészséges, annak a külseje is az! (mennyire hálás tud lenni a szervezet...)

Annak tudatosítása a fiatalokban, hogy az így kialakuló bőrszín és árnyalat vonzóbb, mint a napozással vagy a szoláriumozással szerzett barna szín, a betegségek megelőzése szempontjából óriási előrelépés volna.

Szabó Noémi


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Vitabolic