Szundi-üzemmód I.

2016-01-08 11:07:00

Mi, a XXI. századi örök „jól lét-kutatói”, akik folyamatosan az egészséges életmód mikéntjeit és hogyanjait keressük, gyakran elfeledkezünk egy nagyon fontos pillérről, a táplálkozáson és mozgáson túl; a megfelelő mennyiségű és minőségű, kielégítő alvásról.

Jelen cikkemben kifejezetten a pihenésnek arról a típusáról szeretnék írni pár hasznos tudnivalót, amit csukott szemmel (azaz alvással) töltünk – természetesen ezen kívül szükségük van még aktív pihenő időre is, ill. edzésmentes (de nem feltétlen mozgásmentes!) pihenőnapokra is, hiszen elengedhetetlen a fejlődésünkhöz!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1847/o_Valuable-Sleep_20160105124652.jpg

Mikor? Mennyit? Milyen körülmények között?

Ezek az alapkérdések itt is felvetődnek, a következőkben erre próbálok meg válaszolni, a teljesség igénye nélkül.

A kialvatlanság rontja az ember teljesítőképességét, növeli a balesetek kockázatát és csökkenti az immunrendszer védekező képességét, a minőségi alvásmegvonás is súlyos következményekkel jár – nem csak az időtartam számít.

Különösen aktuális ez a témakör most, a téli időszámítás ideje alatt (az óra-átállítást azért alkalmazzák a világ több, mint 100 országában, hogy az ébren töltött időszak nagyobb hányada essék a napsütéses órákra), mely október 25-tel kezdetét vette nálunk is, hiszen sokak számára kellemetlen tünetekkel jár ez a változás.

A belső biológiai óránk átállása átmenetileg (akár hetekig is) fáradtságot, depresszív hangulatot, ingerültséget, étvágytalanságot, emésztési problémákat, ill. a koncentrálóképesség csökkenését eredményezheti, melyet alvászavarok is tetézhetnek. Ezért azt javaslom, tegyünk meg mindent, ennek enyhítése érdekében!

Megfelelő párna és szivacs

Az ideális párna kiválasztásánál nagyon fontos szempont a méret, a szakemberek nem ajánlják sem a túl magasat, sem a túl alacsonyt, mert lényeges, hogy a gerinc egyenes maradjon alvás közben. A kényelmetlenségek következtében sokszor egész éjszaka forgolódunk, és szinte fáradtabban kelünk, mint ahogy lefeküdtünk. E mellett a nem megfelelő párnától nyak- és hátfájdalom, ill. gerincbántalmak alakulhatnak ki, ez lehet az oka a rossz testtartásnak is.

A legutóbbi tudományos vizsgálatok alapján nem teljesen igaz az a tévhit, hogy a kemény matrac a jó, itt is az a legoptimálisabb választás, ha nem túl kemény, és nem is túl puha, alátámasztja és tehermentesíti gerincoszlopunkat, de nem akadályozza a szabad mozgásban izmainkat, és segíti a törzsizmok ellazulását. Vásárláskor mindig próbáljuk ki a matracot, a kiválasztásnál az is fontos, hogy hason vagy háton szoktunk aludni.

Elalvás előtti utolsó étkezés

Főleg a testépítők körében elterjedt, hogy nem „reggeli-ebéd-vacsoraként” (tízórai és uzsonna) nevezik meg az étkezéseiket, hanem számozással (1., 2., 3. stb. étkezés), de akárhányadik étkezésed is, amit utoljára fogyasztasz a nap folyamán, fontos, hogy mikor és mit viszel be – nem csak a fogyás, hanem az alvás nyugalma szempontjából is.

Azok közé tartom, akik nem értenek egyet az inkább trendi, mintsem ész szerű mondással, hogy délután 6 óra után már nem szabad enni. Hiszen teljesen egyéntől függő, hogy kinek milyen a bioritmusa, mikor fekszik, vagy mikor edz. Azt azonban mindenképpen javaslom, hogy elalvás előtt már csak a lassan felszívódó fehérjénket fogyasszuk, vagy egy nagyon könnyű salátát, hogy elkerüljük a szalonnás-forgolódós rémálmokat.

Mikor és mennyit durmoljunk?

1310Egy átlag felnőtt alvásigénye 7-9 óra, de természetesen ezt is mindenkinek magának kell kitapasztalnia. Én mindig azt mondom, kicsit „érzéssel” kell bánni a testünkkel: amikor elönt a fáradtság, ne igyuk meg a sokadik kávénkat is, hanem igyekezzünk aznap este korán az ágyba kerülni. (Nincs az a halaszthatatlan ügy, ami megéri az egészségünk kockáztatását – és hosszú távon nem is kifizetődő.)

Esti edzés

Ajánlott – nem ajánlott; jó kérdés. Természetesen itt is megoszlanak a vélemények, így nem is szeretnék állást foglalni, egyre azonban felhívnám a figyelmed! Ha szedsz az edzés mellé „pörgetőt” vagy zsírégetőt (akár kávét iszol az esti edzéseid előtt), nagyban kockáztatod a nyugodt éjszakai pihenésed! Magas vérnyomás esetén pedig semmiféleképpen nem támogatom – legalábbis a termogenikus fajtáját biztosan nem.

Végezetül egy érdekesség: még alvás közben is égetünk kalóriát! Bizony, óránként 55-öt! Tehát  8 óra alatt (igen: az 440 kcal) Mindeközben remekül regenerálódunk és felkészülünk a következő nap kihívásaira!

Következő cikkemben az alvási szakaszokról, az úgynevezett NREM és a REM fázisokról írok. Tarts velem akkor is!

Plézer Panna

Sportedző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Sleep - 60 kapszula

Sleep - 60 kapszula

4.290 Ft

72 Ft / kapszula
Megveszem

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Dukai Regina edzéstippjei