Tények, tanulmányok, tévhitek, tanácsok

2013-03-20 15:31:00

Nézeteged a fehér pöttyöket a körmödön... Az egyik ismerősöd szerint kalcium hiány, a másik viszont azt mondja, inkább cink… De mi az igazság?

Fehér pöttyök a körmön/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1363/o_Fotolia_2351421_S_20130308154351.jpg

Az egyik leggyakoribb lehetőség, amikor is mind a kéz ujjain, mind a lábujjakon, megjelenik a fehér pötty, egy úgynevezett leukonichia nevű állapot, aminek nincs különösebb jelentősége, egyszerűen a köröm elszíneződését jelenti. Másik gyakori jelenség, hogy egyszerűen egy enyhe trauma, ami miatt a köröm sérül. Mivel a köröm nagyon lassan nő, így a sérülés akár hetekkel előbb is keletkezhetett. De lehet akár gyógyszer mellékhatása is, vagy allergia, ami megjelenik a körmökön.

Akármi is az oka, az esetek nagy részében semmilyen kezelést nem igényel, egyszerűen meg kell várni, míg lenő az a körömrész.

Ha minden ujjadon megjelenik a fehér pötty vagy csík, akkor a leukonychia akár anémia, cirrózis, keringési zavar, diabétesz vagy vesebetegség jele is lehet.

A folsav szerepe

A kutatók nem tudják pontosan, hogy a folsav hogyan segít megelőzni a születési rendellenességeket, de tény, hogy  a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ugyancsak megelőzi a szívproblémák és az ajakhasadék, illetve farkastorok kialakulását.

A várandós kismamáknak azért is fontos a folsav, mert segíti a placenta és a magzat fejlődését is. A baba DNS gyártásában is részt vesz. A folsav hiányban szenvedő kismamáknál háromszor gyakoribb volt a terhesség alatti illetve születéskori alacsony testsúly.

Napi szinten 400 mcg fogyasztása ajánlott, terhességkor pedig 600 mcg-ot érdemes folsavból bevinni. Ez történhet terhességi vitaminnal vagy multi vitaminnal is akár.

Mi okoz izomgörcsöt a lábamban?/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1363/o_fajahat_20130308153503.jpg

Sajnos nagyon kevés kutatás van az izomgörcsökkel kapcsolatban és rengeteg mítosz kering róluk. Kezdjük a tényekkel: az izomgörcsök gyakran fordulnak elő edzés során. Számos ok idézheti elő, mint például alacsony vércukorszint, dehidratáltság, izzadás miatti sóvesztés, de akár extrém meleg vagy hideg, de nem tudhatjuk pontosan melyik ok áll az edzés közben bekövetkező izomgörcsök mögött.

A jelenlegi sporttudományi álláspont szerint az izomzatban bekövetkező görcsök jórészt akkor fordulnak elő, amikor megrövidült izmokat folyamatosan stimulálunk. Például nyújtott lábnál spiccelünk. Ez történhet akár lábujjhegyen futáskor is, vagy vádlizáskor, amikor nem nyújtod meg az izmot. Az izom ilyenkor kifárad és nem tud megfelelően pihenni. Ilyenkor a központi idegrendszer továbbra is azt a jelet küldi az izomnak, hogy húzódjon össze, amikor már pihentetnéd.

Gyakorlatilag a nyújtás az egyetlen megoldás, ami ilyen esetben működik. De az izom még mindig fáradt és a görcs könnyen megismétlődhet mindaddig, amíg rendesen ki nem piheni magát. Ez a fajta görcs leggyakrabban olyan izmoknál fordul elő, amelyek két ízületen is áthaladnak, mint amilyen a vádli (áthalad a térd- és a bokaízületen is).

Az edzés hatásai az agyra/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1363/o_Fotolia_31097789_M_20130308153619.jpg

Úgy tűnik, minél többet edzel, annál jobb az agyműködésed. A kutatók a következőket találták: Az edzés hatására jobban tudsz koncentrálni. Egy kísérletben bebizonyosodott, hogy a sportoló egyetemisták gyorsabban gondolkodnak, mint nem sportoló társaik. A kutatásban bebizonyosodott, hogy jobb a sportolók információ feldolgozó képessége.

Egy kisiskolásokon végzett tanulmány eredményeképpen azok a kisdiákok, akik tanulás közben gyakorlatokat végeztek, jobb pontokat értek el a dolgozatban, mint azok,akik csak ültek tanulás közben

Az aerob jellegű edzés hatására nő az agyméret. A kutatók kimutatták, hogy az 55-80 közötti felnőttek, akik egy éven át aerob edzést folytattak, megnövekedett hippokampusz területtel rendelkeztek. Ez az agyrész felelős az emlékezetért és a térbeli tájékozódásért.

Az edzés hatására éles marad az öregedő elme is. Ezzel kapcsolatban több tanulmány is megjelent, egyiküket 70 év feletti időseken végezték és a fizikai aktivitás hatására jobban helyt tudtak állni a memória teszteken

Miért kell a fogyáshoz sok víz?/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1363/o_water_20130308154021.jpg

A sok folyadék fogyasztása számos okból előnyös a diéta során. A hidratált állapotnak köszönhetően az étvágyad is csökken. Általában nehezen állapítható meg, hogy amikor éhes vagy, akkor valójában nem inkább szomjas vagy-e. Egy kutatás során azt találták, hogy ha az alanyok 30 perccel étkezés előtt megittak két pohár vizet, átlagosan 75 kalóriával kevesebbet fogyasztottak és gyorsabban tudtak fogyni, mint azok, akik nem ittak vizet étkezés előtt.

A víz ugyancsak pozitív hatással van a test szerveinek működésére is. Ha nincs elég folyadék, akkor a vesék átadják bizonyos mérgek kiszűrésének feladatát a májnak. A máj alapvetően a zsír lebontásáért felel, hacsak nem kap extra feladatot a vesétől. Ilyenkor sajnos átengedi a zsírok egy részét és azok a felesleget gyarapítják.

Ha dehidratált vagy, akkor csökken a sportteljesítményed is, így nem tudsz olyan intenzíven edzeni és kevesebb kalóriát fogsz elégetni. Vagyis lassabban fogysz!

Mi történik a tartásunkkal, ha egész nap ülünk?

Az egész napos ülés akár asztalnál, akár autóban hosszú távon sokféle problémához vezethet. A térdünk és csípőnk ugyanis meghatározott pozícióban rögzítve van, így a hajlító izmok és csípőfeszítők összehúzott állapotban vannak, míg a farizmok pedig túlnyújtva. Továbbá az előrenyújtott karhelyzetben (például vezetésnél vagy gépelésnél) a mellizmok összehúzódnak, a hátizmok pedig túlnyújtott állapotban vannak. Mind az összehúzott, mind a túlnyújtott állapot helytelen és mindenképp korrigálást igényel. Erre nagyszerű megoldás a munka után legalább 1 órás átmozgató edzés!


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Így kezdődik egy versenyfelkészülés – Nagy Dóri 2. rész