Trendi szavak szótára 2: „prevenció”

2013-02-27 09:45:00

Mai értelmezésben: félremagyarázott, túlreprezentált szó, ami sokaknak ürügyként szolgál arra, hogy miért is ne merészkedjenek edzés közben a komfortzónájukon túli vizekre.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1345/o_3.flag_20130215152433.jpgA preventív szemlélet olyasmiket mondat velünk, hogy „vigyázok a gerincemre”, „amúgy is derékfájós vagyok”, „jaj, engem gerincsérv miatt műtöttek”. Igen. Ez mind-mind nagyon szomorú, de attól nem lesz jobb, hogy nem csinálunk semmit, ami esetleg megizzasztana.

Pedig–és elnézést, hogy ezzel a közhellyel élek, de–valami sosem változik: a fejlődésért MINDIG vállalni kell némi kellemetlenséget. Lehet a célod a fogyás, a jó állóképesség, a rugalmasság, az erő, a feszes izomzat (vagy egyáltalán némi izomtömeg) megszerzése, továbbra sincs semmi titok: a fogyáshoz bizony kell a negatív kalóriamérleg, az erő megszerzéséhez a nagy súly, az állóképességhez pedig az intenzív, lendületes munka. Közben pedig van izzadás, légszomj, és minden, ami azt jelzi, hogy valami csodálatos születik éppen.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1345/o_1.Zsike_20130215152412.jpgA prevenció nem azt jelenti, hogy–csak a kedvenc példámnál maradva–a térdünk védelme érdekében csak vízszintesig guggolunk, sem azt, hogy elkerüljük az ugráló kitörést (jumping lunge), vagy a guggolásból felugrást.

Kezdjük a prevenciót inkább egy tisztességes bemelegítéssel, és folytassuk személyre szabott, átgondolt edzésprogrammal, ahol az emberünk a jelenlegi terhelhetőségének megfelelő feladatokat kap, folyamatos odafigyelés és korrekció mellett. Természetes, hogy egy gyenge törzzsel rendelkező emberrel nem erőszakoskodunk, hogy mindenképpen mutasson nekünk egy kifogástalan zászló gyakorlatot, de lássuk be, attól sem fog megerősödni, hogy beakasztott lábbal végez megszámlálhatatlan hasprést, vagy valami jópofa hasizomgépen bólogat háromszor tizenötöt. Nem attól lesz preventív az edzés, hogy minél több terhelést veszünk le a megdolgoztatni kívánt izomcsoportról, sem attól, hogy párnákat teszünk az illető gerince alá. Azt tartogassuk inkább a kismamatornára, ahol a kényelem valóban fontos szempont.

(A képen Nemes Erzsébet, Sunrise Fitness)

Az első lépés tehát a megfelelő bemelegítés

Számtalan helyen olvashattatok már róla unalmasabbnál unalmasabb írásokat. A lényeg röviden az, hogy minden ízületedet alaposan átmozgatod, és fokozatosan emeled a pulzusodat, fizikailag és mentálisan is felkészülsz, ráhangolódsz a munkára. Hagyj rá időt, mert kulcsfontosságú a sérülések elkerülésében!

(A képen Zilahi Gábor és Krasznai Gábor, Sunrise Fitness)

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1345/o_2.GFlex_20130215152421.jpgAz edzés záró akkordja a nyújtás

Ez a testmozgás azon része, amit még azok is elhanyagolnak, akik valamilyen csoda folytán mozgásra adják a fejüket. Pedig nyújtás nélkül nincs maximális mozgástartomány, nincs egészséges regeneráció, és nincs fejlődés sem. Egy merev, elhanyagolt izomzat–amellett, hogy alapjaiban nehezíti meg a mindennapi mozgást–rendkívül sérülékeny.

És mi az, ami preventív lehet a bemelegítés és a nyújtás között?

Minden, ami saját testsúllyal végezhető, minden, amit szuszpenziós eszközök (pl GFlex) tesznek különlegessé, minden, amihez medicinlabda vagy gumikötél használható, minden, amit a kettlebell jelent, és még sorolhatnám. A lényeg, hogy mindent TUDATOSAN, a saját szintünknek megfelelő módon használjunk.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1345/o_toestobar_20130215152444.pngA prevenció kifejezés jelentése: megelőzés

Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy egészséges emberek olyan mozgást végeznek, amivel megelőzhetők, elkerülhetők a későbbi problémák. Például azzal, hogy megerősítem a gerinc mellett futó izmokat, megóvom a gerincemet a sérülésektől, és egy masszív, biztonságos fészekbe ágyazom néhány jól irányzott, rendszeresített elemelés segítségével. Na igen, félelmetesen néz ki, de a célnak éppen megfelel. Verhetetlenül preventív. A szó valódi értelmében persze.

De a prevenció kifejezés manapság inkább valami olyasmit üzen számunkra, hogy valami már biztosan elkopott, megrepedt vagy minimum elmozdult itt-ott, de ha még nem, akkor a normális, emberi mozgás hatására biztosan meg fog, ezért semmiképpen se végezz olyan gyakorlatokat, ami kihívást jelent.

Pedig tudjátok, van az a mondás a teherről meg a pálmáról. Valahogy itt is ehhez kellene tartani magunkat. Az út a fokozatosság, a szakszerű segítség, a tudatosság, a figyelem, és a türelem. Semmi más nem kell a megelőzéshez.

Tugya Zsuzsanna


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Funkcionális edzés G Flex-szel! - 2. rész