Trendi szavak szótára: „funkcionális”

2013-01-21 16:00:00

„Te jó ég, ebben mindenki szakértőnek érzi magát!?!”–ez volt az első felismerésem, amikor pszichológus hallgató voltam az egyetemen. A pszichológia tipikusan az a műfaj, amit minden földi halandó a magáénak érez, és ostoba közhelyekkel magyarázzák egymás problémáit. Gondoljunk csak bele, hány tv műsor, film, blog, fórum stb foglalkozik valamilyen módon a lélek rejtelmeivel.

Az hittem, hogy ezt nem lehet felülmúlni, de a második szakmám bizonyítja, hogy tévedtem. A testmozgás, edzés, fitnesz, sport világában több önjelölt igazságosztó van, mint a pszichológiában. Elvégre, ha lelke nem is, de teste mindenkinek van…

Karácsony környékén az egyik kereskedelmi csatorna népszerű életmódmagazinja tudósított egy fitnesszel kapcsolatos rendezvényről. A szokásos butaságokon már fenn sem akad az ember lánya, de van egy szó, ami többször is megütötte a fülemet: FUNKCIONÁLIS.

Mi a szösz–gondoltam–csak nem ébredezik a tömeg?

Hát nem.

Sajnos a funkcionális szót egy kangoo oktató hölgy használta az általa oktatott mozgásformára. A félreértések elkerülése végett: nincs a kangoo-val semmi baj, mint mindennek, neki is megvan a helye a mozgásformák között. De nem funkcionális. A kijelentés nem a kangoo-t, hanem a hölgy szakmai hozzáértését minősíti.

Ha lenne fitnesz félreértések szótára, akkor a FUNKCIONÁLIS szó benne lenne a TOP3-ban, közvetlenül a ZSÍRÉGETŐ EDZÉS, vagy a LEFOGYOK-DE-CSAK-HASRÓL kifejezések után, amik még csak nem is létező jelenségeket interpretálnak. Szegény FUNKCIONÁLIS barátunk pedig félreértés áldozata lett./sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1303/o_measure_apple_20130121154626.jpg

Akkor nézzünk utána, miről is van szó.

FUNKCIONÁLIS. Nem könnyű megfogalmazni, hogy mit is jelent pontosan. Vagy úgy is mondanám, hogy végtelenül egyszerű: olyan mozgásról van szó, ami az emberi testnek azokat a mozgásmintáit követi, amire az teremtetett. Sem több, sem kevesebb. A funkcionális edzés során a természetes mozgásokat utánozzuk. Testünket egy egységként kezeljük, és nem izoláltan eddzük az egyes izomcsoportokat, hiszen azok a valóságban soha nem működnek egymás nélkül. Egy korrekt funkcionális edzés nem csak erőt és állóképességet fejleszt, hanem koordinációt, gyorsaságot, hajlékonyságot és rugalmasságot is.

Vannak fórumok, ahol azon vitáznak, hogy csak a saját testsúllyal végzett gyakorlatokat nevezzük-e funkcionálisnak, vagy a tárcsák, rudak, súlyzót kettlebell stb is beleférnek ebbe a fogalomkörbe. Őszintén szólva, már a kérdés felvetését sem értem. Attól, hogy eszközt is használunk az edzés során, még az lehet funkcionális, sőt. Elvégre jellegzetesen eszközhasználó faj vagyunk, legalábbis a töri könyvek külön fejezetben emlékeznek meg arról a csodáról, amikor ősember hősünk végre értelmes célra kezdett használni egy darab követ.

Értelmes.

Ezen van a hangsúly most is. Nem kell ész nélkül a nyakunkba kapni 100 kilót, és guggolni vele. Először is nézzük meg, tud-e az emberünk guggolni. Ha nem, korrigáljuk, amit kell, és tanítsuk meg rá. Ha igen, nagyszerű, de azért lehet még gyakorolni súly nélkül pár hétig, hiszen a saját testsúllyal végzett gyakorlatok igazi előnye az, hogy az inakat és az ízületeket is megerősíti, felkészítve a súlyokkal végzett gyakorlatokhoz.

A funkcionális edzés a fokozatosságról is szól.

Sajnos az évek során elveszítjük azokat a képességeket, amikkel gyerekkorunkban még rendelkeztünk. Problémásnak tűnhet egy korrekt guggolás, egy húzódzkodás, vagy egy hídtartás. A kulcs a türelem. Kezdjük a hibák javításával, a stabilizáló izmok erősítésével, a mozgáskoordinációval, az idegrendszer idomításával. Ezek persze szintén együtt fejlődnek; még mindig az egység a varázsszó.

Azoknak sem kell megijedniük, akik az állóképességüket féltik.

A funkcionális edzés mellett nem kell 60 percet eltölteni a taposógépen. Aki azt állítja, hogy az állóképesség alulmarad az erővel szemben, annak ajánlom figyelmébe a hőn szeretett burpee-t.

Az edzések során az erő és az állóképesség harmonikusan fejlődik. Ha akarjuk. Ha nem, akkor természetesen dönthetünk az egyik mellett a másik javára, és a puszta wellness cél helyett a funkcionális edzést fókuszáltabbá tehetjük; pl. sportági hatékonyság fokozására is használható.

Engedjetek meg egy kis kitérőt, ami a korrekt guggolásról jutott eszembe.

Örök kérdés, hogy mennyire kell mélyre guggolni. A fent leírtak alapján remélem, hogy a válasz most már egyértelmű. A térd, az egy olyan szerkezet, ami tól-ig működik, így a helyes, szabályos guggolás bizony mély. A lehető legmélyebb, amit a térdízület mozgásterjedelme rendeltetése szerint megenged. Gondolom a könyöködet sem csak félig szoktad behajlítani. Ha nekem nem hiszel, remélem ő elég meggyőző:

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1303/o_gugi_01_20130123091922.JPG


Feltételezem, nem tanította erre senki…

A fitneszben is–mint az élet más területein–érvényes, hogy mindig az újdonságtól várjuk a megváltást. Minél csillogóbb és drágább egy masina, minél inkább magától működik, és minél „jobban égeti a zsírt”, annál piacképesebb. Az egészséges test vágyát felváltotta a dekoratív test vágya. Nem leszek képmutató, egyelőre én magam is jobban örülök annak, ha eltűnik fél centi zsír a csípőmről, mint annak, ha megjelenik fél centi izom a gerincem mellett. Egy nő nehezen vetkőzi le ezt a szemléletet.

Ha még nincs újévi fogadalmad, legyen az enyém a tiéd is: a cél az egészség megtartása és az erő megszerzése a lehető legtermészetesebb módon. A funkcionális edzés során a gyakorlatok változatosak, sokszínűek, játékosak, mégis igazi kihívást jelentenek. A motivációért nem kell majd a szomszédba menned.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1303/o_killer_20130123092729.jpg
Tugya Zsuzsanna


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Speciális módszerek a testépítésben 1. rész