Tudod, mennyi zsírt eszel?

2012-09-26 16:48:00

A különféle ételek zsírtartalma egészen meglepő lehet. A rendkívül tápláló tojásnál például a  sárgájában  koncentrálódik mind a 4-5 gramm zsír, míg a fehér része gyakorlatilag zsírtalan. Vagyis azok a tojásételek, amelyek csak tojásfehérjéből készülnek, gyakorlatilag alig tartalmaznak zsírt, ezzel is csökkentve a zsírbevitelt. Reggelire az ilyen omlett elfogyasztása tehát kifejezetten ajánlott. A probléma ott kezdődik, hogy ez a fajta alacsony zsírtartalmú menü nem tartozik a kedvenc reggelik közé...

Tipikus reggelink

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1216/o_Fotolia_40201286_S_20120926171135.jpgJóval kedveltebb reggeli ugye az olajban sütött rántotta kolbásszal vagy virslivel, esetleg szalonnával, vagy a jó vastagon vajjal megkent pirítós, lekváros kenyér. Ezek viszont annyi zsírt tartalmaznak, ami önmagában is sok! Ezen tipikus reggeli helyett kezdhetnéd a napot jóval egészségesebb és tartalmasabb ételek fogyasztásával, amelyek magas fehérje–és rosttartalommal bírnak.

Zsíros gyorséttermek

Az étel elkészítése ugyanolyan fontos, mint az alapanyagok kiválasztása. Sajnos nemcsak a gyorséttermekben, hanem sokaknál otthon is nagyon kedvelt ételkészítési eljárás az étel  sistergő zsírban történő elkészítése. Erre nagyon jó példa minden gyorsétteremben elkészített menü. Egy átlagos gyorséttermi sajtburger kb. 13 gramm, egy kis adag sült krumpli pedig 10 gramm zsírt tartalmaz. Ez összesen 23 gramm zsír, amelyből 8 gramm telített, és ezt az egészségtelen zsírt fogyasztod el, a fennmaradó 15 gramm telítetlen zsír pedig megpróbálja kiküszöbölni a káros mellékhatásokat. Ráadásul csak zsírból 210 kalóriát viszel be.

Ezek után nem meglepő, ha azt mondom, hogy a csirkefalatos menü 27 gramm zsírt tartalmaz, ebből 6 gramm a telített. A hozzátartozó kis hasábburgonyában újabb 10 gramm zsírt található, melyből kb. 2 gramm telített. Sokan a csirkehús miatt választják ezt a menüt, mert egészségesebbnek tűnik, de valójában ez a menü 37 gramm zsírt rejt magában, amelyből 8 gramm telített. Zsírból csupán 340 kalória jut a szervezetbe.

Valószínűleg furcsa számodra, hogy a hamburgerben kevesebb zsírt találunk, mint a csirkében. Ennek azonban az az oka, hogy a csirkefalatokat zsírban sütik ki.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1216/o_transzzsir_20120926171153.jpgSalátából is készíthető egészségtelen verzió

Mit jelent ez valójában? Arról van szó, hogy csak azért mert megfelelő és egészséges, alacsony kalóriaértékű alapanyagot választasz, attól még nem biztos, hogy egészségesen táplálkozol. Gondolj csak bele, hogy finom friss zöldségekből salátát készítesz. Ez eddig valóban rendkívül egészséges és alacsony a kalóriatartalma. Viszont ahogy leöntöd egy „blue cheese“ salátaöntettel, és még szórsz rá néhány sonkakockát, rögtön egy hízlaló tálat sikerül belőle varázsolnod. Az öntetnek és a sonka zsírtartalmának köszönhetően a saláta zsirtartalma akár 20 gramm fölé is emelkedhet.

Ezt hívják „rejtett zsírnak“.

Ha csirke, akkor már egészséges?

Sokan azt hiszik, hogy csak azért, mert csirkehús van a tányérjukon, már egészségesen táplálkoznak. Pedig a fenti példa is nagyon jól rámutat arra, hogy az ételkészítés módja ugyanolyan fontos, mint maga az étel. A csirkehús, ha párolod, grillezed sokkal kevésbé zsíros, mint a vörös hús, melyet ugyanolyan módon készítesz el.

Bármilyen ételről legyen szó, a zsírban sütés megemeli az étel zsírtartalmát. Pedig nem kell így sütnöd csak azért, hogy ízletes ételt kapjál. A roston sült, grillezett vagy olívaolajban hirtelen kisütött húsok ugyanolyan ízletesek!

A legtöbb ilyenfajta eljárás nemcsak csökkenti a zsír mennyiségét, hanem az ízeket is megőrzi.

Főzz egészségesen!

Szabó Noémi


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Nitro Gold PRO