Turbózd fel az immunrendszeredet D-vitaminnal!

2020-11-02 14:27:00

Összegeztük a legfontosabb tudnivalókat a D-vitamin jótékony hatásairól az immunrendszerre, hogy időben felvehesd a harcot a vírusokkal és baktériumokkal!

Turbózd fel az immunrendszeredet D-vitaminnal!

Az immunrendszerünk segít leküzdeni a betolakodó vírusokat, baktériumokat, ezáltal egészségesek maradunk és a szervezetünk hibátlanul tud működni. Ma, amikor az élelmiszerek tápértéke csökken, nem sportolunk eleget, nem pihenünk eleget, sok stressz ér mindenkit, különösen fontos, hogy odafigyeljünk az immunrendszerünk karbantartására. Ebből a cikkből megismerheted a D-vitamin hatását és hogy hogyan járul hozzá az immunrendszer erősítéséhez.

Mi is az a D-vitamin és miért van rá szükséged?

A D-vitamint, más néven kalcitriolt szokták “Napfény-vitamin”-nak is hívni, mert a bőrünk a napsütésre reagálva állítja elő. Bár a D-vitamin a nevével ellentétben nem is vitamin, hanem prohormon vagy hormon prekurzor. Zsírban oldódó vitamin abban a vitamin családban, amely magába foglalja a D-1, D-2 és D-3 vitaminokat. Ha megfelelő időtartamban vagy a Napon, a szervezeted elég D-vitaminhoz juthat. Néhány étel is tartalmaz D-vitamint. Ugyanakkor sajnos a 4 fal között töltött sok idő hatására, főleg télen jellemzően nem tudunk megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutni.

A D-vitamin számos fontos szerepet tölt be a szervezetben. Például segíti a kalcium és foszfor felszívódásának szabályozását és segíti az immunrendszer működését. Szükséges a normál növekedéshez és a csontok, fogak fejlődéséhez, valamint számos betegség ellen nyújt védelmet. Szabályozza az inzulin szintet, így segítve a diabétesz elleni küzdelmet, valamint támogatja a tüdő működését és szerepe van a kardiovaszkuláris rendszer egészséges működésében is. Az életkortól függ alapvetően, hogy mennyi D-vitaminra van szükségünk. Ezt alapvetően nemzetközi egység mértékegységben (NE, vagy angolul IU) mérjük.

Csecsemőknek 400 NE, gyerekeknek 18 éves korig 600 NE mennyiség szükséges. Felnőtteknek szintén 600 NE szükséges 70 éves korig, efelett pedig már 800 NE. Várandós vagy szoptatós anyukáknak 600 NE javasolt.

 

HOGYAN HAT A D-VITAMIN AZ IMMUNRENDSZERRE?

A D-vitamin előnyös hatását elsősorban a kalcium felszívódás kapcsán szokás említeni, aminek a csontjaink egészségét köszönhetjük. Azonban az immunrendszer megfelelő működéséhez is szükség van D-vitaminra, hiszen az a szervezet első védelmi vonala a fertőzések és a betegségek ellen.

Ez a vitamin kritikus szerepet játszik az immunválasz elősegítésében, vagyis abban a folyamatban, amikor a T-sejtek a szervezetbe jutó kórokozókkal felveszik a harcot. A T-sejteknek ugyanis szükségük van elegendő D-vitaminra ahhoz, hogy működésbe lépjenek, hiánya esetén viszont alvó állapotban maradnak, ezzel teret engedve a testi sejtekbe jutó baktériumoknak, vírusoknak és gombáknak. Nem meglepő hát, hogy az alacsony D-vitamin szint és a gyakori légúti megbetegedések között összefüggés figyelhető meg.

Vírusos vagy bakteriális fertőzések esetén az immunrendszer pro-, illetve antiinflammatorikus (gyulladáscsökkentő) citokineket termel. A citokineknek szerepe van immunválasz szabályozásában, azonban az úgynevezett citokin vihar során olyan visszafordíthatatlan folyamat alakul ki, amely megakadályozza az immunrendszer normális működését és tüdőgyulladás vagy más szervkárosodás lép fel. A D-vitamin azonban fokozza az antiinflammatorikus citokinek mennyiségét, amely segíti csökkenteni a túlzott immunreakciót (citokin vihar) és az esélyt a következményeinek kialakulására, amely a Covid-19-ben megbetegedő emberek esetén a legsúlyosabb gondot okozza.

A D-vitamin szerepe az autoimmun betegségekkel is kapcsolatba hozható. A Th17-sejteknek kulcsszerepük van az autoimmun betegégekben a gyulladások fenntartásában és általa a szöveti károsodások kialakulásában. A D-vitamin azonban csökkenti a Th17-sejtek termelését és gátolja annak létrejöttét is, így elmondható, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező autoimmun betegeknél az egészséges vitaminszint elérése javíthat a tüneteken.

5 jel, ami alacsony D-vitamin szintre utal

1. Gyakori megbetegedés

A D-vitamin egyik legfontosabb szerepe az immunrendszer megfelelő működésének biztosítása, hogy képes legyél a betegségeket okozó vírusokat és baktériumokat távol tartani magadtól. Közvetlenül azokkal a sejtekkel van kapcsolatban a D-vitamin, amelyek a behatolókkal szembeni harcért felelősek. Ha gyakran megbetegszel, például megfázol vagy influenzás leszel, jusson eszedbe, hogy talán az alacsony D-vitamin szint is közrejátszik benne. Számos tanulmány mutatott összefüggést a D-vitamin hiánya és a légzőszervrendszer megbetegedése között, mint amilyen a megfázás, bronchitis vagy a tüdőgyulladás.

Bizonyos tanulmányok azt találták, hogy a napi 4000 NE D-vitamin kiegészítés csökkenti a légzőrendszer gyulladásának kockázatát.

2. Kimerültség, fáradtság

Annak, hogy fáradtnak érzed magadat, számos oka lehet. Köztük az is, hogy D-vitamin hiányban szenvedsz. Sajnos ez egy olyan ok, amit sokan általában figyelmen kívül hagynak. Esettanulmányok azt mutatták, hogy az alacsony D-vitamin szint számos módon negatív hatással van az életminőségre. Azoknál, akik krónikus fáradtságban szenvednek, érdemes ellenőrizni a vér D-vitamin szintjét vagy D-vitamint fogyasztani táplálék-kiegészítő formájában. Már az is negatív hatással lehet az energiaszintre, ha a vér D-vitamin szintje nem is extrémen alacsony.

3. Csontfájdalom, hát- és izomfájdalom

A D-vitamin a csontok egészségének egyik őrzője. Egyrészről segíti a kalcium felszívódását. A csontfájdalom és az alsó háti szakaszban megjelenő fájdalom jele lehet az elégtelen D-vitamin szintnek a vérben. Egyes tanulmányok összefüggést találtak a krónikus derékfájás és a D-vitamin alacsony szintje között. Más tanulmányok  azt találták, hogy a D-vitamin hiányban szenvedők sokkal hajlamosabbak a hátfájásra, ami korlátozza a napi aktivitásukat is. Valamint kétszerese az előfordulása a csontfájdalomnak főleg a lábban, bordákban és az ízületekben azoknak, akiknél alacsony a vér D-vitamin szintje.

HAJHULLÁS

4. Hajhullás

A hajhullást gyakran összefüggésbe hozzák a stresszel, ami valóban egy jellemző ok. A hajhullás nem is ritka panasz, ami könnyen okozhatja valamilyen betegség vagy tápanyaghiány is. Nők esetében a hajhullás pedig összefüggésbe hozható a D-vitamin hiánnyal is bizonyos kutatások szerint. A foltos hajhullás (alopecia areata) egy olyan autoimmun betegség, amely során kisebb foltokban kopasz foltok alakulnak ki a fejbőrön. Foltos hajhullástól szenvedőkön végzett tanulmányból kiderült, hogy akiknél erősebb volt a hajhullás, nekik volt a legalacsonyabb D-vitamin szintjük.

5. Depresszió

A depresszív hangulat szintén a D-vitamin hány jele lehet. A tanulmányok főleg idős embereknél találtak összefüggést a D-vitamin hiány és a depresszív hangulat között - éppen ezért fontos észben tartani, hogy 70 éves kor felett 600 NE helyett 800 NE D-vitamint javallott fogyasztani! Az orvosi tapasztalatok szerint a D-vitamin kiegészítés általában a hangulat javulásával jár, főképp a szezonális depresszió tekintetében, amely a téli, hidegebb időszakban jellemző, amikor kevesebb természetes napfény éri a bőrünket.

Hogyan növelheted a D-vitamin szintet a szervezetedben?

Számos módon gondoskodhatsz a D-vitamin pótlásáról. Akár a napsütés segítségével, akár megfelelő táplálkozással, vagy táplálék-kiegészítéssel. Nézzük, melyek is ezek!

Tölts elegendő időt a napon!

Természetesen nagyon fontos, hogy a káros sugárzás ellen védekezzünk, de alapvetően a bőrünkben található egy bizonyos típusú koleszterin, amely a D-vitamin prekurzora. Ha ezt az elemet UV-B sugárzásnak tesszük ki a napon, akkor D-vitamin keletkezik.

Ez a leghatékonyabb módja annak, hogy D-vitaminhoz jussunk, hiszen ez a fajta D-vitamin csaknem kétszer olyan hosszú ideig kering a szervezetben, mint más forrásból származó D-vitamin.

 

Ugyanakkor ez a lehetőség korlátozottan áll rendelkezésünkre, ha épp nincs sok napsütés az évszaknak vagy a földrajzi elhelyezkedésünknek köszönhetően. Sötétebb tónusú bőrrel több időt kell a napon tölteni, mint világosabbal, mert a bőrszín árnyalatát befolyásoló melanin gátolja a D-vitamin termelést. Tölts tehát nyaranta napi 10-20 percet a napon! Ahogy csökken a napsütéses órák száma és szükséges több testrészt eltakarni, úgy nő az ajánlott napon töltött percek, órák száma, így januárban már több mint 2 óra "napozásra" is szükség lehet.

FOGYASSZ MEGFELELŐ TÁPANYAGOKAT!

Fogyassz megfelelő tápanyagokat!

Bizonyos ételek magasabb D-vitamin tartalmúak, mint mások. Célszerű ezeket az ételeket előnyben részesíteni a táplálkozás során, ha szeretnénk több vitaminhoz jutni. Ilyen tápanyagforrások:

  • Halak, halolajok, tenger gyümölcsei, pl. lazac, hering és szardínia, tonhal, tőkehalmáj olaj. 100 g lazac például a napi D-vitamin szükséglet felét tartalmazza

  • Tojássárgája: a tyúk tartási módjától függően eltérő a tojások D-vitamin tartalma. A szabadon tartott tyúkok tojása akár a négyszeresét is tartalmazhatja szemben a ketrecben tartottakéval. Ugyanígy befolyásolja az is, hogy mivel etették a tyúkokat.

  • Gomba: az egyetlen növényi D-vitamin forrás. Főképp D2 vitamint termel, szemben az emberi szervezettel, amely inkább a D3 formát preferálja, ugyanakkor a D2 vitamin is hatékony a szervezetben. Gombafajtától függ, mennyit tartalmaz, de bizonyos fajták 100 grammja akár a napi szükséglet háromszorosát is tartalmazhatja.

Vitamin D3 - 60 tablettaFogyassz D-vitamin táplálék-kiegészítőt

A BioTechUSA kínálatában találsz tablettás és oldható por formájú D-vitamint is.


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK