Visszatekintés 2015-re - Faldum Gábor

2016-01-12 09:02:00

Még mielőtt előre szaladnék a 2016-os esztendőhöz, szeretném megragadni az alkalmat, hogy értékeljem a 2015-ös versenyzői évemet.

Míg a legtöbb hazai triatlonos versenyzőtársamnak már a júliusi nagyatádi illetve az augusztusban megrendezett Ironman márkanév alatt hírdetett 51.50 triatlon versenyek számítottak a szezon végének, addig nekem még hátra volt közel két és fél hónapnyi versenysorozat behúzása.

De kezdjük azonban az elején

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1844/o_Faldum-Gabor-triatlon_20160104134450.jpg

Az idény számomra márciusban a közel-keleti meseszép Abu Dhabi városában kezdődött. Innen utaztam tovább Ausztrália kincses szigetére, majd a kiwik földjét, Új-Zélandot vettem célba, ahol több hétig állomásoztam. Japán csak ezután került a képbe, így az első messzire szólitó utamat Yokohama városában zártam. Ezután kezdetét vette az európai körutam, amelynek állomásai London, Hamburg és személyes kedvencem, Tiszaújváros,  voltak. Utóbbin immáron ötödik egymást követő alkalommal állhattam rajthoz. Ezt követte egy három állomásból álló amerikai túra (Edmonton, Chicago, Cozumel), ami után ismét Ázsiába repülve, Toungyoung városában zártam a szezont.

A riói kvalifikáció szempontjából fontos külföldi pontszerző versenyek mellett a Magyar Országos Bajnokság is az éves terv része volt, amelyet szülővárosomban, Baján rendeztek, és ahol sikeresen védtem meg korábbi címemet.

Összességében büszkén merem állítani, hogy mindazon célkitűzéseket, melyeket a 2015-os évtől remélni mertem sikerült is kiviteleznem. Ennek eredményeképpen a tavalyi felálláshoz képest az olimpiai kvalifikációs helyezésemen 20 helyet szökkentem előrébb. Bár a kvalifikáció május végéig életben van, így kiharcolt pozícióm megtartása fog leginkább előtérbe kerülni januártól.

De mielőtt belevágnék a keménynek bizonyuló újévi alapozásba nekem is kijárt egy kis pihenés.

A megérdemelt átmeneti időszak

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1844/o_TVK_Triatlon_2015_kep_05_20160104134504.jpgEsetemben ez kereken kettő hét pihenést jelentett Bécs városában. Meglátásom szerint egy sportolónak ez az intervallum a minimálisan elegendő adag ahhoz, hogy szervezete újra feltöltődjön az előtte álló hosszabb terheléshez. Ezért, akinek ideje engedi javasolnám a 2 hét passzív pihenőt követő 1-2 hét aktív pihenő, vagy más néven aktív regeneráló időszak beiktatását. Míg az előbb említett fázisban nem történik semmilyen fajta testmozgás addig az utóbbi alatt olyan edzéseket végezhetünk, amelyek jellemző tulajdonságai az alacsony intenzitás és a csökkentett mennyiségű munkavégzés. Bár nálam előírás volt a 14 napig tartó passzivitás, nem tudtam hosszasan ellenállni új szerelmemnek, a longboardozásnak, így amint késztetést éreztem egy kis testsanyargatáshoz, azon nyomban rápattantam, és négykeréken ismerkedtem Bécs belvárosának hétköznapi csodáival.

Az elmaradhatatlan köszönetnyílvánítás

A tartalmas és termékeny jelzők mellett, amik leginkább jellemzik az elmúlt egy éves teljesítményemet, a ‘Bizalom’ szó jut először eszembe, ha egy szóban szeretném méltatni a 2015-ös évet. Ezért is szeretném hálám jeléül megköszönni sportoló társaimnak, edzőimnek, családomnak, barátaimnak és természetesen a BiotechUSA csapat tagjainak mindazt a támogatást, amely nagymértékben hozzásegített engem ahhoz, hogy a világ elit mezőnyébe felküzdve magam helyt álljak, és előkelő kvalifikációs helyezéssel zárjam az idényt.

Nemsokára újra jelentkezem „Egy élsportoló edzésnaplója” című háromrészes sorozatom első cikkjével, amelyben nagy hangsúlyt fektetek az alapozás kezdeti szakaszára.

Addig is sikerekben gazdag Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!

Faldum Gábor


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Hasizom formálás otthon