Vitaminok

2008-06-11 14:17:00

A kifejezés a latin vita (élet) és az amin (nitrogéntartalmú vegyület) szavakból származik. Persze nem mindegyik vitamin nitrogéntartalmú, de a fogalommá vált szó mára beleivódott a köztudatba. Szerepe elengedhetetlen a sejtekben zajló anyagcsere-folyamatokhoz, valamint azoknak a biokémiai folyamatoknak a szabályozásában, amelyek során a táplálék hasznosul a szervezetben, illetve energiává alakul.

Eper, málna, körte, narancs

A vitaminok szerves vegyületek, melyek nagy részét a szervezet nem tudja előállítani, így azokat a táplálékkal kell bejuttatni. Az emberi szervezet alapvető működését teszik lehetővé. Hiányuk súlyos megbetegedéshez vezethet. Túladagolásukhoz pedig gyakorlatilag irreálisan eltúlzott mennyiség bevitelére van szükség, tehát ettől eltekinthetünk.

A vitaminok szükséges mennyisége körül az utóbbi években egyre nagyobb viták bontakoznak ki. A vitaminok egészségünket biztosítják, bevitelük elengedhetetlen az életben maradáshoz. Sajnos a környezet változása miatt ételekből (zöldség, gyümölcs stb) szinte lehetetlen fedezni a napi szükséges vitaminmennyiséget. A multivitaminok és a különböző vitaminkészítmények így nagyban megkönnyítik a vitamin bevitelt.

Megkülönböztetünk vízben és zsírban oldódó vitaminokat. A vízben oldódó vitaminok rövidebb ideig tárolódnak, mint a zsírban oldódók, így az utánpótlásra esetükben fokozottan figyelni kell. Sok folyamatban, mely a szervezetben történik, több vitamin együttműködése kell, így azok arányának megfelelően kell a szervezetben rendelkezésre állni.

A legfontosabb vitaminok:

Kézbefogott pirosalma, körte, narancs, zöldalma és kiwiA-vitamin:

Szerepe: csontképzés, látás épsége

Megtalálható: belsőségek (máj, vese, szív), tojássárgája, halak, zöld, sárga, vörös színű zöldségek, gyümölcsök

D-vitamin:

Szerepe: csontképzés, kalcium fleszívódás

Megtalálható: halmájolaj, máj, tojás, tejtermékek

E-vitamin:

Szerepe: antioxidáns hatású

Megtalálható: növényi olajok, gabonafélék, csírája, máj, zöld növények, szója, gyümölcsök

K-vitamin:

Szerepe: véralvadás

Megtalálható: zöld növények

B vitaminok:

Szerepe: szénhidrát-anyagcsere, idegrendszer működése

Megtalálható: gabonafélék, hüvelyesek, belsőségek

Folsav:

Szerepe: vérképzés

Megtalálható: máj, leveles zöldségek, gyümölcsök

C-vitamin:

Szerepe: aminosavak anyagcseréje, csont- és porcképzés, alapvető antioxidáns

Megtalálható: csipkebogyó, paprika, zöldségek, gyümölcsök

Fontos tények a vitaminbevitelről!

Amikor a vitaminbeviteledet számolgatod, vagy azon gondolkodsz, hogyan juttasd a szervezetedbe a megfelelő mennyiséget, figyelj arra, hogy különböző környezeti hatások károsítják annak hatékonyságát. Pl. ha főzöl, párolsz, csökken az ételek vitamin tartalma. A sokáig hűtőben tárolt ételek vitamintartalma is károsodik és a finomító eljárások is rontanak a helyzeten.

A vitaminok lehetővé teszik az egészséges életfunkciók rendeltetésszerű működését, azonban nem csak a vitaminok pótlása a fontos, hanem az is, milyen forrásból pótoljuk azokat. Ez azért is lényeges, mert a vitaminokat általában a napi étkezéssel visszük be, és nem mindegy mikor, milyen étrendben mennyi vitamin található.

One-A-Day

One-A-Day - 100 tablettaA legegyszerűbb módon úgy pótolhatod a szükséges és hiányzó vitaminokat, ha étrend-kiegészítő formájában viszed be. Erre nagyszerű megoldás például a One-A-Day multivitamin, amely egyetlen tablettában tartalmazza a legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat. Ráadásul 100 db-os kiszerlésének köszönhetően pontosan 100 napra elég. Tehát egy három fős családnak egy hónapig, míg egy személynek 3 hónapig kitart!

Miért praktikus az étrend-kiegészítő?

Őseinkkel ellentétben, sűrű, hajtós napjaink vannak. Sosem érjük utol magunkat, zajos, szmogos környezetben élünk, és stresszes életmódot folytatunk sokan. Valami miatt folyton izgulunk, örökké függünk valamitől, vagy éppen tőlünk függenek. Ezek a folyamatok óriási energiákat vonnak el a szervezetünktől, és akár betegségek kialakulásához is vezethetnek. Ha mindezek tetejébe még helytelenül is táplálkozunk, jobb, ha nem is látjuk mi zajlik néha szervezetünkben. Ilyenkor jönnek képbe a multivitaminok, illetve más vitaminkészítmények, amelyek a megfelelő pótlást biztosítják. Ez utóbbira példa a C-vitamin, amelyből főleg a téli időszakban megnő a szervezet szükséglete. A vitaminkészítmények rendeltetése, hogy a szervezetnek biztosítsák azt a vitamin és ásvány mennyiséget, amelyet a normál étkezéssel nem tudunk bevinni. A mai multivitaminok már annyira komplex felépítésűek, hogy képesek biztosítani a legfontosabb vitaminok legjavát, és sokszor elég napi egy tabletta. Itt azért szeretnénk megjegyezni, hogy bármilyen vitaminkészítmény szedése nem ment fel bennünket a helyes étkezés szükségessége alól, mert hol beszéltünk még az élelmi rostokról, az aminosavakról, telítetlen zsírsavakról, amelyekre ugyanúgy szüksége van a szervezetnek. Lehet, hogy beosztásunk zsúfolt, küzdünk egy magasabb rendű cél érdekében, ami lehet családunk, tenni akarunk egy jó ügy érdekében. De, a szervezetünk és egészségünk is jó ügy. Ezért fittségünket, egészségünket tekintsük hát befektetésnek, hogy a későbbiekben is maradjon erőnk küzdeni.


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KULCSSZAVAK

gyümölcs » vitamin » A-vitamin » D-vitamin » B-vitamin » C-vitamin » k-vitamin »

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Multivitamin for Women - 60 tabletta

Multivitamin for Women - 60 tabletta

4.190 Ft

3.490 Ft

58 Ft / tabletta
Megveszem
Multivitamin for Men - 60 tabletta

Multivitamin for Men - 60 tabletta

4.190 Ft

3.490 Ft

58 Ft / tabletta
Megveszem
Omega 3 - 90 lágykapszula

Omega 3 - 90 lágykapszula

2.790 Ft

2.232 Ft

31 Ft / lágykapszula
Megveszem
One-A-Day - 100 tabletta

One-A-Day - 100 tabletta

3.490 Ft

2.792 Ft

35 Ft / tabletta
Megveszem
B-Complex - 60 tabletta

B-Complex - 60 tabletta

3.190 Ft

2.552 Ft

53 Ft / tabletta
Megveszem
Magnesium - 120 kapszula

Magnesium - 120 kapszula

2.990 Ft

2.392 Ft

25 Ft / kapszula
Megveszem
Multi Mineral Complex - 100 tabletta

Multi Mineral Complex - 100 tabletta

2.090 Ft

1.672 Ft

21 Ft / tabletta
Megveszem
Zinc Max - 100 tabletta

Zinc Max - 100 tabletta

2.090 Ft

1.672 Ft

21 Ft / tabletta
Megveszem

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Vitabolic