Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Zsírégetés mesterséges stimulánsok nélkül? – Létezik! 2. rész

Pörgesd fel az anyagcseréd – mozogj rendszeresen

Tudod mit? Nem promózzuk most egyetlen sport előnyeit sem, inkább csak arra kérünk; mozogj valamit – bármit! Pár kitételünk azért van…

  • A zsírégetéshez a mérsékelt pulzusemelkedés az ideális. Ha profi vagy, mindenféle eszköz nélkül is be tudod ezt nagyjából már lőni (picit felhevül a tested, szépen-lassan, 10-15 perc alatt verejtékezni kezdesz, valamivel nehezebben, de azért még tudsz beszélni közben). Ha szükséges, szerezz be egy pulzusmérőt. Figyelem! A túl alacsony és a túl magas pulzus sem lesz jó (kivéve a HIIT edzésnél, erről bővebben itt olvashatsz.
  • A rendszeresség ne heti egyet, de ne is napi kettőt jelentsen. Előbbi esetben túl sok idő telik el két megterhelés között, így mire beindulna valami, pont leáll az egész folyamat, utóbbi pedig szép teljesítmény, de hosszú távon kizsigereli a tested és túledzettséghez vezethet.
  • Szeresd, amit csinálsz! Ez az előző ponthoz is kapcsolható: hosszú távon és heti 3-4 alkalommal csak akkor leszel képes űzni egy sportot (a hosszú táv itt évek; és nem hetek), ha örömöd is leled benne! Nagyon fontos: figyeld is magad; lehet, hogy a múltban imádtál mondjuk futni, de már nem esik jól – válts, próbálj ki egy személyi edzőt vagy egy cross tréninget például!
  • Használhatsz kiegészítő sportokat is: ha a természet fanatikusa vagy, az úszás mellé rendszeresíts egy kis outdoor tréninget vagy szerezz be egy trx-et és lesd el a technikát a netes oktatóvideókból.

Fitt és szálkás izomzatú férfiak és nők mosolyogva

 

Egyéb, nem (feltétlen) edzéshez köthető, hangulatjavító tanácsok:

  • Tartózkodj sokat a friss levegőn (napi minimum 1,5-2 órát); az edzést is végezheted ott, vagy hűsölhetsz a kertben, az árnyékban.
  • Barnulj: A D-vitamin alap az egészséges szervezet számára, a napfény vagy épp a szolárium biztosította egészséges bőrszíntől pedig magabiztosabbnak érezheted magad (és nem mellesleg kicsit vékonyabbnak is tűnsz, ami még több fogyásra ösztönöz).
  • Fogyassz fokozott mennyiségű vizet, napi akár 3-4 litert is; a nap folyamán egyenletesen elosztva.
  • A zsírégetésben „kiegészítő terápiák” is segíthetnek (amik szintén támogatják a jó közérzetet is): szauna, masszázs, sóbarlang, jakuzzi.
  • Légy igényes: mindig érezd magad szépnek, persze nem kell kiöltözni a terembe, de 1-1 új edző cuccal plusz motivációt nyerhetsz, sőt, ahogy fogysz, cseréld le a bikinidet is!

 

Direkt nem írtunk nagy ördöngösségeket ez egyszer; mert a zsírégetés sem az! Kalóriadeficit, heti 3-4 alkalommal egy óra sport, megfelelő regenerálódási és rekreációs idő – és már kész is a stimulánsmentes „fogyi-recept”! Hajrá!

 

Plézer Panna

Sportedző