Ugrás a tartalomhoz
Életmód

A 10 legjobb kiegészítő tömegeléshez – II. rész

Nő edzőteremben, fekve nyomás közben

No.6: Kreatin

Manapság a kreatin népszerűsége vetekszik a fehérjeporokéval. „Kell az izmoknak”, „nőni fogok tőle”… Oké, oké, de mi is az pontosan és hogyan működik?

– Természetesen előforduló aminosav, a test is tárolja, főként a vázizomzatban (kb. 1,7 grammot ttkg-onként).

– Napi szükséges plusz mennyiség: kb. 2-3 g, ennek felét húsból, halból, tejtermékekből tudod fedezni, a maradékot táplálék-kiegészítőből.

– Az adenozin- trifoszfát (ATP) újra termelődésében játszik fontos szerepet, így kitűnő energiaforrás a szervezet számára (akár 10-20%-kal növeli a teljesítményed), támogatja a maximális izomösszehúzódást, késlelteti a fáradtságérzet kialakulását, és ezeknél látványosabb hatása; az izomsejtek térfogatnövelése (hidratálása). Ám a kívánt eredmény eléréséhez alaposan meg kell tervezned a szedését!

9498591882No.7: Aminosavak

Fehérjéink építőkövei, azaz az izmaink építőkövei – már biztos kívülről fújod a leckét! Ám azon kívül, hogy az izmok felépítését, növekedését, regenerálódását segíti, fontos tudnod, hogy az inak, ízületek „pajtása” is, amit egy jól összerakott tömegnövelő edzés során bizony alaposan igénybe veszel. Ezen felül még az egyes aminosavak olyan hatással is  bírnak, mint a vérnyomás normalizálása, a vércukorszint stabilizációja, növekedési hormon termelődésének elősegítése, fájdalomcsillapítás, depresszió enyhítése, anyagcserefolyamatok támogatása… Még sorolhatnám napestig; szóval túlzás nélkül csodákra képesek ezek a szerves vegyületek. Az aminosavak egy részét muszáj külső forrásból pótolnod, mert nem tudja a szervezeted előállítani (esszenciálisak) – tehát melegen ajánljuk egy aminosav-komplex beszerzését!

No.8: BCAA

A BCAA-k is esszenciális aminosavak (pontosabban 3 féle amino közös elnevezése), az izomzat több mint egyharmadát alkotják. Főként antikatabolikus és immunerősítő hatása miatt van rájuk szükséged; mindkét mechanizmus rendkívül fontos az izomtömeg növelése céljából (gyorsabb regeneráció, izomzat megóvása). Nagy mennyiségű alkalmazása ajánlott (akár 20-30 gramm).

No.9: ZMA –  cink-magnézium-B6 vitamin

Ez a szabadalommal védett formula pontos arányban tartalmazza a 3 anyagot, amik az edzés során a testet érő stressz miatt pótlásra szorulnak. Segíti az izomépítéshez szükséges hormonális egyensúly kialakítását, az erőnlét és a tesztoszteronszint 186növelését. Persze pótolhatod természetes forrásokból is a cinket (húsok, tojássárgája, bizonyos gabonafélék), a magnéziumot (tejtermékek, banán, avokádó) és a B6-ot is (brokkoli, máj, hüvelyesek, magvak), de talán kényelmesebb egyben; egy kapszula formájában.

No.10: Argentin marhamáj kivonat

Főleg külföldi oldalak ajánlásában olvashatsz erről a termékről, de mégis érdemesnek tartjuk a top 10-be való bekerülésre. Ha laktóz érzékeny vagy, a marhafehérjéd mellé jól jön majd ez a szintén aminosavakból álló kiegészítő is. Hormonkezelésektől mentes marhából állítják elő, az aminosavakon kívül pedig vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz (vas, folsav, B12).

Persze nem azt mondjuk, hogy most azonnal irány a bolt és mindent megvenni. Inkább csak ízelítőt szerettünk volna adni a legjobb termékekből; betekintést arra vonatkozólag, mi mire hat – a döntés viszont a Tiéd!

 

Plézer Panna

Sportedző