Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

5+1 fekvőtámasz gyakorlat az erős testért

5+1 fekvőtámasz gyakorlat az erős testért - BioTechUSA

A karhajlítás és -nyújtás gyakorlatot a hétköznapokban csak fekvőtámasz néven emlegetjük. Ezt a gyakorlatot a férfiak általában nagy kedvvel gyakorolják, a hölgyek pedig inkább pont, hogy elkerülik. Akárhogy is, a fekvőtámasz bizony egy nagyon hasznos gyakorlat, amit érdemes nemtől és kortól függetlenül, a kezdő és a haladó edzéstervekbe is beilleszteni!

A nagyszerűsége nem csak abban rejlik, hogy szépen erősíti és formálja a nagy mellizmot, hanem abban is, hogy számos másik izmot is megmozgat az edzés során.

 

A nagy mellizom szinergista típusú izom, melynek feladata, hogy segítse a munkavégző izmok működését, úgy mint:

  • a musculus triceps brachii (háromfejű kar
  • a musculus deltoideus anterior (deltaizom elülső része)
  • a musculus pectoralis minor (kis mellizom) izmot is.

Ráadásul ennek az alapgyakorlatnak rengeteg variációja és kombinációja is létezik! Ebben a cikkben most bemutatunk 5+1 gyakorlatot, amelyből biztosan te is megtalálod a számodra megfelelőt!

Mi a fekvőtámasz?

Egy összetett gyakorlat, melynek során két ízületben (váll és könyök) is elmozdulás történik és végrehajtásában számos izom játszik szerepet.

 

Kiinduló helyzet:

Mellső fekvőtámasz helyzet, vállszélességnél szélesebb kéztámasszal egybekötve. A nagy mellizom és a háromfejű karizom előfeszített állapotban vannak.

Gyakorlat leírása:

A hagyományos változat kivitelezése során a könyökök hajlításával a karokat a törzstől oldalirányban távolítva kell közelíteni a mellkast a talajhoz. A test a fejtetőtől egészen a sarkakig legyen egyenes vonalban megtartott állapotban. A mellkas érinti a talajt, amely után a könyökök feszítésével a gyakorlat visszatér a kiinduló helyzetbe. A talajhoz való közelítés fázisában igyekezzünk a gyakorlat lassú kivitelezésére, míg a távolításnál lehet a mozdulat gyors, dinamikus. A gyakorlat közben a törzs stabilizáló izmai végig feszített állapotban vannak.

Miért népszerű a fekvőtámasz? - BioTechUSA

Miért népszerű a fekvőtámasz?

1. Nincs helyszín vagy időkorlát!

A gyakorlat kivitelezése alap esetben nem igényel edzőtermi környezetet, vagy speciális fitnesz eszközt. Nincs sem időhöz, sem helyszínhez kötve a gyakorlása: végezhető otthon, az edzőteremben, vagy kint a szabadban napszaktól és időjárástól függetlenül. Ez az egyik legrégebbi és egyben legnépszerűbb szabad testsúlyos gyakorlat, amely akár kezdő, akár haladó edzéstervben is megállja a helyét.

2. Olcsó edzésmódszer!

Hogy mennyibe kerül egy fekvőtámasz? Éppen nulla forint! Elvégzéséhez nincs szükség méregdrága sporteszközökre, szükség lesz azonban kellő elhatározásra, kitartásra és motivációra. Az eredmények nem jönnek az első pillanatban, azonban nem szabad csüggedni, mert a folyamatos gyakorlás meghozza a gyümölcsét!

3. Teljes testet megmozgató és erősítő gyakorlat!

Elsődlegesen a mellizom dolgozik a gyakorlat közben, de megdolgoztatja a deltaizmot és a tricepszet is. Emellett az előfeszítésnek köszönhetően számos más izomcsoport is dolgozik a feladat közben!

4. Erős stabilizáló szerepe van!

Olyan izomcsoportokat is megdolgoztat, amik a törzserőért felelősek. Ez többek között azért is nagyon fontos, hogy a testünk izmai megfelelő helyzetben tartsák a gerincet. Annak érdekében, hogy ez a stabilizáló funkció tényleg megvalósuljon, ügyelni kell arra, hogy a kiinduló helyzettől kezdve a gyakorlat utolsó pillanatáig meglegyen feszítve a has- és a farizom. Továbbá arra is, hogy a teljes test egyenes vonalban legyen megtartva a fejtetőtől a lábujjakig.

5. Megunhatatlan!

Számtalan variációjának köszönhetően változatossá teszik a gyakorlat végrehajtását, és mindig lehet benne új kihívást találni. Végezheti kezdő és haladó sportoló is. Létezik széles és szűk tenyértámaszban kivitelezett verziója és gyémánt tartásban végzett változata is. Más gyakorlattal is lehet kombinálni, de fokozza az edzés közbeni hangulatot a gyakorlathoz kapcsolt tapsolás, vagy például az egykezes kivitelezés is.

5+1 fekvőtámasz variáció

Most nézzünk néhány olyan fekvőtámasz gyakorlatot, amelyet érdemes beépítened az edzéstervedbe.

1. Széles fekvőtámasz helyzetben végzett karhajlítás, -nyújtás

A széles támaszú fekvőtámaszt tekintjük a hagyományos fekvőtámasz gyakorlatnak a köznyelvben. Elsősorban a mellizomra van hatással, azon belül is leginkább a nagy mellizomra, de az egész izmot jól átmozgatja. Ez a variáció nem a legkönnyebb fekvőtámaszok közé sorolható, de a kivitelezése jóval könnyebb, mint például a következőkben felsorolt változatoké.

A gyakorlatot végezhetik kezdők is: ha a kivitelezése még nehezen megy, akkor nyugodtan lehet hajlítani a térdet és letenni azt a talajra. Ebben az esetben könnyített fekvőtámasz gyakorlatról beszélünk. Ha még ez a gyakorlat is nehezen megy, a tenyértámasz alá helyezhetünk stabil emelvényként például step padot.

2. Fekvőtámasz helyzetben karhajlítás, -nyújtás, szűk tenyértámasszal végrehajtva

A fekvőtámasz gyakorlat ezen változata során elsődlegesen a tricepsz izom fog dolgozni, azonban segítő társként bekapcsolódik a feladat elvégzésébe a nagy mellizom és a deltaizom is.

Kiinduló helyzet:

Mellső fekvőtámasz helyzet, vállszéles kéztámasszal egybekötve. A tenyerek síkban egy vonalban helyezkednek el a vállak és a könyökök alatt. A test a fejtetőtől egészen a sarkakig alkosson egyenest. Has- és farizom megfeszített állapotban van, a nyak a gerincoszlop természetes meghosszabbodása.

Gyakorlat leírása:

A könyökök hajlításával a karokat a törzs mellett tartva kell közelíteni a talajhoz a mellkast. A mellkas minél jobban közelítse meg a talajon támaszkodó kezeket, majd a könyökök feszítésével a gyakorlat visszatér a kiinduló helyzetbe. A gyakorlat során a karhajlítást érdemes minél lassabban végrehajtani, míg a karok nyújtása történhet gyorsan, dinamikusan. Fontos, hogy a gyakorlat végrehajtása közben testünk szinte minden izmát feszesen tartsuk.

Az egykezes fekvőtámasz - BioTechUSA

3. Az egykezes fekvőtámasz

Amennyiben már jól mennek az alaphelyzetben végzett fekvőtámaszok, válthatunk nagyobb fokozatra. Az egy kézzel végzett fekvőtámasz gyakorlat biztosan pár elismerő szempárral jutalmazza kivitelezőjét, valamint élménynek sem utolsó.

Ez a gyakorlat legalább olyan erőnlétet igényel, mint a plusz súlyokkal végzett verziók. Kezdetben terpeszben tartott lábakkal érdemes gyakorolni, hogy könnyítsük a gyakorlat végrehajtását. A terpesz fokozatos szűkítése a gyakorlat nehezedéséhez vezet, így a fokozatosság elvén haladva egyre szűkebbre vehetjük a lábunkkal tartott terpeszt, míg végül eljutunk a majdnem zárt lábakhoz.

4. Előre séta fekvőtámasz helyzetben, majd karhajlítás, -nyújtás

Vigyázz, kész, rajt! A következő gyakorlatot bátran választhatjuk a testedzés előtti bemelegítés elemeként, de akár teljes értékű gyakorlatként is megállja a helyét. Vigyázat! Összetett gyakorlatról van szó, ami bizony odafigyelést, kitartást és kellő testtudatot is igényel!

Kiinduló helyzet:

A könnyített kivitelezés érdekében indítsuk csípőszéles terpesz állásból a gyakorlatot. Karok a test mellett pihennek, a gerinc természetes helyzetében legyen megtartva.

Gyakorlat leírása:

A gyakorlat kivitelezése során koncentráljunk a medence természetes helyzetében való megtartására. Fontos ügyelni arra, hogy a has ne közelítsen extrém módon a talaj felé, a has- és farizmok legyenek folyamatosan megfeszítve. A vállak természetes helyzetben való megtartása mellett igyekezzünk fokozatosan előre lépegetni váltott karral, amíg el nem érjük a teljes fekvőtámasz helyzetet. Egy pillanatra vegyük fel a fekvőtámasz helyzetet, majd végezzünk karhajlítást és –nyújtást.  Ezután váltott karmozgások segítségével, hátrafele haladva térjünk vissza kiinduló helyzetbe.

5. Fekvőtámasz helyzetben karhajlítás és -nyújtás TRX kötéllel

Kiinduló helyzet:

A TRX kötelet függesszük fel stabilan úgy, hogy a kapaszkodók 30-40 centiméter magasan legyenek a talajtól. Helyezkedjünk el ülő helyzetbe a TRX-szel szemben, majd a köteleket egymással keresztezve, akasszuk be a lábfejünket a kötélbe. Forduljunk térdelő támaszba, a tenyerek talajon való tartása mellett. Próbáljunk meg olyan távolságot becélozni, hogy a test talajtól való felemelése után fel tudjunk venni egy szabályos fekvőtámasz (kezdő)pozíciót.

Gyakorlat leírása:

Egy pillanatig statikusan tartsuk meg a fekvőtámasz pozíciót, megfeszített a has- és farizmok mellett. Ezután végezzünk a korábbi gyakorlatoknak megfelelően karhajlítást és –nyújtást. A tenyértámasz helyzete függ attól, hogy milyen izomra szeretnénk elsődlegesen dolgozni.

+1. Négyütemű fekvőtámasz kombinálva karhajlítással és -nyújtással

Kiinduló helyzet:

Vállszéles terpeszállásban helyezkedjünk el, a lábfejünk legyen kissé kifelé fordítva. A térdek enyhén hajlított helyzetben, miközben a hátunkat egyenesen tartjuk, kiemeljük a mellkasunkat és arra is figyelünk, hogy a medence helyzete a gerincoszlophoz képest természetes helyzetében maradjon.

A mozgás rövid leírása:

Állásból indulva guggoljunk le, tenyereink legyenek a talajon a vállak alatt. Ugorjunk fekvőtámasz helyzetbe, majd végezzünk szűk tenyértámasz mellett karhajlítást és –nyújtást. Térjünk vissza guggolás pozícióba. Ugrás föl, rugaszkodjunk el magasra a talajtól, és közben a karokkal próbáljunk minél magasabbra nyújtózni.

Gyakori hibák, amiket kerüljünk el! - BioTechUSA

Gyakori hibák, amiket kerüljünk el!

A sérülések elkerülése, valamint a megfelelő izommunka és fejlődés érdekében érdemes figyelni a következő hibázási lehetőségekre, és megpróbálni elkerülni azokat. Amennyiben a lenti felsorolásból valamelyiket mégis észleljük magunkon edzés közben, úgy érdemes megvizsgálni annak okát és okozóját!

Állhat a háttérben például fokozott ágyéki lordózis vagy fokozott háti kifózis, lapos vagy görbe hát szindróma, de nemes egyszerűséggel az is előfordulhat, hogy csak rosszul választottuk meg az edzettségi szintünknek megfelelő gyakorlatot.

Érdemes szakértő segítségét kérnünk akár akkor is, ha csak a gyakorlatok helyes kivitelezése kapcsán szeretnénk segítséget kérni, még inkább abban az esetben, ha fennáll valamilyen probléma esélye. Keressük fel bátran hasznos tippekért a teremedzőt a fitneszteremben, vagy kérjük ki személyi edző, gyógytornász segítségét, amennyiben azt szükségesnek érezzük!

Nézzünk pár hibát, amelyet elkövethetünk a gyakorlat kivitelezése közben:

  • A has- és/vagy farizom nincs megfeszített állapotban a gyakorlat során, ennek köszönhetően a has a talaj felé leesik.
  • Az előző esetnek történhet az „ellentéte” is, azaz a gyakorlat alatt túl magasra van feltolva a farizom, ezáltal nincs egyenes vonalban megtartva a teljes test.
  • A vállakra is érdemes figyelni az edzés közben: azokat a természetes helyzetükben kell megtartani.
  • A tenyértámasz nincs a megfelelő helyén. Amennyiben ki lett választva a fekvőtámasz típusa, fontos figyelni a tenyér-könyök-váll egymáshoz viszonyított helyzetére.

A fekvőtámasz nem hiába az egyik legnépszerűbb gyakorlat már hosszú évek óta, hiszen a pénztől, időtől és helyszíntől függetlenül segít megmozgatni a teljes testünket!

Nők és férfiak számára is könnyen találhatunk megfelelő gyakorlatokat, amelyek beépíthetők akár kezdő, középhaladó vagy haladó edzéstervekbe, de az otthon végezhető gyakorlatok sorába is!

 

Bár a hagyományos fekvőtámasz helyzetben való karhajlítás és –nyújtás gyakorlat divatja sosem fog elmúlni, a változatosságot kedvelők már számtalan variáció és kombináció közül tudnak válogatni. Nincs több kifogás! Eljött az idő a gyakorlásra!