A fruktóz és a sportolók
A sportitalok a magas intenzitású, vagy hosszabb időtartamú fizikai aktivitás során elvesztett folyadék, só és szénhidrátok pótlására fejlesztették ki, ezáltal támogatva a sportteljesítményt.
Vizsgálatok azt mutatják, hogy a szacharózzal és/vagy glükózzal kombinált fruktóz, kis mennyiségben fogyasztva, nem késlelteti a folyadékfelszívódást, sőt azok az italok, amelyek glükózt és fruktózt egyaránt tartalmaznak, úgy tűnik, jobban segítik a nátrium- és folyadékfelszívódást, mint azok, amelyek csak glükózt vagy fruktózt tartalmaznak.
A glükóz-fruktóz kombináció a szervezet fruktóz felvételét is fokozza. Kimutatták, hogy amikor a sportolók a glükózt és a fruktózt egyaránt fogyasztanak, viszonylag nagy mennyiségű energia szabadul fel, és így a fizikai teljesítményre gyakorolt kedvező hatások és a fáradékonyság mérséklődése is megfigyelhető.
Edzés előtti 30-60 percben kiváló energiaforrás a magasabb fruktóztartalmú gyümölcsök, melyek hosszabb távú energiát biztosítana a szervezetnek. Edzés előtti 1 órában javasolt szénhidrát mennyiség általában 35-50g. Jó választás a körte, dinnye, szőlő, sárgadinnye és az alma is, de mindig érdemes tesztelni, mert egyéniek vagyunk és máshogyan reagálunk a különböző élelmiszerekre.
A sportolóknál gyakori a normálisnál nagyobb fruktóz-bevitel, mégis kevésbé hajlamosak az anyagcsere- és a szív-érrendszeri betegségekre, mint a mozgásszegény életmódot folytató egyének.
Tipp: Nyáron ideális a görögdinnye, mert összetétele egy izotóniás italhoz hasonló.
Silye Gabriella