Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Izotóniás ital – mikor és miért?

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1403/o_Fotolia_16308651_S_20130522122734.jpgAz energiaital lóg ki leginkább a négyesből, ez egy egészen más kategória a koffein, és egyéb energizáló-tartalma miatt–éppen ezért nem is tárgyaljuk a cikkben. Fogyasztása versenyeket megelőzően, vagy extrém igénybevételnél alkalomszerűen nem tiltott, de a rutinszerű fogyasztásról sok kardiológus tudna mesélni, sajnos egyre több fiatal esetében is.

A sportital (tehát nem energiaital!) egy gyűjtőfogalom, ide tartoznak az izotóniás italok, akár aminosavakkal kiegészítve, a hipotóniás, de még az energiamentes készítmények is. Tehát máris hat különböző ital közül választhatunk, a vizet is beleértve–így már nem is olyan egyszerű. A nagy gyártók a sportolás előtti feltöltéshez, az edzés közbeni és az azt követő pótláshoz is ajánlják izotóniás terméküket. Ezeket az elveket követve napi 3-4 litert is fogyaszthatnánk, ami érthető okokból semmiképp sem javasolt, hacsak nem épp egy Ironman-en indultunk… 🙂 A cikk célja, hogy útmutatást adjon a tervszerű, edzéshez igazított folyadékpótláshoz, melyben helye van a sportitaloknak is.

A szervezetünk egyensúlyra (homeosztázis) törekszik, minden körülmények között

A sportolást megkezdve folyamatosan ez ellen dolgozunk; izomzatunk mikro-sérüléseket szenved, tejsav és egyéb nemkívánatos bomlástermékek szaporodnak fel, rohamosan fogynak a szénhidrát raktárak (glikogén), az izzadással folyadékot és ezzel együtt elektrolitokat vesztünk. Ahogy eltérünk az egyensúlyi állapottól, a teljesítmény rohamosan romlani kezd. Ehhez éppen elegendő a testtömeg 2%-át folyadék formájában elveszíteni, amely nagy melegben 1 órán belül gond nélkül abszolválható. A további deficit súlyosabb következményekkel is járhat (hőguta, keringési sokk), amelyet egy kis odafigyeléssel és fix időközönkénti pótlással megelőzhetünk.

Mitől izotóniás a sportital?

Az izotóniás ital 4-8% szénhidrátot tartalmaz, tehát a címkét böngészve 4 és 8 g között per 100 ml–a 4% alatti oldat neve hipotóniás ital. A hozzáadott cukrok segítenek kivédeni a szénhidrát raktárak kimerülését, amely kritikus a teljesítmény fenntartása érdekében. Ezen kívül tartalmaznak még különböző (töltéssel rendelkező) ásványi anyagokat, amelyeket elektrolitoknak csúfolnak. 🙂 Egyes sportitalokat BCAA aminosavakkal is kiegészítenek, melyek az edzés közbeni izomtömeg-vesztést hivatottak megelőzni. Tehát az ismételt, nagy erőkifejtést igénylő sportágak esetén ez jelenthet előnyt, bár az aminosavak elégséges felszívódása, tehát a gyakorlati haszna még erősen vitatott.

Milyen elektrolitokra van szükség?

A víz mellett legnagyobb arányban a nátrium és klór, kisebb mértékben a magnézium űrül a szervezetből. Egy kis kémia:NaCl = konyhasó, ugye milyen egyszerű?:) Tehát egy kulacs víz egy csipet sóval már fél siker. Itt jegyezném meg, hogy a verejték sótartalma nagyon nagy egyéni szórást mutat. Előfordul, hogy hosszútávos versenyzők külön megsózzák a tudományosan megtervezett sportitalukat, míg másoknak teljesen megfelelő az eredeti összetétel.

Mennyit és milyen gyakran?

Sportolás közben a folyadékfelvétel ajánlott mértéke 15-20 percenként 1.5-3.5 dl, egyénfüggően, a környezet és a testtömeg függvényében. Ezt mindenképp az edzéseken kell kitapasztalni, a szomjúságérzet már nem jó jel. Amennyiben a sporttevékenység időtartama miatt szilárd ételt (energiaszeletet, gélt) is fogyasztunk, akkor a sportital mellett mindenképp szükség van egy kulacs tiszta vízre is.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1403/o_iStock_000006630025Small_20130522122838.jpgEdzést, versenyt követően alapelv, hogy a mozgás közben létrejött súlyvesztés 150%-át kell folyadékkal pótolni. Tehát ráállunk a mérlegre (minden esetben ruhátlanul), és amennyivel kevesebbet mutat az edzést megelőző méréshez képest (nem, sajnos nem fogytál), azt a számot szorozzuk 1,5-del! Nos, ennyit kellene inni, víz, gyümölcs-és zöldséglevek, sportital, (koffeinmentes) tea formájában. Pl.: előtte: 71kg, utána: 69,4kg, különbség: 1,6kg×1,5 = 2,4 liter.

Mikor használjunk izotóniás italt?

  • versenyen
  • intenzív edzéseken
  • extrém körülmények között (hideg, meleg, magas páratartalom)
  • indoor (beltéri) cardio edzéseknél különösen fontos
  • bármikor, amikor lényeges a teljesítmény fenntartása

Mikor hagyhatjuk el?

  • éhgyomorra végzett edzések (zsíranyagcsere elősegítése)
  • hosszú állóképességi edzések (alacsony intenzitáson)
  • nagyon könnyed sportmozgások (regeneráló edzések)
  • ha a versenydiétánkba nem fér bele 🙂

 

Kiss Áron

Resident Trainer

Cycling Sport Center