Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

A BCAA és más aminosavak szerepe a sportokban

  1. izomépítés
  2. állóképesség fokozása
  3. fáradtság utáni regenerálódás

 

Izomépítés és a BCAA

Mint tudjuk, a fehérje molekulák aminosavak összekapcsolódásával jönnek létre. A BCAA aminosavak fontos építőkövei az izomfelépítésben szerepet játszó fehérjéknek, így az aktinnak és a miozinnak is. A mioproteinek esszenciális aminosav tartalmának 35%-át teszik ki a BCAA-k.

 

Állóképesség javítás, regenerálódás

Amikor megerőltető gyakorlatokat végzünk vagy hosszú időtartamú futásokat, és a szervezet már felhasználta a szénhidrátból és a zsírból származó energiatartalékait, előfordulhat, hogy a fehérjék bontásából szeretne további energiákat mozgósítani. Ez tehát összességében azt jelenti, hogy a hosszan tartó edzés során az izomszövetek lebontása zajlik energiapótlás érdekében.

Ugyanakkor ez a folyamat csökkenthető, ha edzés előtt és az edzés során BCAA aminosavakat fogyasztunk. A megfelelő aminosav ellátás esetén nincs szükség az izombontásra, ami egy bonyolult folyamat a szervezet számára. Mivel rendelkezésére áll az energia, így képesek leszünk hosszabb ideig energikusabban edzeni, ami fokozza az állóképességet. Ráadásul, ha rögtön edzés után pótoljuk a BCAA-t, vagy lefekvés előtt, akkor azonnal regenerálódásra tudjuk ösztönözni a sérült izomszöveteket és megelőzzük az izomfáradást és fájdalmat.

 

Állóképesség fokozás: fogyassz BCAA-t edzés előtt és közben

Regenerálódás: Fogyassz BCAA-t edzés után és lefekvés előtt11573647956Arginin és glutamin atlétáknak

Egyre népszerűbb a sportolók körében az arginin, amelyet nem csak önmagában, hanem számos táplálék-kiegészítőhöz hozzáadva megtalálhattok. Fontos szerepe van a nitrogén egyensúly megőrzésében, amely kulcsfontosságú az izomépítésben. Értágító hatásának köszönhetően népszerű összetevője az edzés előtti energizálóknak.

Glutamin egy kondicionálisan esszenciális aminosav, amely szintén fontos szerepet játszik az izomfehérjék felépítésében. Szervezetünkben nagy mennyiségben fordul elő: a teljes aminosav készlet 60%-át teszi ki.