Tejsavó fehérje

MIBŐL KÉSZÜL A TEJSAVÓ FEHÉRJE?

A tejsavó a sajtgyártás mellékterméke, amit korábban egyszerűen kidobtak, mert értéktelennek tartották. Aztán később rájöttek, hogy magas fehérje tartalma miatt nagyszerű tápanyagforrás. A víztartalom eltávolítása után megmaradó porban 90%-os, magas biológiai értékű tejsavó por marad fenn. További finomítás után jutottak el a mérnökök a tejsavó koncentrátumokhoz, izolátumokhoz és hidrolizátumokhoz.

Ezek a bennük lévő aminosavlánc hosszában különböznek. A szervezetben a fehérje aminosavakra bomlik, tehát minél rövidebb az aminosavlánc a fehérjében, annál könnyebben emésztődik és szívódik fel. Mivel az izomzatod fehérjéből épül fel, nem árt a testedet fehérjével ellátni, ha fejlődni szeretnél akár erőszintben, akár tömegben, de a fogyáshoz is elengedhetetlenül fontos. A fehérje aminosavakból, egészen pontosan aminosavak különböző láncolataiból áll össze. Az izomzat szempontjából egyébként különösen fontos a BCAA és a glutamin, nem véletlen, hogy ezt a két aminosavat kiemelten kezeljük és esetleg a turmix mellett pluszban is bevisszük az edzések környékén.

 

MIÉRT JÓ A FEHÉRJE POR FOGYASZTÁSA?

A tejsavó fehérje a sportolók alap táplálék-kiegészítői közé tartozik, hiszen úgy táplálja a testet, hogy közben felesleges tápanyagokat nem tartalmaz. Az izomépítés nélküle nagyon nehéz és lassú folyamat, hiszen olyan mennyiségű fehérjét, amennyi az izomfejlesztéshez szükséges, húsból megenni nagyon megterhelő. A tejsavó fehérje turmix formájában viszont könnyen emészthető, gyorsan beépül és az izomépítéshez tökéletes az aminosav összetétele.

Az edzés során az izomzatunkban mikrosérülések keletkeznek és kezdődik a regeneráció, aminek alapköve a magas fehérjetartalmú táplálkozás. Edzés után a szervezet különösen kiéhezett állapotban van, rögtön szeretne nekiállni a helyreállításnak, alkalmazkodásnak és a felkészülésnek a következő terhelésre. Ezért nagyon fontos, hogy gyorsan felszívódó tápanyagot vegyünk magunkhoz, hogy minél előbb megkezdődhessen a folyamat. Az edzés utáni kb. fél-1 órában a szervezet különösen hatékonyan veszi magához a tápanyagot és építi ebből az izomzatot, ez az úgynevezett anabolikus (építő) kapu.

Szénhidrátszegény diéták alapvető tápláléka is, mert a jó összetételű tejsavó fehérje táplálék kiegészítő nem tartalmaz felesleges kalóriákat sem.

 

TEJSAVÓ FEHÉRJE, IZOLÁTUM, KONCENTRÁTUM VAGY HIDROLIZÁTUM

 

Tejsavó fehérje:

A tejsavó a tejfehérje tartalmának kb. 20%-át teszi ki. Jellemzően a sajtgyártás mellékterméke, amely a legnépszerűbb fehérje forrás manapság a sportolók körében. Magas biológia értéke miatt nagyon jól hasznosul, ráadásul magas a BCAA tartalma. Alapesetben, (ha nincs hozzáadott mennyiség) glutamin- és Arginin tartalma alacsony.

Tejsavó koncentrátum (WPC):

A tejsavó fehérje legelterjedtebb változata. Nincs több lépcsős szűrés előállítása egyszerűbb az izolátumhoz képest, így annál kicsivel több zsírt és cukrot, laktózt tartalmaz, de fehérje tartalma átlagosan 70%-nál magasabb a kész fehérjeporokban. Edzés után vagy felkelés után a legideálisabb a fogyasztása.

Tejsavó izolátum (WPI):

A komplex aminosav források közül az egyik leggyorsabban és leghatékonyabban felszívódó fehérje forrás, mert az izolátum forma rövid aminosav láncokat takar, ezek lebontása rövidebb időt vesz igénybe, mint a lassabb felszívódású fehérje források esetén. A kazein és a tojásfehérje például kifejezetten lassú felszívódásúak, ezért inkább más időpontokban ajánlott a fogyasztásuk, nem feltétlenül edzés után. A tejsavó fehérjék közül az izolátum nem csak a rendkívül gyors felszívódása miatt hasznos, de a tiszta izolátumok általában laktózmentesek is (persze, ha vízzel kevered… és miért is kevernéd mással? ;-))

A tejsavó fehérje biológiai értékét is érdemes megemlíteni, vagyis a hasznosulási fokát, ami az alap, 100-as értékű tojáshoz képest akár 150 is lehet. A növényi fehérjék biológiai értéke például jelentősen alacsonyabb. Százalékos fehérje tartalma 80% felett van a kész fehérjepor készítményekben.

Hidrolizált tejsavó fehérje (WPH):

Előemésztéssel tovább bontják a fehérje láncot, így peptid állapotú alapanyagot kapnak. Emészthetősége könnyebb, felszívódása gyorsabb lehet. Százalékos fehérje tartalma nagyjából azonos a WPI alapú termékekkel! Az alapanyag jellemzően tartalmaz laktózt, de koncentrátumhoz képest alacsonyabb mennyiségben!

 

MI MENNYIT TARTALMAZ?

A tömegnövelők tejsavó fehérje tartalma 7-30% közötti:

  1. Muscle Mass – 7%-os fehérjemátrix (12 g / adag)) tejsavó koncentrátum, hidrolizált fehérje, kazein, tejsavó izolátum, tojásfehérje
  2. HyperMass – 23%-os (20 g / adag) fehérjetartalom, tejsavó fehérje koncentrátumból, kalcium kazeinátból és tejsavó fehérje izolátumból.

A proteinek tejsavó fehérje tartalma 70-85% között mozog:

  1. Iso Whey Zero – min. 85%-os fehérjetartalom, tejsavófehérje izolátumból, prémium Native Whey alapanyagból.
  2. 100% Pure Whey – 78%-os fehérjetartalmú tejsavófehérje koncentrátum és tejsavó-fehérje izolátum.
  3. Hydro Whey Zero – 80%-os fehérje összetétele hidrolizált tejsavófehérje és tejsavó izolátum forrásokból áll.
  4. Protein Fuel – Hidrolizált tejsavó-fehérjékből készült folyékony fehérje, adagonként 30g fehérjével.

+1: Meal Replacement – 50%-os fehérjetartalmú étkezéshelyettesítő shake. Tejsavófehérje koncentrátum, kalcium-kazeinát és tojásfehérje por forrásokból, hozzáadott lassú felszívódású szénhidráttal.

+2: Ultra Loss – 55%-os fehérjetartalmú italpor tejsavó-fehérje koncentrátumból és kazeinből magas élelmi rost tartalommal, akár étkezések helyettesítésére is.

 

MENNYI FEHÉRJÉT FOGYASSZUNK?

Izomépítéshez kb. 2 gramm fehérje ajánlott testsúly kilogrammonként. Fogyókúra idején az izom megtartásához akár 3 gramm testsúly kilogrammonként. Természetesen ezt az adagot el kell osztani egész napra, és kivonni belőle a szilárd táplálékkal bevitt fehérje mennyiségét.

 

MIKOR ÉRDEMES FEHÉRJÉT FOGYASZTANI?

Reggel, ébredés után, amikor szervezet gyorsabban raktároz – keverj egy adag tejsavó fehérjét akár a zabodhoz!

Edzés után: kényeztesd izmaidat minden edzés után egy gyors felszívódású fehérjeturmixszal!

Uzsonnára nagyon jól fog esni egy kis nasi helyett és hozzájárul a magas fehérjetartalmú étrend kialakításához.

Lefekvés előtt egy lassú felszívódású fehérjével segíted izmaid ellátását megfelelő tápanyagokkal egy éjszakán át, így meggátolod az izombontó folyamat kialakulását.

 

TEJCUKOR ÉRZÉKENYSÉG?

Többen félnek a fehérjeturmixok fogyasztásától, mert tejcukor érzékenységtől szenvednek, de a tiszta tejsavó fehérje izolátumok, és hidrolizátumok nem tartalmaznak tejcukrot, így nem okozhatnak kellemetlen panaszokat. Természetesen a növényi fehérjék is megfelelőek tejcukor érzékenység esetén.

 

ÉTKEZÉSHELYETTESÍTÉS FEHÉRJE PORRAL

A legtöbb fehérje porhoz manapság már vitaminokat, ásványi anyagokat, további aminosavakat is adnak, így olyan teljes értékű táplálékot kaphatunk belőlük, amellyel könnyen kiválthatjuk bármelyik étkezésünket – például a Meal Replacement és Ultra Loss. Azonban nem árt tudni, hogy az emberi gyomor alapvetően szilárd táplálékra van berendezkedve, így a napi fehérje szükségletünk maximum felét fedezzük folyékony formájú turmixból. A többit lehetőleg zsírmentes húsokból (pl. csirkemell, pulykamell), tejtermékekből, halakból érdemes fedezni.

Összességében elmondható tehát, hogy nem csoda, hogy ezt fogyasztja a legtöbb sportoló, hiszen számukra igazán fontos, hogy mindig a lehető legjobb összetételű táplálékot fogyasszák, hogy ne szedjenek fel felesleges kilókat, de mégis megkapják a legtöbb tápanyagot, amire a szervezetüknek szüksége van.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK