Ugrás a tartalomhoz
Életmód

A család mint akadályozó tényező az életmódváltásban

Nyaranta sokan fordultatok hozzám olyan kérdéskörrel, olyan nehézségekkel, amelyek úgy kapcsolódnak az életmódhoz, hogy nagymértékben érintik a családi életet. Többen kerestetek meg azzal, hogy a nyári szabadság alatt, a családot, szülőket meglátogatva vagy velük közösen nyaralva nem csak amiatt volt kifejezetten nehéz egészségesen táplálkozni, mert kevés volt az önkontroll és a nyaralás alatt könnyebben elengedi magát az ember, hanem mert az egész családi közeg úgy szerveződik az evés, táplálkozás témája köré, hogy valahogy lehetetlen nem belecsúszni az egészségtelen táplálkozásba.

A táplálkozás fontossága

A táplálkozás fontossága

Mindenki, aki kicsit is érdeklődik az egészséges életmód téma iránt, tisztában van vele, hogy a szép, egészséges test jórészt konyhában születik meg, vagyis nagyrészt azon múlik, hogy mennyire koronázza siker erőfeszítéseinket, hogy mennyire tudjuk magunkat tartani a megfelelő, egészséges étrendhez.

Amikor valaki elkezd egészségesen táplálkozni, próbál a korábbi szokásain változtatni, gyakori, hogy eleinte küszködésnek éli meg, hogy a kívántnál sokkal ritkábban ehet azt, amit szeretne, és amit megszokott. Különösen nehéz akkor tartani magunkat az eltervezett étrendhez, ha a közvetlen környezetünkben kakukktojásnak számítunk ezzel, és extra figyelmet kapunk az evési szokásaink (és céljaink) iránt korábban a legcsekélyebb mértékig sem érdeklődő hozzátartozóink részéről. 

Gyakran egész komoly feszültségek forrása, amikor valaki változtat az életmódján.

Jópáran beszámoltatok hasonló megjegyzésekről, mint az alábbiak, ahogy a hozzátartozóitok reagáltak arra, amikor változtatni kezdtetek a táplálkozásotokon. Még olyan családtagoktól is elhangozhatnak hasonló gondolatok, akik egyébként segítőek és támogatóak az élet egyéb területén:

 „Abbahagyod és mindentől hízni fogsz, ezt úgysem lehet egy életen át tartani!”

 „A zöldségek tele vannak növényvédő szerekkel, egyenes út a rákhoz, ha ezeket eszed, génkezelt az összes!”

„Nehogy ma is edzeni menj, vasárnap van/karácsony van/szülinap van!”

„Tudom, hogy válogatsz mostanában, de készítettem egy kis palacsintát, ugye nem bántasz meg, hogy nem eszel belőle, csak a te kedvedért álltam a tűzhely mellett ebben a 40 fokos hőségben és a lekvárban is kevesebb a cukor, mint tavaly volt.”

A család mint rendszer

A család mint rendszer

Nagyon nehéz úgy változtatni, hogy a környezetünk nem támogat minket, de még nehezebb akkor, ha a hozzátartozók részéről beindul egy erős visszahúzó tendencia. Az, hogy egy alapvetően támogató családban miért feszültség forrása, ha valaki változtatni szeretne a táplálkozási szokásain, érthetővé válik azon keresztül, ahogy a pszichológia tudománya a családokról gondolkodik.

A pszichológusok a családokra rendszerként tekintenek, melyben a családtagok viselkedése oda-vissza hatással van egymásra. A család, mint rendszer sajátossága, hogy ha valaki változtat, azzal hatást gyakorol a többiekre is. Egy másik jellemzője a családi rendszernek, hogy mindenféle tudatosan és tudattalanul zajló folyamatokon keresztül fenntart egy egyensúlyi állapotot, így ahogy valamilyen változás történik a rendszeren belül, azonnal beindul egy korrekciós folyamat, ami visszaállítja az eredeti egyensúlyt.

A pszichológia a biológiából vette kölcsön a kifejezést, ahogy ezt az automatikus korrekciós folyamatot nevezzük, ez a családi homeosztázis jelensége. Hasonlít a biológiai homeosztázis fogalmához, ami azokat a testben zajló folyamatokat jelenti, amelyek segítenek abban, hogy számos dolog a környezeti tényezőktől függetlenül viszonylag változatlan legyen testünkben. Ennek tipikus példája a testhőmérséklet, mely nagyjából állandóan 36-37 fok közötti, akármilyen is a hőmérséklet.

A családi homeosztázis sajátossága, hogy az egyensúlyi állapot nem mindig optimális, nem mindig megfelelő a tagok számára, de a család, mint rendszer egy –főként tudattalan folyamat eredményeként- akkor is törekszik ennek visszaállítására. Ezt hívjuk patológiás egyensúlyi állapotnak.  

Az étkezéssel járó rituálék

Az étkezéssel járó vagy nem járó rituálék nagyon fontosak minden családban. Úgy öröklődnek generációról generációra az evéssel kapcsolatos szokások, az étkezéshez társuló attitűdök, ahogy a sütemények és sültek receptjei. Az ünnepi ebédek illata belengi a családra jellemző hagyományokat, történeteket, jellemző szerepeket, titkokat és a csontvázakat a szekrényben, emiatt van, hogy nagyon nehéz ténylegesen és kitartóan változtatni étkezési szokásainkon. Sokszor a család, mint rendszer sajátosságai miatt nem igaz, hogy az életmódunk csak akaraterő kérdése. Ha valaki úgy érzi, a változtatással kireked a családjából, nem fog elég szeretethez jutni, haragudni fognak rá, máris sokkal nehezebb változni, változtatni. Emiatt is javaslom mindig, hogy amikor az életmódján változtat valaki, akkor gondolja át és tervezze meg a változással járó lelki folyamatokat is.

Gyakran találkozom azzal, hogy valaki a családra hivatkozva adja fel az egészséges táplálkozást, nincs „időm magamnak külön főzni”, és hasonló „kifogásokkal.” Kívülállóként, főként, ha szerencsés, támogató hátterünk van, nem láthatunk bele, mit is jelent abban az időszakban és abban a családban ez a változás és milyen módon kezdenek el a családtagok ráhatni a rendszerre, hogy visszaálljon a korábbi egyensúly.

Mi a megoldás?

Amikor klienseimmel az életmódváltáson, egészséges életmóddal kapcsolatos kérdéseken dolgozunk, nagyon gyakran ütközünk a család mint rendszer problémáiba, amik a mélyben és a háttérben meghúzódnak. Sokszor sokévnyi sikertelen próbálkozás, kudarc és ennek mentén kialakuló önbizalomhiány és túlsúly mögötti folyamatok válnak érthetővé a terápiás folyamat során. Amikor értjük, látjuk, tudjuk, hogy milyen rejtett családi dinamika húzódik a háttérben, sokkal könnyebben tudunk hatást gyakorolni a változásra, vagy a saját magunk és életünk oly módon történő megváltoztatására, ami előbb-utóbb a családban, mint rendszerben is pozitív változásokat indít el. Emiatt is érdemes szakember segítségét kérni, ha sikertelen fogyókúrák vannak a hátunk mögött, vagy nem sikerül tartósan egészséget támogató módon étkeznünk.


Tóth Andrea
Tanácsadó szakpszichológus, BioTechUSA szakértő