Ugrás a tartalomhoz
Életmód

A fehérjebevitel fontossága

De ha nem csak a sportra gondolsz, akkor is jó, ha tisztában vagy azzal, hogy a fehérjék mennyire fontosak szervezeted számára. A fehérjék nemcsak az izomsejtek, izomrostok számára szükségések, hanem számos más funkciót is betöltenek a szervezetben!

Mindenhol olvashatsz arról, hogy a fehérjék a szervezet építőkövei, s mennyire találó is ez a megfogalmazás! A fehérje tudniillik nemcsak a testépítők számára, hanem minden embernek szükséges tápanyag! Ráadásul már csecsemőkortól igen fontos feladatokat látnak el testünkben.Izoomfejlesztés fehérjeporral

Szervezetünkben sokféle fehérje található és mind más-más funkciót lát el. Így  például hozzájárulnak az enzimek aktivitáshoz, mely elősegíti a testben a kémiai reakciókat, jeleznek a sejteknek, mit tegyenek és azt mikor tegyék, sőt, ellátják a szervek közötti szállító feladatot is.

Lehetővé teszik továbbá, hogy a szervezet védekezni tudjon a sérülésekkel, fertőzésekkel szemben, valamint segítenek az enzimek, hormonok, immunsejtjeink előállításában, és a mozgáshoz  szilárd vázat biztosítanak (ilyen a kollagén is).

A fehérjék tehát igen fontos biológiai szerepet játszanak, hiszen minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek. Számos fehérje mutat enzimaktivitást, vagyis valamilyen biokémiai folyamat katalizátoraként segítik elő a sejt életben maradását. A fehérjék rendelkezhetnek stabilizáló, szerkezeti funkcióval is.

Így részt vesznek az alábbi folyamatokban:

 • sejt alakjának kialakítása (aktin, mikrotubuláris sejtváz, stb)
 • sejten belüli transzportfolyamatok lebonyolítása (dinein, kinezin, miozin)
 • mozgatás.

Más fehérjék a sejt és környezete közötti információ-áramlás megvalósítása révén teszik lehetővé, hogy a sejt érzékelni tudja a külvilág ingereit és reagálni tudjon azokra.

A fehérjék sokféle funkciót töltenek be a szervezetben, ezek közül a fontosabbak:

 • enzimek, például tripszin, citokróm-c
 • transzportfehérjék: feladatuk a szervek közötti szállító feladatok ellátása. Ilyen pédául a hemoglobin, hemocianin, szérumalbumin
 • védőfehérjék: lehetővé teszik, hogy a szervezet fertőzéssel vagy sérüléssel szemben védekezzen. Például a fibrinogén, trombin
 • toxinok, például kígyómérgek
 • hormonok, például az inzulin, mellékvesekéreg-serkentő hormon, növekedési hormon
 • struktúrfehérjék: a mozgáshoz szilárd vázat biztosítanak, és a külső védelmet szolgálják. Ilyen a kollagén, elsztin, retikulin
 • motorfehérjék: a sejtszervecskék, vezikulumok sejten belüli mozgatása. Ilyen az aktin, miozin, kinezin, dinein
 • tartalékfehérjék: az embrionális fejlődés korai szakaszában tartalékként szolgálnak. Ilyen az ovalbumin vagy a kazein.

Mindebből levonhatod tehát, hogy a fehérjék létfontosságúak a szervezet számára!

A fontos fehérjékhez tartoznak az enzimek, a hormonok, az inzulin, és a növekedési hormon is.

Fehérjebevitelre számos forrás létezik, így beszélhetünk állati és növényi eredetű fehérjékről, azaz fehérjeforrásokról.

Leghasznosabbak az állati eredetű fehérjék, ugyanis mind a 9 fontos aminosavat tartalmazzák, amit a szervezet nem tud előállítani. A tojásfehérje is a legértékesebb fehérjeforrások közé tartozik, mivel az összes esszenciális (létfontosságú) aminosavat  tartalmazza. A táplálkozástudomány éppen eme kiemelkedő tulajdonsága miatt a tojást a húsok közé sorolja.

A növényi eredetű fehérjék nem tartalmaznak, csupán 8 fontos aminosavat, kivéve a szójából kivont fehérje. Ezért mondják azt, hogy az állati eredetű fehérjék a jobb minőségű fehérjék. A vegetáriánusoknak – ezen oknál fogva – igen gondosan meg kell válogatniuk táplálékukat, hogy biztosíthassák szervezetük számára a megfelelő fehérje menyiségét.

Szervezeted alapvetően a raktározásra van berendezkedve, ezzel mintegy „felkészül“ arra az esetre, ha esetleg nem kapna táplálékot. Ez azért szükséges, mert tested minden egyes sejtje dolgozik szinte egész nap, vagyis folyamatos energiaellátásra van szükségük. Diétázók számára ez igen fontos információ, mivel ezért van az, hogy fogyni „nem evéssel“ nem lehet, csak a többszöri étkezéssel. Ha folyamatosan biztosítos szervezetd számára a tápanyagot, a test nem szenved hiányt semmiben, nem történik fennakadás a feladatok ellátásában.

Ha viszont 4-6 óra is eltelik két étkezés között, akkor ez olyan információt jelent a testnek, hogy mindent el kell raktározni az adott pillanatban (evés alkalmával), mert ki tudja, mikor lesz rá megint lehetőség…?

Szervezetünkben nincsenek fehérje raktárak, ezért az izomzat megtartása érdekében naponta többször kell fehérjedús ételeket fogyasztanod. Még pontosabban: többször kisebb mennyiséget, hogy a bevitt fehérje teljesen hasznosulni tudjon.

Protein por mérőkanálban

Ha egyszerre nagyobb mennyiséget fogyasztasz, azzal „többletet“ viszel be, és mivel a fehérjét nem raktározza el a szervezet, ezért ami éppen akkor hasznosulni tud, az beépül, a „felesleg“  pedig távozni fog.

Egy nagyon egyszerű példára vetítve a dolgot: ha már megettél ebédre egy csirkemellet (ami kb 35–40 dkg) valamilyen körettel, és még meginnál egy feherjeturmixot is, az már „sok“. Körülbelül 2-3 órával később viszont már jöhet a turmix!

Ami a táplálékkiegészítőket illeti, rendkívül hasznos fehérjebeviteli forrásnak számítanak, és hangsúlyozom, nemcsak a sporttal foglalkozók számára!

Fehérjeturmixok már többféle kiszerelésben, és számos ízben léteznek. Összetételük szerint is többféle van, aszerint, hogy lassabb vagy gyorsabb felszívódású fehérjéket tartalmaznak–e.

Vásárlásnál mindig kérd az eladó segítségét, hogy a számodra megfelelőhöz tudjál hozzájutni!

Ezek a fehérjeitalok rendkívül hasznosak, különösen azok számára, akiknek étrendje alig tartalmaz jó minőségű fehérjét. Naponta 2–3 alkalommal is ihatsz egy–egy adagot, s nem utolsó sorban a diétázóknak is ajánlják, mivel gyorsan felszívódik, telítettséget érzést okoz, vagyis egy étkezést is helyettesíthetsz vele (arról nem is beszélve, hogy mindezen italoknak igen alacsony a szénhidrát és zsírtartalma).

Aki rendszeresen sportol, annak pedig különösen érdemes odafigyelni a megfelelő  fehérjebevitelre, hiszen az izmok számára, a fejlődéshez – legyen szó akár testépítésről, akár  más sportról – elengedhetetlen a fehérjebevitel.

 

Szabó Noémi