Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

A legjobb kiegészítő az egészséges ízületekért – glükózamin

A glükózamin egy olyan kémiai anyag, ami a szervezetben természetes módon megtalálható. Tulajdonképpen maga az ízületet körülvevő folyadék. Ugyanakkor a természetben számos más helyen is előfordul, például a kagylóhéjban. Különböző kémiai formái léteznek, a legtöbb esetben a glükózamin szulfátot vizsgálták a kutatások során.

Az ízületi folyadék szerepe az ízületek egymáson történő elcsúszásának segítése, így a csontok, amelyeket az ízület összeköt, nem fognak súrlódni és ezáltal fájdalmasan kopni. Az idő előrehaladtával és a mozgásszegény életmód egyre nagyobb terjedésével az ízületi folyadék mennyisége csökken, így kialakulhat gyulladás, kopás és ezáltal akár állandósulhat is a fájdalom.

Ebből a cikkből megtudhatod, mi a glükózamin pontos funkciója, miben találhatod meg és hogyan alkalmazd kiegészítőként.

A glükózamin alkalmazása és hatásai

A glükózamin alkalmazása és hatásai

A glükózamin és kondroitin (a két leggyakoribb ízületi egészséget őrző termékösszetevő) hatékonyságára nagyon kevés hivatalosan elfogadott vizsgálati eredmény áll rendelkezésre. A tapasztalat azonban azt mutatja sokak esetén, hogy hatékonyan csökkentik a fájdalmat az ízületekben és megkönnyítik a mozgást a mindennapi élet során azok számára, akik ízületi fájdalommal küzdenek.

A kutatások eddig azt támasztották alá, hogy a szájon át szedhető glükózamin szulfát estén némi fájdalomcsökkenés tapasztalható csontritkulásból eredő térdfájdalom esetén. Néhány kutatás ugyancsak alátámasztja ezt csontritkulásból eredő térddeformitásos problémák estén. A csípő, gerinc és kéz ízületi állapotjavulásának vizsgálatához több kutatás és ezekhez kapcsolódó eredmény lenne szükséges. Korai tanulmányok, amelyek az ízületi gyulladásra vonatkoztak szintén azt állítják, hogy a glükózamin fogyasztása csökkentheti a fájdalmat, ugyanakkor a vizsgálati eredmények a gyulladásban nem láttak javulást.

A porc fokozatos degenerációja, elváltozása fájdalomhoz, duzzanathoz, gyulladáshoz és más problémákhoz vezet. A glükózamin gyulladásgátló hatással bír, védi a kondrocita sejteket, amelyek a porcszerkezet fenntartásában segítenek. Csontritkulásban szenvedőknél a porcot lebontja a szervezet és az vékonnyá válik, ami szintén fájdalmat, gyulladást okozhat. A glükózamin ennek a folyamatnak a lassításában és a fájdalom csökkentésében lehet segítségünkre, bár kevés kutatási eredmény támasztja ezt alá.

Miben található Glükozamin?

Miben található meg?

A glükózamin természetben jellemzően csontokban, csontvelőben kagylóhéjban  fordul elő. Mint természetes tápanyag forrás, nem található meg élelmiszerben. Így célszerű táplálék-kiegészítőből pótolni, amelyek hatóanyagtartalmát jellemzően kagylóhéjból nyerik ki.

Adagolása:

A glükózamin szulfátból az ajánlott mennyiség kb. 1500 mg naponta vagy 3x 500 mg.

Biztonságos a glükózamin fogyasztása?

A glükózamin táplálék-kiegészítő fogyasztása teljesen biztonságos a legtöbb felnőtt esetében, akár hosszú távon is. Enyhe mellékhatásokat figyeltek meg mindeddig, mint pl. hányinger, gyomorégés, hasmenés és székrekedés. Kifejezetten ajánlják azok számára, akik nem szedhetnek gyulladásgátló nemszteroid gyógyszereket.

Mikor érdemes óvatosnak lenni az ízületi egészséget szolgáló étrend-kiegészítőkkel?

Mikor érdemes óvatosnak lenni az ízületi egészséget szolgáló étrend-kiegészítőkkel?

Ha kagylófélékre, rákfélékre allergiás vagy, légy elővigyázatos, mert okozhat problémát a glükózamin kiegészítők fogyasztása. Egyeztess az orvosoddal akkor is, ha diabéteszes vagy, vese problémáid vagy szívproblémáid vannak, vérzéssel kapcsolatos betegségben szenvedsz, amire gyógyszert szedsz vagy magas vérnyomásod van.

Nézzük át részletesen az eseteket:

 • Várandósság és szoptatás időszaka: nincs kutatási tapasztalat arról, hogy van-e bármi káros hatása a glükózamin fogyasztásnak várandósság és szoptatás idején, de a biztonság kedvéért érdemes ezeket kerülni
 • Asztma: egyetlen jelentés létezik, amely rohamról számol be glükózamin fogyasztás esetén asztmás alanynál, de nincs rá bizonyíték, hogy a kettő ok-okozati összefüggésben állna, ugyanakkor asztmások esetén érdemes átgondolni a fogyasztást és orvossal konzultálni erről.
 • Diabétesz: néhány korai kutatásban felmerült, hogy a glükózamin fogyasztást megemelheti a vércukorszintet cukorbetegeknél, de a mai és biztonságosabb kutatások már úgy találták, hogy a glükózamin fogyasztása nem okoz problémát a kezelt 2-es típusú diabétesz esetén.
 • Glaukóma (zöld hályog): a glükózamin növelheti a nyomást a szemben és ronthatja a glaukómát. Ilyen esetben mindenképp szükséges orvossal konzultálni
 • Magas koleszterinszint: a mai, hiteles kutatások úgy találták, hogy a glükózamin fogyasztás nincs hatással a koleszterinszintre
 • Allergia kagylófélékre: aki allergiás a kagylófélékre, ott jellemzően a kagyló húsára allergiás és nem a héjra, amiből készülnek a glükózamin kiegészítők, ennek ellenére a termékbe kerülhet esetlegesen olyan rész, ami allergiás reakciót válthat ki, így érdemes az értékesítővel egyeztetni, hogy fogyasztható-e az adott termék kagyló- és rákfélékre allergiával rendelkezőknek.

Szedhető-e más gyógyszerekkel együtt a glükózamin kiegészítő?

Fontos arra is odafigyelni, hogy bizonyos gyógyszerek együttes szedése aggályos lehet. Mindig egyeztess az orvosoddal akkor, ha az alábbi problémákra gyógyszert fogyasztasz, melyek általánosságban szívgyógyszerek, érszűkítők, diabétesz gyógyszerek.

 • Amennyiben Warfarint (Coumadint) fogyasztasz, kerüld a glükózamin tartalmú táplálék-kiegészítőket! A Warfarin ver hígító hatású gyógyszer, amelynek a hatását a glükózamin kondroitinnal kombinálva vagy anélkül is fokozza, így okozhat véraláfutásokat vagy veszélyes vérzést. A kettő együtt tehát nem fogyasztható.
 • Elővigyázatosság szükséges rák elleni gyógyszerek (antimiotikus kemoterápia) szedése esetén. Ezek a gyógyszerek a ráksejtek szaporodását lassítják, ugyanakkor vannak tudósok, akik szerint a glükózamint növelheti a ráksejtek szaporodásnak sebességét. A glükózamin csökkenti a rák elleni szerek hatékonyságát, így ezekről érdemes egyeztetni a kezelőorvossal.
 • A glükózamin hatással lehet a diabétesz gyógyszerre, így annak szedése esetén is érdemes az orvossal konzultálni illetve rendszeresen ellenőrizd a vércukorszintedet, hogy biztos lehess az állapotodban.
A glükózamin megoldást nyújt az ízületi fájdalomra?

A glükózamin megoldást nyújt az ízületi fájdalomra?

Nehéz kérdés, amikor a kutatási eredményekre terelődik a szó. Sok táplálék-kiegészítőnél az a baj, hogy egyáltalán nincs velük nincs kutatás. A glükózaminnál inkább az a probléma, hogy sok a kutatás, ám ezeket egy-egy gyártó támogatta és jellemzően nem elfogadott módszerrel történtek, így hivatalosan nem elfogadottak. Ugyanakkor azt is észrevehetjük, hogy a kutatások estén, ahol a glükózamint fájdalomcsillapítóval, edzéssel, más gyógyszerekkel vagy placeboval hasonlítják össze, egyik évben pozitív eredmény jön ki, másik évben negatív. Az egyes országok egészségügyi ajánlása is eltérő lehet, attól függően, melyik kutatási eredményt fogadják el.
Érdekes kísérlet is zajlott ebben a témában, ami elgondolkodtató lehet. Egy vizsgálat során ugyanis két csoportra osztották a résztvevőket, akik térdfájdalomra panaszkodtak. Az egyik csoport egy tablettát kapott, amit naponta kellett fogyasztani, a másik csoport pedig mozgásterápiát. Az első csoportban a résztvevők 55%-a jelentős fájdalomcsökkenést tapasztalt (30%-nál nagyobb fájdalomcsökkenést) és nagyon lelkesek voltak emiatt. Ugyanakkor a másik csoportban (mozgásterápia) 80%-os volt a csökkent fájdalommal reagálók aránya, így ebben a kísérletben a mozgás mégiscsak hatékonyabbnak bizonyult, bár a kiegészítő is hatásos volt. DE mi volt az a kiegészítő? Bizony placebo. Tehát nem mehetünk el a gyógyszerszedés pszichés hatásai mellett, dolgozzunk akár egy étrendkiegészítővel, gyógyszerrel vagy placeboval. A kutatásban résztvevő mozgásterapeuta felhívta a figyelmet arra is, hogy az ízületben megjelenő fájdalom sokszor az ízületet körülvevő struktúrák problémájából fakad, mint pl az izmok, szalagok, kötőszövetek (myofascia), tehát ezek terápiája is jó hatással lehet a fájdalomcsökkentésre, ahogy a kutatás be is bizonyította.

Egy 2005-ös összegző tanulmány 18 kutatás eredményét dolgozta fel a glükózamin szulfát hatékonyságáról csontritkulásban szenvedők esetében. További 4 kutatás történt 2007-ben a témában. A randomizált kontrollált vizsgálatokban 30 és 319 fő közötti résztvevő volt és 3 héttől akár 3 évig tartottak.

 • 13-ból 7 tanulmány mutatta azt, hogy a glükózamin szulfát jelentősen jobb, mint a placebó a fájdalomcsökkentésben
 • Mind a 13 tanulmány azt mutatta, hogy semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak a résztvevők
 • 5-ből 3 tanulmány esetén a placebóhoz képest a glükózamin hatására jelentősen javult az életminőség és járásképesség a mindennapokban

Milyen egyéb lehetőségek vannak tehát az ízületi fájdalom csökkentésére?

 • Mozgás: érdemes az ízületet körülvevő izmokat erősíteni, de persze gyógytornász pontosan meg tudja mutatni, milyen gyakorlatokat végezz. Keresd Pajk Melittát, ha a témában kérdésed lenne!
 • Egészséges táplálkozás: a bevitt tápanyagok is fontosak az ízületek egészsége szempontjából. Fogyassz Omega 3-at, D- és C-vitamint
 • Próbáld ki az étrend-kiegészítőket, amelyek az ízületiek normál állapotának fenntartását szolgálják
 • Testsúly kontroll: figyelj arra, hogy a súlyfelesleg terhet ró az ízületekre, tehát ha szükséges, megfelelő étrenddel és edzéssel dolgozd le a felesleges kilókat. Ebben segítségedre lehet a Lifestyle program, ahol étrendet és edzéstervet is kapsz tőlünk!

Összegzés:

A glükózaminnal kapcsolatos kutatások tehát nem mutatnak egyértelműen pozitív eredményeket, hiszen sok kutatást egyes gyártók támogatnak, amelyek eredményei hivatalosan nem elfogadottak. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a glükózamin népszerű és jó hatású hatóanyag az ízületek egészsége szempontjából. Figyelj azonban arra, hogy ha gyógyszert szedsz vagy van valamilyen alapbetegséged, akkor mindenképp konzultálj az orvosoddal, mielőtt glükózamin fogyasztásba kezdesz.

A BioTechUSA kínálatában az Arthro Guard italpor glükózamin tartalma a legmagasabb adagonként, ráadásul könnyen változtatható az adagolása igény szerint. Az Arthro Guard termékcsalád minden tagja tartalmazza a glükózamint, de megtalálható a Joint & Cartilage-ben is.

Kutatások:

Glucosamine sulfate in the treatment of knee osteoarthritis symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled study using acetaminophen as a side comparator – PubMed (nih.gov)

Efficacies of different preparations of glucosamine for the treatment of osteoarthritis: a meta-analysis of randomised, double-blind, placebo-controlled trials – PubMed (nih.gov)

Effects of glucosamine in patients with osteoarthritis of the knee: a systematic review and meta-analysis (nih.gov)