Ugrás a tartalomhoz
Credit Image: PavelIvanov/Getty Images
Életmód

A sikeres életmódváltásról a pszichológus szemében

Életmódunk, táplálkozási és mozgási szokásaink meghatározzák mindennapjainkat, az emberi kapcsolatainkat, szokásainkat. Ha feltesszük a kérdést, hogy szeretne-e valaki egy egészségesebb testben élni, mely ellenállóbb a stressznek és a betegségeknek, mindenki igennel válaszol. A szomorú valóság azonban az, hogy csak kevesen kezdenek el tenni saját magukért, kevesen képesek változtatni, még kevesebben tudják magukat hosszú távon, évekre vagy egész életre elkötelezni az életmódváltás mellett.

Az életmódváltás akadályozásának lelki okai

Az életmódváltás akadályozásának lelki okai

Életmódunk meghatározza a társas kapcsolatainkat, a szabadidőnk eltöltésének módját, de még a családunk működését is. Általánosságban elmondhatjuk azt is, hogy alapvető életmódbeli szokásaink személyiségünk legmélyebb rétegeivel is kapcsolatban állnak. Az, hogyan viszonyulunk saját magunkhoz, a saját testünkhöz, hogy mennyire tudjuk szeretni, elfogadni magunkat, hogy mennyire tudunk törődni, szeretetteljesen bánni magunkkal illetve milyen mértékben tesszük ezen dolgok ellenkezőjét a saját testünkkel, gyakran kora kisgyermekkori élményekkel, sérülésekkel és traumákkal van kapcsolatban.

Ha megnézzük, milyen lelki háttere van életmódunknak, mindig olyan kérdésekben botlunk saját magunkkal kapcsolatban, amelyek megválaszolása nehéz.

Napjainkban mindenki, aki nem remeteként él a világ valamelyik eldugott pontján, az elméleti szinten tisztában van azzal, hogy mik az egészséges életmód alapjai, és hogy mit kellene tenni, hogy javuljon testi és lelki egészsége. Sokan el is kezdenek életmódot váltani, de gyakran nem tudnak ezek a változások tartósan meggyökerezni, gyakori, hogy valaki visszaesik a kiinduló pontra, vagy jojó effektussal hetekig edzeni jár és saláta leveleket eszik. Aztán történik valami, és az ember seperc alatt a másik végletben találja magát, hetekig a tévé előtt tölti az estéit chips és csoki társaságában.

Miért van az, hogy sokszor kevés az elhatározás a sikerhez?

Miért van az, hogy sokszor kevés az elhatározás a sikerhez?

Az életmódunkat meghatározó lelki tényezők mintegy láthatatlan láncokkal tudnak minket fogva tartani. Ahhoz, hogy megértsük és megváltoztassuk azokat a lelki tényezőket, amik hátráltatnak minket gyakran hosszabb önismereti folyamatra és támogatásra van szükségünk.

A pszichológia és a pszichológus azokban az esetekben tud segíteni, amikor valaki úgy érzi „kevés az akaratereje” vagy nincs elég kitartása a változtatáshoz.

Pszichológus, pszichiáter, klinikai szakpszichológus

Pszichológus, pszichiáter, klinikai szakpszichológus

Ahogy orvosból, úgy pszichológusból is többféle területre, témára szakosodott szakember van. Vannak pszichológusok, akik egészséges emberek nehézségeiben nyújtanak támogatást és vannak, akik komolyabb mentális betegségekkel foglalkoznak.

Életmód, testkép és testképzavar esetén az anorexia nervosa és a bulimia az, ami gyakran kerül a fókuszba. Ezekben az esetekben biztos, hogy hosszan tartó, több éves terápia, pszichoterápia, családterápia jelenti a hatékony segítséget, melyet pszichiáterek vagy klinikai szakpszichológusok végeznek és gyakran kórházi körülmények közt zajlanak.

A pszichológiai tanácsadás mentálisan egészséges emberek életmóddal kapcsolatos elakadásaiban tud segíteni, azokban a helyzetekben, ahol az elakadás valamilyen módon összekapcsolódik a személyiséggel, de nincs olyan pszichiátriai kórkép, betegség a háttérben, ami lehetetlenné teszi a változást.

A saját magunkba fektetett energia, munka és idő mindig megtérül, szakember támogatásával tartósan meggyökereztethetjük a változásokat és sokkal jobb minőségű életet élhetünk, melynek egyik fontos ismérve, hogy egészséges életmódunk van, amit nem okoz gondot hosszú távon is fenntartani.

A további cikkekben a fent említett lelki tényezőket nézzük meg mélyebben!