Ugrás a tartalomhoz
Életmód

A vitaminok hiánya és jelei

9498440266A szervezet hiányos vitaminellátottsága jellegzetes hiánytünetekben nyilvánul meg.

Mi okozhat vitaminhiányt?

A hiányt elégtelen, egyoldalú táplálkozás, túlzott diéta, felszívódási zavar (gyomor-bélrendszeri műtétek után, bélfertőzések, krónikus bélrendszeri gyulladások, a bélflóra egyensúlyának felborulása esetén) is okozhat. A fokozott fizikai aktivitás, sport növeli a vitaminszükségletünket is, ami, ha nem kerül pótlásra, vitaminhiány alakulhat ki. De terhesség és szoptatási időszakban megnő mind a kismamák, mind a csecsemők és kisgyerekek vitaminigénye.

Kialakulás további okai lehetnek: stressz, fertőzések, műtétek, krónikus betegségek, alkohol- és nikotinfogyasztás, májbetegségek, vesebetegségek, cukorbetegség. Ne felejtsd el, hogy diéta esetén megnövekedik a vitaminigény!

Vitaminhiány jelei

A legáltalánosabb tünetek a fáradtság, idegesség, étvágytalanság, hajlam a fertőzésekre, gyakran megfázik az illető, de az egyes vitaminok hiánya eltérően jelentkezik. Most néhány ilyet tekintsünk át. A vitaminok két nagy csoportra oszthatók, egyrészt vannak a vízben és a zsírban oldódó vitaminok.

Vízben oldódó vitaminok

A vízben oldódó vitaminokat napi rendszerességgel szükséges pótolnunk, mert a szervezet nem képes raktározni. Vízben oldódó vitaminok a C-, B1-, B2-, B6-, B12-vitaminok, a niacin, folsav, pantoténsav és biotin.

A B-vitaminok a megfelelő energiafelhasználásban, a szénhidrát-, fehérje- és zsír- anyagcsere szabályozásában vesznek részt, de enzimek alkotórésze is. Hiányában ezeken a területeken okozhat problémát. De hiányukban bőr és idegrendszeri problémák is jelentkezhetnek. A B12-vitamin az egyetlen B-vitamin fajta, amit a szervezetünk hosszabb ideig képes tárolni, de elegendő mennyiségű gyomorsav szükséges, de a felszívódásához elengedhetetlen a gyomor fedősejtjei által termelt intrinsic faktor.  Hiánya esetén kialakulhat vérszegénység, a gyomor-bélrendszer nyálkahártyájának sorvadása, idegkárosodás.

A C-vitamint mindenki ismeri és tudja, hogy erősíti a hajszálerek falát, a kollagén képződőséhez szükséges, egészségesen tartja az izmokat és az ínszalagokat, valamint az ínyt. egy antioxidáns is, ami a szabadgyökökkel vesz fel a harcot. A C-vitamin javítja a vas felszívódását, ezért vashiányban mindig C-vitaminnal együtt javasolt a vaspótlás.

Zsírban oldódó vitaminok

Vitaminforrások, citrusfélékA zsíroldékony vitaminokat, viszont képes a szervezet tárolni, így nem szükséges naponta pótolni és figyeljünk a bevitt mennyiségekre, mert ezeket a vízben oldódóakkal szemben túladagolhatjuk. Ezek az A-, D. E és K vitamin.

Az A-vitamin elsősorban a szem, a csont és a bőr egészségéhez szükséges. Szükségletünk egyharmadát kész vitamin formájában májból, tojásból vesszük fel, a maradékot szervezetünk állítja elő elővitaminokból, pl. béta-karoptinból. Hiányában csökkent látóképesség, farkasvakság alakulhat ki, a bőr szárazzá, pikkelyessé válhat és a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége csökken.

A D-vitamin napsütés hatására képződik, így jelentősen befolyásolja az évszak a mennyiségét, így télen a D-vitamin pótlás felmerülhet. Feladata a vérben lévő kalcium és foszforszint szabályozás, az egészséges csontok és fogak fenntartásához is elengedhetetlen.

Az E-vitamin hiánya esetén izomgyengeség, idegi- és látászavarok léphetnek fel. Antioxidánsként az öregedési folyamatot és jeleit is képes csökkenteni.

A K-vitamin bár nem olyan népszerű, mint a többi, de a véralvadási faktorok képződéséhez nélkülözhetetlen. A bélrendszer baktériumai a vitamin 80 %-át előállítják, így hiánya egészséges bélrendszernél szinte lehetetlen.

Immunrendszer és influenza

A vitaminok elengedhetetlenek az immunrendszer működéséhez. Turbózzuk fel a szervezetet, hogy hatékonyabban ellenálljon a támadásoknak. Így télen eleve nehézkesebb a vitaminpótlás élelmiszerekből és a sport, a diéta növeli a szükségletet.

Vitaminokra és egészségre fel! 🙂

 

Silye Gabriella