Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Aranyszabályok a diétában

Rengeteg fogyókúrás módszerrel találkozhatunk, de olyan nagyon kevés van, amely közben nem megy tönkre az anyagcserénk, egészségünk. Mindannyian egyéniek vagyunk, más az anyagcserénk, alkatunk, izomzatunk, így nincs általános csodamódszer mindenkinek, de az alábbi diétás irányelvek betartásával egészségesen és tartósan fogyhatunk.

Salátatál

Diétás alapelvek

 1. Ne koplaljunk! Alapanyagcsere alatti kalóriabevitel tilos, mert a szervezet raktározással reagál rá. Diéta helyett épp az ellenkezőjét válthatjuk ki.
 2. Legyünk türelmesek, az egészséges diéta az, ami nem terheli a szervezetünket és bőrünket sem viseli meg. Ideális eesetben heti 0,5-1kg fogyással kalkulálj.
 3. Az első heti néhány kiló az víz és szénhidrátraktár, ami természetesen visszajön, ha abbahagytuk a diétát.
 4. Étkezzünk rendszeresen, 3-3,5 óránként, hogy elkerüljünk a rendszertelenségből adódó raktározást és folyamatosan legyen energiánk, így megakadályozható a farkaséhség miatti túlevés.
 5. Elegendő fehérjebevitel (függ az edzésmennyiségtől, típustól) minden diéta alapja annak érdekében, hogy a szervezet ne bontsa le az izomtömeged.
 6. Jó minőségű, teljes értékű szénhidrátok fogyasztása a diéta idején – mint barnarizs, köles, hajdina, teljeskiőrlésű tészta – szintén fontos eleme a sikeres fogyásnak. Ezek kevésbé ingatják a vércukorszintet, nem okoznak hirtelen inzulinválaszt, mellyel elkerüljük a hirtelen szénhidrátéhséget és a vércukorszint ingadozásból adódó koncentrációzavart, folyamatos nasi kényszert, így a felesleges cukrok zsírraktárban történő raktározását. Érdemes figyelembe venni a szénhidrátok glikémiás indexét, terhelését és az alacsonyabb értékű, azaz lassabban felszívódó ételeket válaszd.
 7. A szénhidrátbevitelt úgy oszd el, hogy este már inkább zöldségek legyenek és edzés előttre legyen a szénhidrát nagy része, hogy legyen energiád az edzéshez.
 8. Minden étkezéshez zöldség fogyasztása.
 9. A gyümölcsöknek általában magas a cukortartalma, így ne korlátlanul fogyasszuk őket, és ha mellé néhány szem diót, mandulát (nem sózott natúr magot) is beiktatunk a vércukorszint emelő hatását is csökkentjük.
 10. Általánosan, de különösen diéta idején kerüld az adalékanyagokkal, transzzsírokkal teli feldolgozott ételeket, próbálj meg minél természetesebben étkezni.
 11. Figyelj a folyadékbevitelre, ami minimum 30ml/testtömeg kg legyen, és ehhez adódik hozzá a sport alatti folyadékvesztés és az esetleges nyári hőség miatti izzadás. De ez ne üdítőkből történjen, hanem vízzel vagy cukor és koffeinmentes gyógyteával. A 100% gyümölcsleveknek is magas a cukortartalma, a benne lévő gyümölcsök miatt.
 12. Változatosan táplálkozzunk, mert diéta alatt eleve alacsonyabb a kalóriabevitel és ha még ezt egyhangú táplálkozással kombináljuk, vitamin és/vagy ásványianyag -, nyomelemhiányt okozhatunk.

Silye Gabriella