Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

Az ashwaganda legfontosabb hatásai a szervezetben 

Az ashwaganda az indiai ajurvédikus orvoslás egyik nagy tiszteletnek örvendő gyógynövénye, főleg idegerősítő hatása miatt alkalmazzák előszeretettel. Éppen ezért nagyon sok vizsgálatnak vetették alá stresszellenes hatásai miatt. Patkányokon tesztelve azt találták, hogy javult az állatok állóképessége és csökkent a mozgás okozta stressz által kiváltott kortizol szint. Az ashwaganda étrendkiegésíztőként történő alkalmazásának okai között szerepel a nyugtató- , az energizáló és a koncentrációt segítő hatás. A legtöbb ember számára teljesen biztonságos a fogyasztása, azonban ha gyógyszert szedsz, egyeztess az orvosoddal az esetleges kölcsönhatások miatt.  

Mi is az ashwaganda? 

Az ashwaganda vagy Withania somnifera, más nevén Withania, Indiai ginseng vagy téli cseresznye Ázsiában és Afrikában őshonos, de Izraelben is megtalálható. A gyökerét, levelét, gyümölcsét és magvait is hasznosítják.  

Az ajurvédikus gyógyászat, vagyis a “jó közérzet gyógyászata” 5000 éve fejlődik Indiában. Itt az ashwagandha kezdettől fogva alkalmazott gyógynövény az elme táplálására, az energizálásra, amikor gyengének és fáradtnak érzed magadat.  

Az ashwagandha egy kis örökzöld cserje. Nevének eredete elég szokatlan, hiszen a szanszkrit szó ‘ashva’ jelentése ló, míg a ‘gandha’ jelentése szag, ami arra utal, hogy a növény gyökerének erősen lószaga van. A növényt az aratás után szárítják majd por állagúra darálják.  

Hatóanyagait tekintve az Aswhagandha tartalmaz egy aminosav keveréket, növényi hatóanyagokat és vitaminokat, amelyek a szervezet stressztűrését segítik. Bár botanikai szempontból semmi köze a ginsenghez, mégis Indiai ginseng néven is ismert hasonló “fiatalító” hatása miatt. 

A gyógyászatban főleg a gyökeréből készült kivonat használatos, amit tejbe áztatnak.  Az Ashwagandha kivonat finomítottabb, mint a por forma és vízben is oldható.  

Milyen hatásai és előnyei vannak az Ashwagandának? 

1. Csökkentheti a stresszt és a szorongást 

Az Ashwagandha talán a leginkább ismert a stresszcsökkentő hatásáról. Az adaptogénekhez tartozik, ami azt jelenti, hogy erősíti az ellenállóképességet a pszichés vagy fizikai stresszel szemben. Egy csaknem 60 főből álló csoportot vizsgáltak 250-600 mg-os ashwagandha kivonat adagolásával 8 héten át, és azt találták, hogy jelentősen csökkent az alanyok stressz szintje és a kortizol hormon szintje azokéhoz képest, akik placebot kaptak.  

2. Javíthatja a sportteljesítményt 

A kutatások azt találták, hogy az ashwagandha fogyasztása előnyös hatással lehet a sportteljesítményre. 120-1250mg napi adagot adtak sportolóknak többféle tanulmányt összevetve és az eredmény az lett, hogy javult a fizikai teljesítmény, ami magába foglalta az erőt és az oxigénfelhasználást edzés közben. 

Több tanulmány találta azt, hogy javult a VO2 max szint egészséges átlagos felnőtteknél és sportolók esetén is. Ez a szám pedig a szív és a tüdő fittségét jelzi.  

Az izomerő tekintetében is javulást tapasztaltak a kutatók. Egy 8 hetes tanulmány során 600mg ashwagandhát kaptak naponta a férfi résztvevők és jelentős izomtömeg növekedést és izomerő javulást tapasztaltak a placebo csoporthoz képest.  

3. Csökkentheti bizonyos mentális állapotok tüneteit 

Egyes tanulmányok szerint az Ashwagandha csökkentheti olyan problémák tüneteit mint például a depresszió, de úgy tűnik, jó hatással van a skizofréniától szenvedők esetén is akkor, ha a depresszió és szorongás tüneteit is mutatják a betegek. A kutatás során 1000mg-os napi adagot alkalmaztak 12 héten át.  

Egyes kutatások bipoláris szindróma estén is javulást tapasztaltak. 

Depressziósokat 600mg-os napi adaggal vizsgáltak 60 napon át és 77%-os csökkenést tapasztaltak a tünetekben a résztvevőknél a placebo csoporthoz képest.  

4. Fokozhatja a tesztoszteron szintet és javíthatja a férfi termékenységet 

Egy tanulmányban 43 túlsúlyos férfit vizsgáltak 40-70 éves kor között, akik ashwagandha kivonatot tartalmazó tablettát kaptak, vagy placebot, naponta, 8 héten át. Az aswhagandhát fogyasztók 18%-kal magasabb DHEA szintet produkátak, amely a tesztoszteron termelésben is szeperept játszó hormon. Valamint 14,7%-os tesztoszteron szint növekedés következett be a placebo csoporthoz képest.  

5. Csökkentheti a vércukorszintet 

Bár csak korlátozott számú vizsgálat áll rendelkezésre, de 24 tanulmány, köztük 5 klinikai vizsgálat történt diabéteszes egyénekkel és azt találták, hogy az ashwagandha jelentősen csökkentette a vércukor, a hemoglobin A1c (HBA1c), inzulin, vérzsír és az oxidatív stresszmarkerek szintjét. Úgy tartják, hogy az ashwagandha bizonyos hatóanyagai, mint például a withaferin A (WA) antidiabetikus hatást fejt ki és segíti a sejtek cukorfelvételét a véráramból.  

6. Csökkentheti a gyulladást 

Az ashwagandában a korábban már említett hatóanyag, a WA csökkentheti a szervezetben fellelhető gyulladást. Egy 2008-as kutatásban 60 napig fogyasztottak az stresszel terhelt alanyok ashwagandha-t és azt találták, hogy jelentősen csökkent a gyulladást jelző C-reaktiv protein szintje a placebot fogyasztó csoporthoz képest.  

Covid fertőzötteknek is adtak Ashwagandha tartalmú étrendkiegészítőt és náluk is azt találták, hogy csökkent a gyulladás markerek mennyisége. Ez a téma még további kutatásokra vár a biztos eredmények érdekében.  

7. Javíthatja az agyi funkciót, beleértve a memóriát 

Az ashwagandha fogyasztása javthatja az agyi funkciókat, mint például 

  • Működés 
  • Figyelem 
  • Reakcióidő 
  • Teljesítmény 

Egy 50 főn végzett kutatás során 600 mg ashwagandhát adtak a résztvevőknek 8 héten át és a placebo csoporthoz képest jelentős javulást találtak az agyi funkciókban, mint amilyen a rövid- és hosszútávú memória működés, figyelem, információfeldolgozás sebessége.  

8. Javíthatja az alvást 

Bár korlátozottan áll rendelkezésünkre kutatási eredmény, ezek ugyanakkor azt mutatják, hogy az ashwagandha pozitívan hat az alvásminőségre és a mentális éberségre.  

Mik az aswagandha mellékhatásai? 

Nagy adagokban fogyasztva tapasztalhatunk olyan mellékhatásokat, mint hányás, hasmenés, gyomorbántalmak, nagyon ritkán előfordulhatnak májproblémák. Mindig tanácsos az orvosunk ajánlását kikérni, mielőtt bármilyen étrendkiegészítőt fogyasztani kezdünk. Az ashwagandha fogyasztását akkor gondold át különösen, ha egyébként gyógyszert szedsz magas vérnyomásra vagy vércukor problémára, esetleg pajzsmirigy betegségre. Autoimmun betegséggel ajánlott kerülni az ashwagandha fogyasztását, ahogy várandós és szoptató nőknek is.  

Hogyan szedjük az Ashwagandhat? 

Fogyasztása többféle formában lehetséges, pl. Kapszulában, tablettában, teaként, por formájában, amit higíthatunk valamilyen folyadékban stb.  

Az ajánlott mennyiséget tekintve 250-1250 mg naponta, attól függően, mi a problémánk és mit ajánl az orvosunk. Fogyaszthatjuk napi 1 vagy több adagban is, étkezés közben vagy akár üres gyomorra is.  

Ha mellékhatásokat tapasztalunk, akár a fogyasztási módot is érdemes átgondolni.  

Azt ne felejtsük el, hogy az ashwagandha hatása nem azonnali, hetek, akár hónapok is szükségesek ahhoz, hogy megtapasztaljuk a kívánt eredményeket.  

Ashwagandha tabletta 

Fogyassz egy tablettát, vagy amennyit az orvos előírt meleg tejjel vagy vízzel, étkezés után. 

Ashwagandha kapszula 

Fogyassz egy kapszulát, vagy amennyit az orvos előírt meleg tejjel vagy vízzel, étkezés után. 

Ashwagandha Por (churna) 

Tejjel vagy mézzel: Fogyassz ¼-½ teáskanál port tejjel vagy mézzel 

Teaként: tegyél 1 teáskanál port 2 csésze vízbe, forrald addig, amíg a víz fele elpárolog. Tegyél hozzá tejet és mézet. Napi egyszer fogyaszd. Ha vércukor problémáid vannak, hagyd el a mézet.  

Tejes turmix formában: Keverj el 4 teáskanál Ashwagandha port 1 csésze tisztított ghee-vel. Adj hozzá 1-2 teáskanál mézet, majd 1 teáskanálnyi porhoz 1 pohár hideg tejet. Keverd el jól. Tárolhatod akár hűtőben is. Ha vércukor problémáid vannak, hagyd el a mézet.  

Összegzés: 

Az ashwagandha egy olyan növény, amelyet régi idők ajurvédikus gyógyászata fedezett fel és a mai napig részét képezi a kezeléseknek. A modern tudomány is kezdi felfedezni a hatékonyságát, bár a kutatások még gyerekcipőben járnak. Fogyasztása étrendkiegészítőként biztonságos, ajánlott pl. Enerváltság, fáradékonyság esetén. Számos egyéb pozitív hatása is megtapasztalható, de a fogyasztott mennyiség esetén mindig tartsuk be a kezelőorvosunk előírásait, hogy az esetlegesen előforduló mellékhatásokat elkerüljük!  

Fogyaszd az Ashwagandhát az általad leginkább preferált formában, pl tablettában, kapszulaként vagy akár tea formájában.