Ugrás a tartalomhoz
Életmód

A fehérje fogyasztásról

Milyen és mennyi fehérjét fogyasszak?

A fehérje por, azaz proteint tartalmazó táplálék-kiegészítő sok féle lehet, többféle módon csoportosíthatjuk.

Eredet, (forrás) és fontossága alapján lehet:

1. Állati (elsőrendű-komplett):

  • tejsavó: koncentrátum (WPC), izolátum (WPI), hidrolizátum (WPH) 
  • kazein
  • tojás
  • marhahús, kecskehús

2. Növényi (másodrendű-inkomplett):

  • búza
  • borsó
  • szója (növényi eredetűek közül magasabb a biológiai értéke)

3. Kevert: a fentiek bármilyen kombinációja

Felszívódása alapján lehet:

  • <1 óra: tejsavó (whey) fajták, peptidek (előemésztett, egyszerűbb fehérje szerkezet) 
  • >4 óra: tejfehéje, kazein  
  • 1-3 óra: marhahús, szójafehérje, rizs, borsó, tojás 

Mennyit?

Fehérjeitalporok maximális fehérjetartalma jellemzően 30 g, ennyi fehérje tud 1 egységként, egyszerre, felszívódni. Ennél több fehérje nehezen tud beépülni, csak élelmiszer formájában, hiszen ebéd közben a tápanyagokat kisebb adagokban, nem egyszerre fogyasztjuk, 15-45 percig is eltart egy étkezés, míg a fehérje turmixot fél perc alatt legurítjuk a torkunkon. 

Fehérjére szükségünk van ez nem kérdés, a fehérjeitalporok pedig praktikusan használható termékek, amelyek nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot! 

 
Kíváncsi vagy a fehérje fogyasztással kapcsolatos mítoszokra? Olvasd el „leleplező” cikkünket » ITT 

Forrás: How much protein can the body use in a single meal for muscle-building? Implications for daily protein distribution – PMC (nih.gov)