Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

Mítoszok és a realitás a fehérje fogyasztásról

Mikor érdemes fehérje turmixot fogyasztani?

Nem csak a fogyasztás időpontját érdemes megválasszuk, hanem életmódunknak megfelelő terméket is választhatunk számunkra. Mert a fehérje termékek sokban különbözhetnek, felszívódásukat és eredetüket tekintve is befolyásolják a felhasználás kereteit.  

  • Felkeléskor ideális, hiszen rögtön feltölthetjük izmainkat és a testünk nem raktározódó energiához is jut. Ráadásul férfitársaim kihasználhatják a magasabb tesztoszteron szint, gyorsabb fehérje beépítő képességét is, ami reggel 7 és 9 óra között a legmagasabb.  
  • Étkezések között is hasznos lehet a fehérje italpor fogyasztása, ha nem fedezi az étrendünk a fehérjeigényünket. Ha alacsony szénhidrát diétánk miatt és/vagy izomtömeget szeretnénk gyarapítani, akkor jobban oda kell odafigyeljünk a fehérje bevitelre. Ilyenkor napi 2 g/testsúlykilogrammra ugrik a szervezet fehérje igénye, amit nehéz csak élelmiszerekből kielégíteni. Kombinált vagy kevert fehérjét javaslunk erre a célra, azaz növényi és állati eredetű fehérjét tartalmazó termékek a legideálisabbak, ezek lassabban szívódnak fel, így hosszabb ideig szolgáltat aminosavakat a testünk számára.  
  • Edzés után hasznos és praktikus a fehérje fogyasztás, itt mindig gyorsan hasznosuló tejsavó fehérje italport alkalmazzuk, vízzel hígítva.  
  • Az esti órákban kiváló választás egy lassabb felszívódási idővel rendelkező kazein alapú fehérje termék. 

Miért kell fehérjét inni edzés után?

„Nem kell inni fehérjét edzések után, csak ha izmokat akarunk növelni!” Főleg a hölgyek zárkóznak el – az előbbi mondatot használva – az edzés utáni fehérje fogyasztástól, félve a súlygyarapodástól, pedig a valóság az, hogy az izomtömeg növelés nem egyszerű feladat, sajnos nem varázsütésre történik. Az edzés utáni fehérje bevitel az elhasznált aminosav készletet pótolja vissza a szervezet számára, így segítve az izomtömegünk fenntartását, ami rendkívül fontos. Valljuk be, mindenki formálódni akar csak az arányok mások. 

Tejjel vagy vízzel fogyasszuk a fehérje turmixot?

Leginkább szénsavmentes ásványvízzel, szűrt vízzel vagy csapvízzel ajánljuk. A tejjel kevert fehérje shake bár több tápanyagot tartalmaz (fehérje, szénhidrát, zsír), de lassíthatja a fehérje felszívódását. Ráadásul, a termékfejlesztési osztályunk a vízzel való hígításhoz optimalizálja a termék ízharmóniáját és állagát.  

Ne felejtsétek, a fehérje mindenkinek kell! 

Forrás: (Measurement of testosterone: how important is a morning blood draw? – PubMed (nih.gov)) 

(Forrás: Silye Gabriella: Sporttáplálkozás a maximális teljesítményért)