Ha zsírt eszek, zsíros leszek?
A zsírok ugyanis fontos szerepet játszanak az emberi szervezet számos funkciójában. Minden makro-és mikronutriens fontos az egészség megőrzése érdekében. A probléma a túlzott táplálék-fogyasztásnál jelentkezik, főleg ha az mozgáshiánnyal párosul.
A zsírszövet egy kötőszövet amely a legfőbb zsírtároló. A trigliceridek, mint felesleges zsírok tárolódnak a zsírszövetben. Azok a kalóriák, amelyek nem kerülnek elhasználásra a bevitt táplálékból, zsírként tárolódnak.
A kulcskérdés, hogy különbséget tudjunk tenni a különböző zsírtípusok között.
A zsírok nem démonok, amiket ki kell irtani az étrendünkből. Tény, hogy ízt adnak a az ételeknek. Teljesen más ízű pl egy zsírosabb és egy zsírszegény tejtermék. Az íz mellett fontos szerpet játszanak abban, hogy ne legyél éhes.
Íme a zsírok fajtái:
Ezek az egészséges zsírok, amelyek csökkentik a koleszterin szintet és segítenek a szívbetegségek megelőzésében
- egyszeresen telítetlen zsírok: olíva olaj és mogyoró
- többszörösen telített zsírok: növényi olajok, mint a napraforgó olaj
- esszenciális zsírsavak: tojás, hal, mogyoró, magvak
Egészségtelen zsírok:
Ezek a zsírok érrendszeri megbetegedéseket okozhatnak és plakkok képződését fokozzák
- telített zsírok: vaj, vörös húsok, pálmaolaj stb.
- hidrogénezett vagy részben hirdogénezett olajok: margarin, feldolgozott növényi olaj stb.
- transzzsírsavak: telítetlen zsírsavak, amelyet hidrogénezett növényi olajjal készítenek
A szervezetedet mindig hasznos tápanyagokkal tápláld. ezekbe beletartozik az egészséges zsírok fogyasztása is. használj olíva olajat a salátákhoz, fogyassz tojást és mogyoróféléket. Tartsd magad távol a sült ételektől, a készételektől, amelyek általában rossz zsírokkal vannak tele.