
Teljes kiőrlésű kalács házi pulykasonkával
A húsvét elengedhetetlen kelléke a kalács és a sonka. Míg sem a fehér lisztes kalács, sem a disznóhúst nem tartjuk a legegészségesebb ételnek és egy diétába sem lehet ezeket beilleszteni. Nézzük, hogyan készíthető el az egészséges párja.
Kalács
Hozzávalók (4 főre)
- 50 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúza vagy zabliszt
- 4 dkg friss élesztő
- 1 csipet tengeri só
- nyírfacukor vagy eritrit ízlés szerint (kb. 3-5ek)
- 6 dkg kókuszzsír
- 2 db tojás
- 3dl langyos laktózmentes vagy növényi tej
- 1 db vanília rúd kikaparva
- 1 db tojás a tészta kenéséhez
Elkészítés
- Kb. 2 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet a sóval, a cukorral tálba tesszük, belemorzsoljuk a kókuszzsírt, beleütjük a tojásokat.
- Az élesztős tejet a liszthez adom. Kézzel kidolgozom és annyi meleg tejet öntök még hozzá, hogy kemény, rugalmas tésztát kapjak, ami elválik a tál falától. Meleg helyen kb. 1,5 órát, addig kelesztjük, amíg a tészta kétszeresére nő.
- Kikenünk egy királytorta 8gyümölcskenyér) formát kevés kókuszolajjal, majd a megkelt tésztát először átgyúrjuk, és négyes vagy hármas fonással megformázzuk. A kikent formába tesszük, és fél-egy órán keresztül kelesztjük még. A sütőt előmelegítjük, a kalács tetejét megkenjük felvert tojással, hogy szép fényes legyen. Előmelegített sütőben 190°C-on kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Házi pulykasonka
Hozzávalók
- 500g Pulykamell
- sütőzacskó
Pácoláshoz
- tengeri só,
- bors,
- zöldfűszerek tetszőlegesen (szegfűbors, koriander, majoranna, babérlevél, fenyőmag, fokhagyma)
- xillit
- kókuszoolaj
Elkészítés
A húst egy kis kókuszolaj segítségével befűszerezzük, akár kicsit be is vagdoshatjuk, hogy bejussanak az ízek a hús belsejébe is; majd hűtőbe rakjuk, hogy összeérjenek az ízek. Ha állt néhány órát sütőzacskóban kisütjük. Ha nincs sütőzacskónk, akkor egy kókuszolajjal kikent tepsiben is készre süthetjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni és hidegen szeletelhető is a sonka és finom kaláccsal tálalhatjuk is.
Vacsorára a kalács helyett azért jól jöhet egy saláta recept is 😉
» Húsvéti saláta házi pulykasonával
Jó étvágyat!
Silye Gabriella
sporttáplálkozási szakértő, élelmiszermérnök