
Gyors mogyoróvajas keksz mindössze néhány összetevőből
A rohanó mindennapokban ritkán van időnk arra, hogy órákat töltsünk el a konyhában, ennek ellenére esténként mindenkinek jól esik egy frissen sütött, egészséges összetevőket tartalmazó finomság, amit egy forró tea mellett elmajszolhatunk. Szerencsére van megoldás: ha egy olyan kekszre vágysz, amit néhány összetevőből gyorsan összedobhatsz még egy fárasztó, hosszú munkanap után is, akkor az alábbi recepteket érdemes kipróbálni – ha pedig az egészséged is fontos, a legfőbb alapanyag legyen a mogyoróvaj!
Miért érdemes mogyoróvajat fogyasztani?
Valószínűleg nem sokan ellenkeznek, ha azt mondjuk: a mogyoróvaj az egyik legízletesebb étel. Ha hozzátesszük azt, hogy ez a finomság még egészséges is, már az is érthető lesz, hogy miért érdemes vele egy kicsit közelebbről is megismerkedni!
Sokan keverik a mogyoróvajat és a mogyorókrémet, holott a kettő nem ugyanaz: előbbi úgy készül, hogy a friss földimogyorót megpörkölik és finomra őrlik – egyes esetekben adnak hozzá egy kis sót vagy mézet, ezek azonban egyáltalán nem szükségesek ahhoz, hogy egy igazán selymes, ízletes krémet kapjunk.
A mogyorókrém készítése is a mogyoró őrlésével kezdődik – bár itt az alapanyag gyakran a törökmogyoró –, ehhez aztán cukrot, növényi olajat és kakaót adnak. A végeredmény kétségtelenül nagyon finom, ha azonban az egészségünk megőrzése, esetleg a súlyvesztés a célunk, érdemes inkább a mogyoróvajat választanunk: lássuk, miért!
A mogyoróvaj előnyei
A mogyoróvaj remek fehérje- és zsírforrás, utóbbi tény azonban senkit ne riasszon el: a mogyoró egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, melyek amellett, hogy igen egészségesek, még a diétába is beilleszthetőek. Ez a finomság tartalmaz még számos vitamint és ásványi anyagot is, ezeknek köszönhetően pedig rendszeres fogyasztása akár az általános egészségi állapotunkon is javíthat.
A mogyoróban található E-vitamin védelmet nyújt a szervezetünknek a káros szabadgyökökkel szemben és hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez; a B3-vitamin az emésztőrendszer és az idegrendszer egészséges működését segíti, a cink támogatja az immunrendszert, a magnézium pedig az izom- és idegműködéshez, az immunrendszer egészségéhez nélkülözhetetlen.
A mogyoróvaj igen energiadús, a megfelelő kalória- és fehérjebevitelre pedig szükségünk van az izomépítéshez és a regenerálódáshoz is, így a sportolóknak különösen javasolt a rendszeres fogyasztása. Mivel – ahogy azt említettük – telítetlen zsírokban gazdag, ezért a mogyoróvaj segít lassítani az emésztést, a fehérjével kiegészítve pedig gyorsan teltségérzetet okoz, ezért kicsi az esély arra, hogy túlságosan sokat fogyasztunk belőle.
A mogyoróvaj védi a szívet, minimalizálja a szervezetben fellépő gyulladásokat, jótékonyan hat a koleszterinszintre, erősítheti a csontokat, sőt, még a jóindulatú emlőbetegségek kialakulásának esélyét is csökkentheti, nem érdemes tehát kihagyni az étrendedből – különösen igaz ez azért, mert a mogyoróvaj a sütemények és a kekszek tökéletes alapanyaga!

A legfinomabb mogyoróvajas kekszek
A keksz az egyik legjobb választás, ha valamilyen édességre vágysz, hiszen gyorsan elkészíthető és hosszú ideig eláll, ha tehát egy egészséges, mogyoróvajas finomságot ennél, az alábbi recepteknek mindenképpen érdemes egy esélyt adni.
1. Három összetevős mogyoróvajas keksz
Ha a világ legegyszerűbb, elronthatatlan mogyoróvajas kekszreceptjét keresed, ne is olvass tovább, hiszen mindössze három összetevőre van szükséged ahhoz, hogy percek alatt az asztalra varázsold ezt az édességet.
Hozzávalók:
- 240 g mogyoróvaj
- 100 g cukor (melyet édesítővel is helyettesíthetsz)
- 1 db tojás
Elkészítés:
- A sütőt melegítsd elő 180°C-ra.
- Keverd össze a mogyoróvajat, a cukrot és a tojást.
- A tésztából formázz golyókat, majd azokat helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- A golyókat lapítsd le egy villával kétszer, 90 fokban elforgatva, így egy kereszt alakú mintát kapsz.
- Ha felmelegedett a sütő, 8-10 percig süsd a kekszeket, míg az aljuk aranybarnává nem válik.
- Vedd ki a kekszeket a tepsiből, és hagyd kihűlni.
2. Gluténmentes mogyoróvajas keksz
Természetesen a kekszeket már gluténmentesen is elkészítheted, így egy allergia sem akadályozhatja meg azok kóstolását: lássunk egy ilyen receptet is.
Hozzávalók:
- 5 evőkanál mogyoróvaj
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál fahéj
- 1 csipet só
- 2.5 bögre mandulaliszt
- 8 evőkanál juharszirup
- 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítés
- A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
- Keverd össze egy külön tálban a száraz hozzávalókat, egy másikban pedig a mogyoróvajat, a vaníliát és a juharszirupot.
- Keverd össze az összes összetevőt.
- Formázz kisebb golyókat, ezeket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és egy pohár aljával lapíts le őket.
- Süsd a kekszeket 10-12 percig, amíg a peremük barnulni nem kezd.
- Várd meg, amíg kihűl.
3. Fehércsokis-mogyoróvajas keksz
Az igazán édesszájúaknak tökéletes választás lehet ez az isteni, puha keksz – a magasabb kalóriatartalom miatt azonban az elfogyasztott mennyiségre érdemes odafigyelni!
Hozzávalók
- 100 g puha vaj
- 100 g mogyoróvaj
- 50 g barna cukor (melyet akár édesítővel is helyettesíthetsz)
- 1 db nagyobb tojás
- 100 g zabpehelyliszt
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 50 g fehér csokoládé (felaprítva)
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra, hőlégkeveréses programon.
- Kézi mixerrel dolgozd össze a vajat, a mogyoróvajat és a cukrot vagy az édesítőt. Miután az állaga könnyű, habos, tedd hozzá a tojást, keverd össze, majd mehet hozzá a többi adalékanyag – a felaprított csokoládé maradjon utoljára.
- Egy fagylaltadagoló kanállal porciózd a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe. Figyelj arra, hogy nagyobb távolságot hagyj az adagok között, mert a kekszek meg fognak nőni.
- Süsd 15-20 percig: félidőnél vedd ki, és egy picit ütögesd a tepsit a – konyharuhával letakart – pulthoz, így a levegő távozik a süteményből.
- Ha elkészült, várd meg, amíg kihűl.
4. Zabpelyhes-mogyoróvajas sós keksz
Ki mondta azt, hogy a keksz kizárólag édes lehet? A következő recept egy kicsit több összetevőből áll, az elkészítése azonban még így is rendkívül egyszerű – ha ez nem lenne elég ok az elkészítésére, akkor jó tudni, hogy ez a sós finomság glutén- és laktózmentes, így biztosan az egész családnak ízleni fog.

Hozzávalók
- 2 db tojás
- 6 dkg puha (laktózmentes) vaj
- 1 kávéskanál só
- 15 dkg mogyoróvaj (a fele legyen darabos)
- 2-2 dkg szezámmag, lenmag, chiamag, darált napraforgómag és darált tökmag
- 10 dkg reszelt (laktózmentes) trappista sajt
- 10 dkg apró szemű zabpehely
- 15 dkg kukoricaliszt
- 6 g sütőpor, 6 g szódabikarbóna
Elkészítés
- A sütőt légkeveréses programon melegítsd elő 180 fokra.
- Egy tálban keverd össze a tojást a sóval, a vajjal, a mogyoróvajjal, a magokkal és a reszelt sajttal. Egy másik tálban keverd össze a zabpelyhet, a kukoricalisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd ezt apránként adagold a mogyoróvajas masszához, azt folyamatosan keverve.
- Készíts diónyi gombócokat, azokat helyezd a sütőpapírral borított tepsire, nyomkodd le őket majd 18-20 percre tedd be a sütőbe.
- A tepsin hagyd kihűlni, majd fogyasztásig tárold egy jól záródó dobozban.
A mogyoróvaj szinte bármely formában fogyasztható!
A mogyoróvaj egy legfontosabb előnye talán az, hogy ez az alapanyag rendkívül sokféle módon használható fel: nem véletlen, hogy sok háztartásban a konyha elengedhetetlen tartozéka. Természetesen ehetjük önmagában, de zabpehelybe, turmixba keverve is tökéletes. Készíthetünk belőle egy fehérjében gazdag, laktató és egészséges palacsintát, de akár levest, salátaöntetet, vagy éppen mártogatóst is a tavaszi tekercs mellé – ezeken kívül természetesen a klasszikus, kenyérre kent megoldással sem lőhetünk mellé.
Láthatjuk, hogy sokszor a legfinomabb falatok a legegészségesebbek: ha egy laktató, ízletes és sokoldalú összetevőt keresünk, amiből reggeli, ebéd és vacsora is készülhet, válasszuk a mogyoróvajat – döntésünket nem fogjuk megbánni.