Sült zabkása receptek
Te is hűséges vagy a reggeli zabkásádhoz? Már a kisujjadban van a tökéletes elkészítési mód és rátaláltál a legjobb ízkombinációkra is? Sőt, rengeteg másnapos zabkása receptet is megismertél már, és készítettél sok azonnal fogyasztható változatot is? Mégis jól jönne néha egy-egy csavar, amivel izgalmasabbá tehetnéd ezt a remek tápanyagforrást? Akkor mindenképp olvass tovább, mert mutatunk neked három friss és ropogós sült zabkása receptet, egyenesen a sütőnkből!
Ne indulj el reggeli nélkül
A reggeli nem véletlenül a nap legfontosabb étkezése, így reméljük, meg sem fordul a fejedben, hogy üres gyomorral vágj neki a napnak! A rendszeres reggelizés energiával lát el a napi teendők elvégzéséhez, és az anyagcserédet is beindítja.
Ha rendszertelenül étkezel és kihagyod a nap első étkezését, akkor az anyagcseréd lelassul, a szervezeted raktározásba kezd, így pedig többek között a fogyókúrád sem lesz sikeres. |
Ezentúl pedig a reggeli étkezés a vércukorszinted stabilizálásában is segít, ami pedig hozzájárul ahhoz, hogy a nap további részében ne akarj kétszer annyit enni, mint amennyire szükséged van.
De természetesen az sem mindegy, hogy milyen reggeli alapanyagokat használsz a napindító étkezésed elkészítéséhez!
Milyen alapanyagokból áll egy tápanyagdús reggeli?
A reggelid először is legyen fehérjedús és tartalmazzon komplex szénhidrátokat. Cikkünk főszereplője, a zabkása épp azért remek választás reggelire, mert komplex szénhidrátforrásnak tekinthető és fehérjetartalma is magas!
Emellett pedig a reggelid mindenképp legyen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban! Az alap zabkása receptedet például könnyen kombinálható különböző gyümölcsökkel, esetleg zöldségekkel (amire mindjárt mutatunk is egy szuper receptet!), ezzel pedig a napi vitaminbeviteled fedezéséhez is nagyban hozzájárulsz! A gyümölcsök közül szezontól függően inkább az antioxidánsban gazdag áfonyát, szedred vagy a C-vitamindús narancsot válaszd!
Az esszenciális zsírok bevitelére is fordíts kellő figyelmet, a reggelid elkészítésekor is! Ha zabkását reggelizel, akkor az alap receptedet érdemes mogyoróvajjal vagy mandulával feldobni.
A zab jótékony hatásai
A zabpehely tehát komplex szénhidrátforrásnak tekinthető, közepes glikémiás indexszel. Azaz a benne található szénhidrát lassabban szívódik fel, aminek köszönhetően hosszabb ideig tartó jóllakottság érzést biztosít. Ezáltal pedig a vércukorszintedet sem emeli meg hirtelen, és így nem fog erőteljes éhségérzet sem rád törni a nap folyamán.
Számos pozitív élettani hatása mellett a zab remek rostforrás is, ezáltal pedig az anyagcsere normál működéséhez is hozzájárul. |
Továbbá gazdag B- és E-vitaminban, de található benne kalcium, foszfor és magnézium is. A benne található B1-vitamin pedig fokozza a szerotonintermelést, így a zabpehely rendszeres fogyasztása a hangulatunkra is pozitív hatással lehet. Nem meglepő tehát, ha mostanában túlnyomórészt zabkása receptekkel találkozol, amikor egy kis inspirációra vágysz egy tápanyagdús, energizáló és egészséges reggelihez.
Szeretnél átfogó, személyre szabott életmód tanácsokat kapni? Akkor regisztrálj a BioTechUSA Lifestyle Programjára és vágj bele már ma! Legyen a célod fogyás, izomtömeg-növelés vagy egy egészséges életmód kialakítása, mi segítünk a következő szintre lépni! |
Sült zabkása receptek minden alkalomra
A zabpehely mára már a testépítők, az élsportolók, a diétázók és az egészséges életmódot követők konyhájának elengedhetetlen alapanyagává vált. De népszerűségét nemcsak a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásainak köszönheti, hanem annak is, hogy egy gyorsan elkészíthető alapanyag, ami rengetegféleképpen variálható és számos módon felhasználható!
Mi most három olyan sült zabkása receptet mutatunk neked, amiket akár este is elkészíthetsz és több napra is kipipálhatod velük a reggelidet, de mindegyik tökéletes választás ráérős hétvégi reggelekhez is, családi vagy baráti brunch-okhoz!
Banános-mogyoróvajas sült zabkása
Hozzávalók:
-
1 db közepes banán
-
2 db L-es tojás
-
1/3 bögre mogyoróvaj
-
2 ek. Juharszirup
-
½ bögre mandulatej
-
1 ½ bögre zabpehely
-
¼ bögre Instant Oats zabpehelyliszt
-
1 tk. sütőpor
-
1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180°-ra. Egy 23 cm-es tortaformát kenj ki kókuszolajjal vagy sütőspray-vel. Egy nagyobb tálba tedd bele a banánt, törd össze egy villával, majd add hozzá a tojást, mogyoróvajat, vaníliakivonatot, juharszirupot és a mandulatejet. Botmixerrel dolgozd homogén állagúra (ezt egyébként elkészítheted egy turmixgépben is). Add hozzá a zabpelyhet, zablisztet és sót, majd az egészet keverd össze kanállal. A masszát öntsd át a tortaformába és rakj pár szelet banánt a tetejére. Süsd 180°-on 30-40 percig.
Répás sült zabkása
Hozzávalók:
-
2 bögre zab
-
½ bögre reszelt répa
-
¼ bögre cukrozatlan almapüré
-
½ reszelt alma
-
¼ bögre zúzott dió vagy pekándió + egy kevés a díszítéshez
-
¼ bögre mazsola
-
½ tk. őrölt fahéj
-
7-10 csepp vanília ízű Zero Drops
-
1 ek. lenmag
-
2 bögre növényi tej
-
¼ bögre juharszirup
-
1 csipet só
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 180°-ra, és egy 23 cm-es tortaformát vagy egy kisebb méretű tepsit kenj ki kókuszolajjal vagy sütőspray-vel. A hozzávalókat, a díszítésre szánt dió kivételével, keverd össze egy nagyobb tálban, majd a masszát öntsd bele a tepsibe. A tetejét szórd meg az apróra zúzott dióval és süsd kb. 50 percig. Ha teteje túlságosan barnulna fedd le alufóliával. Ha kicsit szárazabb állagot szeretnél elérni, akkor süsd további 5 percig. Sütés után érdemes néhány percig pihentetni.
Citromos-áfonyás sült zabkása
Hozzávalók:
-
1 db közepes méretű, érettebb banán
-
1 bögre áfonya
-
2 db L-es tojás
-
7-10 csepp vanília ízű Zero Drops
-
¼ bögre juharszirup
-
½ bögre növényi tej
-
2 bögre zab
-
½ bögre Instant Oats zabliszt
-
1 tk. sütőpor
-
1 bögre áfonya
-
1 citrom reszelt héja
-
1 csipet só
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 180°-ra és egy 23 cm-es tortaformát vagy kisebb tepsit kenj ki kókuszolajjal vagy kókuszspray-vel. A banánt, az 1 bögre áfonyát, a juharszirupot, a vaníliaaromát, a tojásokat és a tejet tedd egy turmixba vagy konyhai robotgépbe és jól dolgozd össze. A masszát öntsd egy tálba és add hozzá a zabot, zablisztet, sütőport és sót, majd egy kanállal keverd össze. Végül óvatosan forgasd bele a masszába a másik bögre áfonyát és a citrom reszelt héját. Öntsd a masszát a tepsibe vagy a tortaformába. Süsd 30-35 percig, ha kicsit szilárdabb állagot szeretnél elérni, akkor süsd 5 perccel tovább. Sütés után érdemes néhány percig pihentetni.