Ugrás a tartalomhoz
Tudtad-e

Sérülések a futballpályán: Meg fogsz lepődni, hogy mi az egyik leggyakoribb ok! 

Ki nem focizott még az életében? (Még a lányok körében is 😉) A játszótéren, az iskolaudvarban vagy akár tornaórán? És persze melyik kisfiú nem szeretett volna nagykorára hasonlítani Messire, Ronaldora, Mbappéra? De vajon tisztában vagyunk vele, hogy egy focista életében mennyire komoly szerepet játszik a sérülések megelőzése vagy az esetleges sérülések rehabilitációja? A rengeteg irányváltás, a nagy tempó, a figyelem szétesése, a pálya esetleges egyenetlenségei, fáradtság, ütközések, nem megfelelő tápanyag pótlás mind-mind vezethetnek komoly sérülésekhez. Ebben a cikkben azt nézzük meg, melyek a leggyakoribb focista sérülések és hogyan történik ezek rehabilitációja. 

A professzionális futball játékosokra jellemző, hogy szakedzőik által összeállított bemelegítő rutinnal kezdik az edzéseiket, a terheléseik is tudatosan felépítettek és megfelelő figyelmet fordítanak a regenerációra is, hogy elkerüljék a sérüléseket.  

Emlékszel még ezekre a sérülésekre? 

  1. David Beckham Achilles-ín sérülése: Beckham Achilles-ín szakadása komoly csapást jelentett a pályafutására, különösen mivel az eset az AC Milan csapatában történt, és emiatt ki kellett hagynia a 2010-es dél-afrikai világbajnokságot. A sérülésből való felépülése hosszú időt vett igénybe. 
  1. Cristiano Ronaldo térdsérülései: Ronaldo térdsérülései befolyásolták a játékát, különösen a 2014-es világbajnokságon. A folyamatos fájdalom és diszkomfort érzés miatt gyakran szüksége volt pihenőidőre a mérkőzések és edzések során. 
  1. Lionel Messi combhajlító szakadás: Messi többször is szenvedett izomsérüléseket karrierje során, de a 2013-as sérülése különösen jelentős volt, mivel hosszú hónapokra kényszerítette őt a pályán kívülre. Ez az időszak komoly kihívást jelentett számára és a FC Barcelona számára is. 
  1. Neymar csigolyatörése a 2014-es brazíliai világbajnokság negyeddöntőjében történt, amikor egy ütközés során eltörött az egyik csigolyája. Emiatt ki kellett hagynia a világbajnokság hátralévő részét, és Brazília végül az elődöntőben súlyos vereséget szenvedett Németországtól. 
  1. Ibrahimović keresztszalag szakadása a Manchester Unitedben játszva, ami miatt több mint fél évre kiesett a játékból. A sérülés után azonban sikeresen visszatért és továbbra is magas szinten teljesített.  
  1. Marco Reus bokaszalag-szakadása közvetlenül a 2014-es világbajnokság előtt történt, ami miatt ki kellett hagynia a tornát. Ez különösen fájdalmas volt számára, mivel Németország megnyerte a világbajnokságot, és ő nem lehetett részese ennek a sikernek… 
Sérült focista a futballpályán

A focisták leggyakoribb sérülései 

A leggyakrabban értelemszerűen alsóvégtagi sérüléseket szenvednek a focisták: izomhúzódás, izomszakadás, ficam vagy rándulás. Ennek hátterében a sportmozgás során kivitelezett hirtelen irányváltások és a nagy fizikai kontaktálások állnak. 

A komolyabb sérüléseket tekintve gyakoriak a következők: 

  • térdszalag sérülés 
  • izomhúzódások és szakadások 
  • bokasérülések: bokaficam, boka törés, íngyulladás 
  • meniscus sérülések 
  • Achilles ín sérülések 

Esetleges sérüléseik rehabilitációját 5 fázisra lehet osztani 
1. akut fázis, az első néhány nap 
2. korai mobilizációs fázis, első hét 
3. erősítő és stabilizáló fázis, 1-3 hét 
4. funkcionális és sportspecifikus fázis, 3-6 hét 
5. teljes visszatérés, 6- hét 

Milyen ellátásban részesülnek a focisták a meccs közben bekövetkező sérülések során? 

Az általános gyakorlat, ami a futballpályán elterjedt és gyors talpra állást eredményez, a szakszerű orvosi ellátás és az alkalmazott módszerek együttes hatása. Amikor a futballisták sérülést szenvednek, az orvosok és a csapat fizioterapeutái általában az alábbi lépéseket követik, hogy a játékosok minél gyorsabban visszatérjenek a játékba: 

Azonnali orvosi beavatkozás: A játékosok azonnali orvosi ellátásban részesülnek. A csapat orvosi stábja gyorsan reagál, hogy azonosítsa és kezelje a sérülést. 

  • Hűtés: Az elsődleges lépés gyakran a sérült terület hűtése jéggel vagy hidegterápiás eszközökkel. Ez csökkenti a duzzanatot és a fájdalmat. 
  • Stabilizálás: A sérült testrész stabilizálása fontos, hogy minimalizálják a további sérülés kockázatát. Ez lehet kinesiotape vagy speciális rögzítő eszköz használata. 
  • Fájdalomcsillapítás: Szükség esetén fájdalomcsillapítókat adhatnak a játékosnak, hogy enyhítsék a fájdalmat és kényelmesebbé tegyék. 
  • Orvosi vizsgálat: Az orvosi vizsgálat során meghatározzák a sérülés súlyosságát és típusát, ami alapján meghatározzák a további kezelési tervet. 
  • Fizioterápia: Azonnali fizioterápiás kezelések segíthetnek a gyorsabb regenerációban és a mozgástartomány visszanyerésében. 
  • Mentális támogatás: A játékosoknak mentális támogatást is biztosítanak, hogy felkészüljenek a visszatérésre és kezeljék a sérülés okozta stresszt. 

Ezek a lépések együttesen segítenek abban, hogy a játékosok viszonylag gyorsan talpra álljanak és folytathassák a játékot. Fontos megjegyezni, hogy bár a játékosok gyakran láthatóan gyorsan talpra állnak, a teljes gyógyulás és rehabilitáció hosszabb időt vehet igénybe, és a sérülés súlyosságától is függ, hogy mikor térhetnek vissza teljes terheléssel játszani. 

Bár a játékosok gyorsan vissza tudnak térni a pályára, a sérülés utáni teljes gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe, és a korai visszatérés növelheti a további sérülések kockázatát. Az azonnali beavatkozás sokszor csak átmeneti megkönnyebbülést nyújt, és hosszabb távú kezelést igényelhet. 

Ahhoz, hogy mi nézők észre se vegyük ezeket a sérüléseket, illetve a játékosok is folytatni tudják a meccset, alapveető a megfelelő rehabilitációs háttér a meccsek során 
Például: 
– azonnali orvosi ellátás 
– jéghasználat 
– spray-k és gélek használata 
– kompressziós technikák 

Sérülések felderítése, kezelése

Vannak hagyományos és egészen speciális és érdekes lehetőségek a sérülések felderítésében és kezelésében: 

  • Concussion Assessment Tool (SCAT5): Ez a standardizált eszköz segíti az orvosokat az agyrázkódás gyors felismerésében és kezelésében. 
  • Izomhúzódások: Könnyű nyújtás és masszázs a fájdalom csökkentése és az izmok lazítása érdekében. 
  • Ütközések: Az érintett terület vizsgálata zúzódások vagy komolyabb sérülések elkerülése érdekében 
  • Kompresszió (Compression): Rugalmas pólyával történő kompresszió a duzzanat minimalizálása érdekében. 
  • Nyújtás és masszázs: Gyakran alkalmazott módszerek az izomgörcsök és húzódások kezelésére, amelyek segítenek a játékos gyors visszatérésében a játékba. 

Meg fogsz lepődni, mikor sérül meg sok játékos!  

Vicces tény, hogy sok játékos nem is a játék, hanem a gólöröm közben sérül meg.  A gólöröm során a játékosok gyakran hirtelen, intenzív mozdulatokat végeznek, mint például ugrások, szaltók, vagy hirtelen futások, amelyek sérüléshez vezethetnek. Például egy rosszul sikerült ugrás vagy szaltó könnyen okozhat bokaficamot vagy térdsérülést. 

Az ünneplés közben a játékosok gyakran ugranak egymásra, ölelik meg egymást vagy futnak össze. Ezek a mozdulatok néha ütközésekhez vezethetnek, amelyek sérülést okozhatnak, például fej- vagy arcsérüléseket. 

A hirtelen mozdulatok és gyors futások izomhúzódásokat vagy -szakadást okozhatnak. Az ünneplés izgalma miatt a játékosok néha nem figyelnek a megfelelő mozgásra vagy a testük jelzéseire. 

A gólöröm során végrehajtott ugrások vagy mozdulatok után a játékosok rosszul érkezhetnek a talajra, ami boka- vagy térdsérülést okozhat. 

Néhány emlékezetes gólöröm sérülés 

  • Az argentin játékos, Martin Palermo, egy gólöröm során a kerítésre mászott, amely rádőlt, és ennek következtében lábtörést szenvedett 2001-ben 
  • 2004-ben a német válogatott játékosa, Miroslav Klose, egy gól után szaltóval ünnepelt, amely során megsérült a térde. 
  • A brazil Internacional játékosa, Maurides 2013-ban egy gól után hátraszaltót próbált végrehajtani, de rosszul érkezett, és megsérült a térde. Hónapokig tartott a felépülése. 
  • 2004-ben a svájci Servette FC játékosa, Paulo Diogo, egy gól után a kerítésre ugrott ünnepelni. Az ujját azonban a gyűrűje beleakadt a kerítésbe, és amikor leugrott, az ujjának egy része leszakadt. Az orvosok nem tudták visszavarrni az ujját. 
  • Az argentin játékos, Fabian Espindola 2008-ban egy gól után szaltóval ünnepelt, de rosszul érkezett, és eltörte a bokáját. 

Hasznos étrendkiegészítők futballisták számára

Íme néhány fontos étrendkiegészítő, amelyek alkalmazhatók futballisták körében: 

A BioTechUSA kínálatában az Arthro Forte egy komplex étrendkiegészítő, amelyet az ízületek, porcok és csontok egészségének támogatására fejlesztettek ki.  A Neuro célja pedig a mentális teljesítmény segítése, az idegrendszer regenerációja. De milyen egyéb hatóanyagok segíthetik a futballjátékosok rehabilitációját?  

  • Fehérje (Protein), amely hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához.  
  • Omega-3 zsírsavak, melyben az EPA és a DHA hozzájárul a szív megfelelő működéséhez (napi 250 mg bevitele esetén). 
  • D-vitamin, amely hozzájárul a normál izomfunkció fenntartásához és a csontok egészségének fenntartásához. 
  • C-vitamin, amely hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, és segíti a kollagén képződését, ami fontos a porcok és a csontok normál működéséhez. 
  • Kollagén: az összes kötőszövet, bőr, ín, porc, csont és más szövetek alapvető építőeleme. Felelős a szövetek rugalmasságáért és szilárdságáért. 
  • Magnézium: hozzájárul a normál izomfunkcióhoz és a normál fehérjeszintézishez. 
  • Kurkumin: magas biológiai hasznosulású kurkumin formula 

Ezek az étrendkiegészítők segíthetnek a futball játékosoknak a sérülés utáni rehabilitációban, hozzájárulva az izom- és ízületi funkciók fenntartásához és javításához. Mindig fontos azonban, hogy a kiegészítők alkalmazása előtt konzultáljanak egy egészségügyi szakemberrel vagy dietetikussal. 

Források:  

FIFA Medical Network – Login 

The official website for European football | UEFA.com 

The Guardian: Football’s most bizarre goal celebrations 

BBC Sport: The most memorable goal celebrations in football