Ugrás a tartalomhoz
Életmód

BMI – Amit az egészségedről megtudhatsz belőle

BMI – Amit az egészségedről megtudhatsz belőle

A BMI, azaz Body Mass Index, magyarul lefordítva testtömegindex, egy olyan arányszám, amely hosszú idő óta az egészségügyben általában használatos az egészségi állapotunk nagyjából történő, gyors értékelésére. A szám alapján megállapítható, hogy valaki túlsúlyos, normál testtömegű vagy sovány, amiből következtethetünk bizonyos betegségek vagy kockázatok lehetőségeire. Egyfajta gyors feltérképezés, amit sokan kritikával illettek, főleg a sportolók körében, de nézzük meg, hogy ez a kritika mennyire jogos és mire is lehet pontosan használni a BMI eredményét. Tanuld meg kiszámolni a saját BMI értékedet és nézd meg, hogy ez alapján milyen kockázati tényezőkkel kell szembenézned?

Minden, amit tudnod kell a BMI-ről

A testtömegindex a magasságod és testtömeged alapján ad egy arányszámot, ami a WHO (Egészségügyi világszervezet) besorolása szerint megmutatja, hogy sovány, normál alkatú vagy túlsúlyos vagy, esetleg elhízott. Ehhez csupán el kell osztanod a testtömegedet a magasságod méterben megadott mennyiségének négyzetével.

Tehát egy 170 cm magas 70 kg-s egyén esetén BMI=70/1,72, azaz 24,22.

Túlsúlyosnak számít az a felnőtt, aki 25 és 29,9 közötti értéket kap, elhízottnak pedig efölötti érték esetén. 18,5 és 24,9 közötti értéknél beszélünk egészséges testtömegű egyénről, míg ez alatt soványról. Világviszonylatban 20 év feletti egyének esetén kb. 1,5 milliárd személy számít túlsúlyosnak vagy elhízottnak, ami a felnőtt lakosság 34%-a.

Természetesen gyermekek és tinédzserek esetében máshogy történik a számítás, hiszen náluk nemenként és életkoronként is különbözik a testösszetétel.

A BMI tulajdonképpen egy kiinduló pont, egy viszonyítási pont annak meghatározásában, hogy milyen az egyén általános egészségi állapota. A legjobb más egészségügyi mérőszámokkal egybevetve alkalmazni, hiszen önmagában gyakran félrevezető lehet, ha nem ismerjük az egyén életmódját, de az átlagemberek és főleg a nem sportoló átlagemberek esetén hasznos a kockázati tényezők feltárásához .

Az évek előrehaladtával természetes módon változik a testösszetételünk, általában izmot veszítünk az öregedés során, ráadásul a hölgyek esetén jellemzően magasabb a testzsír aránya, hormonális okokból. A komolyan sportolók esetén a BMI magasabb számot mutat a nagyobb izomtömeg miatt, így esetükben érdemes kritikával kezelni ezt a számot és összevetni az eredményt más egészségügyi vizsgálatok eredményeivel. Ilyenek például a derékbőség, a vércukorszint és a vérkép más elemei.

Érdemes kiértékelni az egyén étrendjét, fizikai aktivitását, családi hátterét, korábbi megbetegedéseit és vizsgálati eredményeit. Magas BMI esetén azonban mindig érdemes elgondolkodni azon, hogy szükség van-e életmód változtatásra, hiszen 10% súlyvesztési s már jelentősen csökkentheti az egészségügyi kockázatokat, mint amilyenek a magas vérnyomás, cukorbetegség és ezek következményei.

A TESTTÖMEGINDEX KORLÁTAI

A testtömegindex korlátai

Míg a BMI egy jó eszköz tud lenni az általános egészségi állapot feltérképzéséhez, diagnosztizálásra azonban nem alkalmas, hiszen a testzsír nem az egyetlen egészségfaktor. Számos egyéb, korábban már felsorolt tényezőt érdemes figyelembe venni a pontos diagnózishoz. A fittség pedig különösen fontos tényező, hiszen a kutatók azt találták, hogy az edzés és ennek hatásaként a testzsír mennyiségének csökkenése egyúttal csökkenti az elhízás, metabolikus szindróma, 2-es típusú diabétesz és magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

A BMI nem mindenkinél működik jól. Testépítőknél, sportolóknál a magas izomtömeg az összes testtömeg növelésével rontja az arányszámot is a túlsúlyos, elhízott arányok felé, hiszen inkább azzal kalkulál, hogy a testmagassághoz képest mért nagyobb testtömeg nagyobb testzsírszázalékot is takar.

Tehát az egészségügyi állapot, a kockázati tényezők nem feltétlenül tükröződnek a BMI eredményében. Sokkal fontosabb az, hogy az egyén milyen testösszetétellel rendelkezik, amit más módszerekkel jóval hatékonyabban lehet mérni. Hatékony testösszetétel mérőkkel, mint amilyen a kaliper vagy az InBody gépek, vagy más, korábbi cikkünkben taglalt lehetőségek pontosabb képet mutatnak arról, hogy az összes testtömeghez képest mennyi a testzsír és izomtömeg arányunk. Az alacsonyabb testzsír mennyiség, főleg a viscerális (zsigeri, szerveket körülvevő) zsír tekintetében alacsonyabb betegség kockázatokat is rejt magában.

A BMI azért használatos még manapság is, mert egyszerű, olcsó, gyors mérőeszköz és az átlagember szempontjából relatív pontos képet ad, legalábbis megfelelő kiindulópontot a további elemzésekhez.

A fogyás és az egészséges testtömeg megőrzésének fontossága

A túlsúllyal rendelkező emberek összehasonlítva az egészséges testtömegűekkel, nagyobb kockázattal kell, hogy számoljanak számos megbetegedés tekintetében. Mik lehetnek ezek a nehézségek és kockázatok, amik nagyobb terhet róva a testünkre és működésünkre hozzájárulhatnak a korábbi halálhoz is?

LÉGZÉS

Légzés

A nagyobb testtömeg gátolja a tüdő megfelelő működését. A légzések nem olyan mélyek, így a szervezetünk nem jut elég oxigénhez. Ráadásul a has körüli felhalmozott testzsírral összefüggésbe hozható gyulladás szintén hatással van a tüdőkre. Az extra túlsúly akár asztmás tüneteket is okozhat és rontja a COPD állapotot is.

Ízületi bántalmak

Talán nem szorul sok magyarázatra, hogy az extra súly extra terhelést ró az ízületekre is, hiszen több súlyt kell mozgatniuk. Ez ízületi fájdalmat, gyulladást és kopást is eredményezhet. 5% testtömeg csökkenés már jelentős nyomáscsökkenést okoz a csípőn, alsó háti szakaszon és a térdeken.

Magas koleszterinszint

Bár a genetika is nagy hatással van, azért az életmód, táplálkozás, edzés sokkal nagyobb jelentőséggel bír a magas koleszterinszint kialakulásában. Az egészségtelen táplálékok növelik a testtömeget és a rossz LDL koleszterin, valamint a triglicerid szintet. A vízoldékony rostokat tartalmazó ételek, mint amilyen a zabpehely, bab, alma, szőlő, eper vagy padlizsán segítik a koleszterinszint csökkenését és kevesebb kalóriával jobban telítenek!

2-es típusú diabétesz

A has körüli zsír összefüggésbe hozható az inzulinrezisztenicával. Ebben az esetben a szervezet még előállít inzulint, de a sejtek nem képesek hasznosítani és a glükóz nem jut be a sejtekbe a vérkeringésből. A normálisnál magasabb vércukorszint lassan diabétesszé válik és szív-, ideg-, szemproblémákat okozhat. 10-ből 8 túlsúlyos egyén 2-es típusú diabéteszes lesz. Ha már cukorbeteg vagy, onnan nincs visszaút, de megelőzhető a testtömeg csökkentésével. Az inzulinrezisztania ellen sporttal is tehetsz, ha idejében felfedezed!

Magas vérnyomás

Ha a normálisnál nagyobb a testtömeged, a szívednek nagyobb munka vért pumpálni minden sejtben. A nagyobb erővel pumpált vér az ereket is nagyobb erővel nyomja, ami idővel károsíthatja is azokat. Napi 20-30 perc mozgás, a sóbevitel korlátozása és a dohányzás abbahagyása minderre jó hatással lehet. A BMI 25 alá csökkentése a vérnyomás csökkenését is eredményezi jellemzően.

ALVÁSZAVAR

Alvászavar

A nyakon raktározott zsírfelesleg megnehezíti a légzést. Ettől hajlamosabb vagy akár horkolni is, vagy másodpercekig nem lélegzel. Ebben az esetben nem fogsz nyugodtan aludni, nem tudod kipihenni magadat igazán, fáradt és nyomott leszel, csökkennek a memóriafunkciók és szívproblémák is keletkezhetnek.

Rák

A túlsúly hajlamosabbá tehet a rákos megbetegedésre, legyen szó mellrákról, vastagbélrákról, vagy akár veserákról. Ez annak köszönhető, hogy a zsírsejtek hormonokat állítanak elő a sejtnövekedés érdekében. Az egészséges étkezés és aktív életmód segíthet a rák elkerülésében.

Az alacsony BMI egészségügyi kockázatai

A túlságosan alacsony testsúly is hajlamosíthat számos problémára. Nem mindenki tapasztalja meg ugyanakkor ennek a hátrányait, de hajlamosító tényező lehet több probléma esetén. Ilyenek

Csontritkulás

A túlságosan alacsony testtömeg növeli a csontritkulás esélyét főleg nők esetén. A csontok törékenyebbé válnak és hajlamosabbak a törésre.

BŐR-, HAJ VAGY FOGPROBLÉMÁK

Bőr-, haj vagy fogproblémák

Amikor nem jut a szervezetünk elég tápanyaghoz, akkor az első, ahonnan a szervezt elveszi a működéséhez szükséges anyagokat, az a haj, a bőr és esetleg a fogak. Ezekből kinyerve tartja fenn a normál funkcióját, így tapasztalhatunk száraz bőrt, hajhullást, fogromlást.

Gyakori megbetegedések

Ha nem jutunk elég energiához a táplálkozás során, akkor a szervezetünknek, az immunrendszerünknek sem lesz elég ereje harcolni a gyulladásokkal szemben. Az immunrendszerünk tehát gyengül attól, ha nem jutunk elég tápanyaghoz.

Állandó fáradtság

A kalória maga az energia, amit elfogyasztunk és felhasználunk a működésünkhöz, mint amilyen a testhőmérséklet, az izomműködés, a szervek működése (pl. agy) stb. Ha nincs elég energiánk mozogni, fáradtnak fogjuk érezni magunkat, a mozgás csökkentésével igazodik a szervezet a csökkent energiabevitelhez.

Anémia

Az alacsony testtömegű egyének hajlamosabbak vérszegénységtől szenvedni, ami zavartságot, fejfájást, fáradtságot eredményezhet

Rendszertelen menstruációs ciklus: az alultáplált hölgyeknél gyakori probléma a rendszertelen menstruáció, hiszen a szervezet védekezik a teherbe esés ellen hormonváltozásokkal, mert nem látja biztosítottnak a magzat ellátását, táplálását, ha az anyáét sem tudja biztosítani

Koraszülés: Az alacsony testtömegű hölgyeknél a vizsgálatok és statisztikai adatok alapján nagyobb a kockázata annak, hogy a 37. hét előtt megszülik a kisbabájukat.

A normál BMI érték előnyei

A normál BMI tartomány számos előnnyel jár, például azzal, hogy a fent listázott problémák, megbetegedések kockázata jelentősen csökken az ebbe tartozóknál. Tehát nem csak a magas vérnyomást, szívbetegségeket, diabéteszt kerülheted el, de jó esélyed van a nyugodt alvásra, jól működő keringésre és az energizáltságra.

HOGYAN ŐRIZD MEG A TESTTÖMEGEDET?

Hogyan őrizd meg a testtömegedet?

Számos módon elérheted az optimális testtömegedet. A legegészségesebb módja azonban, ha a szervezeted számára minden fontos területen biztosítod a szükséges feltételeket. Így tehát:

  • Mozogj: a mozgás, a sport, az edzés, a fizikai munka energiafelhasználás, ami segít az optimális testtömeg megtartásában vagy elérésében. Naponta célszerű mozogni, akár kerékpárral közlekedni, sétálni, edzésre járni. Oldalunkon megtalálsz számos otthoni edzéstervet is, így akár napi 30 perc otthoni edzéssel fitten tarthatod magadat.
  • Megfelelő táplálkozás: ami azt jelenti, megtanulod, mire van szüksége a szervezetednek és azt biztosítod is számára. Mind a makronutriensek tekintetében, mint az ásványi anyagok, nyomelemek, folyadék tekintetében. Ha szükséges, táplálék-kiegészítőkkel pótolhatók azok a tápanyagok, amiket szilárd étellel nem tudunk elfogyasztani. Figyelj a minőség mellett a mennyiségre is. Ha túlsúlyos vagy, csökkentsd a szénhidrát és zsírbevitel mennyiségét, optimalizáld a fehérje beviteledet.
  • Pihenj: a kialvatlanság, fáradtság extra stressz a szervezet számára, amire akár hormonválaszokkal is reagálhat, ami adott esetben az étvágy növekedésére és az energiafelhasználás csökkentésére is hathat. De befolyásol számos más egészség tényezőt, így különösen fontos odafigyelni a kipihentségre.

Összegzés

Láthatjuk, mennyire fontos az optimális, egészséges testtömeg és testösszetétel megőrzése annak érdekében, hogy számos civilizációs megbetegedés kockázatát csökkenteni tudjuk.

Ha nem tudod, hogyan is állj neki az életmódváltásnak, akkor szívesen segítünk a Lifestyle Program keretein belül, ahol a célodnak megfelelő termékcsomag mellé edzőtermi vagy otthoni edzéstervet és étrendet is kapsz. Nincs más dolgod, mint betartani az ott leírtakat, hogy lásd a változást és megtapasztald az egészséges életmód minden szépségét.

Szakértőink is a rendelkezésedre állnak, ha kérdésed lenne, akár táplálkozással, akár edzéssel kapcsolatban, de kismamáknak, várandós anyukáknak is tudunk segíteni és ha sérült vagy, fáj valamid, akkor rehabilitációs szakemberünk várja a kérdésedet.