Kezdő edzésterv heti 2-3 edzéshez gépeken

Kezdő edzésterv heti 2-3 edzéshez gépeken

Ha még kezdő vagy a súlyzós edzés világában, de szeretnéd, hogy izmaid nagyobbak, formásabbak legyenek, használd az alábbi edzéstervet 4-6 hétig, hetente két-három alkalommal. Az egyes edzésnapok között tarts legalább egy pihenőnapot, hogy tested megfelelően regenerálódhasson.

Segítségével megtanulhatod a testépítés alapgyakorlatait, azoknak helyes végrehajtását, szervezetedet felkészítheted a későbbi intenzívebb terhelésre. Ebben az időszakban az izmok vastagsága szinte semmit nem változik, ez teljesen normális, viszont az erő rohamosan nő, szinte edzésről-edzésre.

A kezdő edzésterv célja:

  • alap állóképesség megszerzése
  • rendszeres edzéshez szoktatás
  • az alapgyakorlatok mozgáskoordinációjának elsajátítása

Változások a szervezetben:

  • izmok idegi szabályozása javul, új ideg-izom kapcsolatok jönnek létre
  • izmok kapillarizációja (erezettsége) javul
  • jobb oxigén és tápanyag ellátás
  • szív térfogata nő, egy összehúzódásra a szívizom nagyobb vérmennyiséget tud továbbítani, ezáltal gazdaságosabb lesz a működése, csökken a nyugalmi pulzusszám
  • tüdő oxigénfelvevő és a szervezet oxigén-hasznosító funkciója javul

Nem használtál még szabadsúlyt, esetleg még tartasz a használatuktól? Erre a célra találták ki a kötött pályás edzőgépeket, amik segítségével el tudod sajátítani a gyakorlatok mozgásanyagát, felkészülve a szabadsúlyok használatára.

 

Kezdő edzésterv kötöttpályás edzőgépeken:


4x14-16 - Lábtoló

Hogyan?

Pakold fel a szükséges súlyokat a gépre, majd ülj a lábtoló gép ülőpárnájába és a háttámláján támaszd meg a hátadat. Az ún. "kocsinak", amit a lábaddal tolni fogsz, támaszd neki a talpadat. Itt variálhatod a szélességet, magasságot és a lábfejek állását is, így a láb izmait máshogy éri terhelés.

Vegyünk egy alaphelyzetet, vállszéles terpesz, kifelé néző lábfejek: Akaszd ki a kocsit, hogy szabadon tudjon mozogni, majd a térded hajlításával engedd magad felé, amilyen mélyre csak tudod. Figyelj arra, hogy a hátad ágyéki szakasza illetve a medence ne emelkedjen fel a támláról és a talpad végig stabilan a kocsin maradjon. Innen nyomd vissza a kocsit addig, ahol a térd még enyhén hajlított helyzetben van.

Melyik izomra?

A combot és farizmokat komplexen megdolgoztató alapgyakorlat!

4x14-16 - Húzódzkodás széles fogással

Hogyan?

Fogd meg a fogantyút vállszélesnél szélesebben, majd húzd magad fel úgy, hogy a fogantyú nagyjából tarkóvonalba, vagy áll vonalba essen. A könyököd végig maradjon hátul és figyelj arra, hogy ne alkarból húzd magad! Ezt úgy tudod legkönnyebben kiiktatni, ha a lapockákat előtte összezárod (olyan mozdulattal, mintha lefelé húznád a válladat). Ebből az előfeszített állapotból indítva a gyakorlatot sokkal jobban tudsz koncentráltan a hátizomra dolgozni, kiiktatva a kar izmait.

Melyik izomra?

Alapgyakorlat a széles hátizom fejlesztésére. Vállproblémákkal alkalmazd inkább a mellhez húzódzkodást.

4x14-16 - Fekvenyomás keretben döntött padon

Hogyan?

Állítsd be a pad helyzetét a kerethez. Feküdj a padra, fordítsd ki a rudat a tartóból vállszélesnél szélesebb fogásban. Engedd a rudat a sín helyzetének megfelelően egészen a melledig úgy, hogy a könyöködet végig tartsd hátul! Innen pedig emeld vissza kiinduló helyzetben.

Melyik izomra?

A mellizom felső részére hat elsősorban.

4x14-16 - Mellről nyomás keretben

Hogyan?

Ülj a keretbe, állítsd be a padot a keretnek megfelelően. Fordítsd ki a rudat a fejed fölé vállszélesnél szélesebb fogással, kinyújtott könyökkel. Innen a könyököd hajlításával engedd a rudat a sín mentén a mellkasod felé, nagyjából állmagasságig, majd nyomd vissza a kiinduló helyzetbe. A könyöködet végig tartsd hátul!

Melyik izomra?

A gyakorlat az elülső és középső deltára hatékony, de besegít a mellizom felső része és persze a tricepsz is.

4x16-18 - Hipernyújtás

Hogyan?

Állítsd be a támasztó párnát megfelelő magasságba úgy, hogy a csípőd hajlítását ne zavarja. Állj a gépbe, a kezedet teheted tarkóra, vagy akár kulcsolhatod a hátad mögött is. Döntsd előre a törzsedet a vállak előre húzásával, majd egyenesítsd és emeld fel törzsedet a váll hátrafeszítésével amíg a hátad a lábad meghosszabbítása lesz.

Melyik izomra?

A gerincmerevítő izomra hatékony gyakorlat.

4x20-30 - Hasprés 2.

Hogyan?

Ez az egyik legkedveltebb, leggyakrabban alkalmazott hasizom gyakorlat, ám sokan végzik rosszul és így nem is érnek el eredményt vele! A gyakorlathoz feküdj hanyatt, emeld meg a lábakat, hogy a csípőhorpasz izmot kiiktasd. Tedd a kezed a tarkódra (bár lehet különböző kartartásokkal végezni, aki már nagyon hardcore, az nyújtsa a karokat fej mögött magas tartásba)!. Emeld meg a lapockákat úgy, hogy az állad és a mellkasod között folyamatosan elférjen egy nagy alma. Nézz végig felfelé, könyökök hátrafeszítve! A préselő mozdulatnál fújd ki a levegőt, a visszaengedésnél szívd be. Ne engedd vissza teljesen a törzsedet. Ha megfelelő a technikád, akkor 20-30 ismétlés tökéletesen le tud fárasztani. Ne rángasd a törzsed, lassan, koncentráltan végezd a gyakorlatot!

Melyik izomra?

A hasizom minden részére dolgozol, de főleg az egyenes hasizmokat erősíted a haspréssel!

 

A fenti gyakorlatokat végezd el egy héten 2-3 alkalommal! Jó edzést!

Letöltöm a cikket

EDZÉS GYAKORLATOK

Edzés gyakorlatok

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Czégény Csabival edzettünk