B3-vitamin

A B3 vitamint nikotinnak, niacinnak vagy nikotinsavnak is nevezik. A triptofán nevű anyagból a szervezet maga is elő tudja állítani. Vízoldékony fehér anyag. A b3 vitamin. 1867-ben vonta ki a nikotinsavat Huber dohánylevélből. A B1 B2 és B6 vitaminhiányban szenvedő emberek nem tudják előállítani a triptonfánból a nikotinsavat. A lúgok, savak, de az ibolyántúli sugárzás sem árt neki, mert felépítése annyira egyszerű. A szabadgyökök nem tudják felbontani. Betegségeket olyan gyorsan gyógyítja, hogy hatása csak a C vitaminhoz hasonlítható.

Milyen hatással van a niacin a szervezetre?

Ez az egyetlen vitamin, amelynek hatása van a hormonrendszerre. Fontos szerepet játszik a nemi hormonok/testosteron, progeszteron, ösztrogén/, a kortizon, tiroxin, insulin szintézisében. Nélkülözhetetlen a szervezet energia termelésében. Fontos szerepe van a méregtelenítésben. Szükség van rá az agy és a perifériás idegrendszer működésében. Segíti az emésztőrendszer egészséges működését. Szépíti a bőrt. Enyhíti, vagy mérsékeli a migrénes fejfájást. Javítja a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást. Megszünteti a fekélyes fájdalmakat, a rossz szájszagot. Csökkenti koleszterin és triglicerid szintet, ezzel csökkenti a szív és érrendszer betegségeinek kialakulását. Enyhíti a leégés következményeit, sőt kimutatták, hogy más káros sugárzások hatására is jótékonyan hat. Elegendő mennyiségben a különböző kábítószerek kiürülésében is szerepet játszik. Jó hatással van a pszichére, nyugtatja az idegrendszert, enyhíti a depressziót és az álmatlanságot. Segíti a reumás fájdalomban szenvedőket gyulladáscsökkentő hatása által, elősegíti a porcképződést.  Késlelteti az I tipusú cukorbetegség kialakulását, anticarcinogén hatása van.

Milyen táplálékokban található B3 vitamin?

Sörélesztő, földimogyoró, máj, hal, baromfi, szív, mandula, gomba, szójabab, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, rizs napraforgómag.

Mi gátolja a B3 vitamin felszívódását?

A cukor, édességek és a magas cukortartalmú üdítőitalok mértéktelen fogyasztása.

Hogyan használjuk a B3 vitamint?

Megfelelő, fehérjegazdag táplálkozás esetén általában nincs szükség a pótlásra. Férfiak napi adagja 18 mg/nap, a nőké 15 mg/nap, terheseknek 17-20 mg/nap. Sportolóknak 3o-40 mg/nap.  Magas túladagolás esetés 3-400 mg/nap az erre érzékenyek esetében bőrpír, hányinger, hasmenés alakul ki.

Hiánytünetek

Fáradékonyság, étvágytalanság, bőrelváltozások, bőrbetegségek, izom-gyengeség, rossz szájszag.

Miért hasznos a vitamin B3 a sportolásban?

Jó hatással van a szervezet energiatermelésében. Sportolóknak az átlagnál 2x annyi B3 vitaminra van, szüksége/30-40 mg/nap/. Szabadtéren történő sportolás esetén véd a leégéstől. Hiányában izomgyengeség lép fel.