Cordyceps

A több mint 700 fajta Cordyceps gomba közül ez az egyetlen gyógyhatású egyed, amit már ősidők óta Ázsia legértékesebb kincsei közé sorolnak, hiszen köztudottan szexuális vágyfokozó, változókori panaszokat csökkentő és fizikai teljesítőképességet növelő hatással rendelkezik.

A Cordyceps (Cordyceps sinensis) Tibet 3000 méter feletti fennsíkjain honos, élősködő gomba. A cordyceps sinensis az emberi egészség szempontjából kiemelt jelentőségű. Ezt a gombát leginkább hernyókon élősködő gombafajként tartják számon, mivel alakja a hernyók alakjára emlékeztet, nevét is innen kapta.

A gyógyászatban való alkalmazása több mint háromezer éves múltra tekint vissza. Európában 300 éve ismerik, de igazán ismertté csak 1993 után vált, amikor a kínai futónők kilenc világrekordot döntöttek meg, és ezt a cordycepsnek tulajdonították az edzésmunka mellett.

Nos, a cordyceps ekkor került a nyugati kutatók figyelmébe, s nem sokkal később a tudósok elkezdték vizsgálni a cordyceps gyógygomba más kedvező tulajdonságait is, mint például a koleszterincsökkentés, májvédő, vagy éppen szíverősítő hatását.

Eme nagyszabású rendezvénynek volt köszönhető, hogy a cordyceps teljeseítménynövelő hatása legendássá vált, és azóta az atléták között az egyik legkeresettebb táplálékkiegészítővé nőtte ki magát.

E gyógygomba a kíaniak életében már igen hosszú ideje jelen van, az egyik leghatásosabb gyógynövénynek tartják az energiaszint és az általános életminőség javítása területén. Ma már a sportolókon kívül egyre több aktív életmódot folytató ember fedezi fel magának az energiaszint, az általános életerő és az állóképesség-fokozó hatása miatt. A cordycepset a természet csodájának is nevezik, hatásköre rendkívül széles.

A cordyceps rovarpatogén gomba, vagyis elpusztult rovarok testéből fejlődik ki. A rovarpatogén gombák leginkább a tibeti fennsíkon élnek és leggyakrabban a denevér lepke lárváját, bábját, de nem ritkán hangyákat támadnak meg. A gomba spórák a rovarba behatolva, mondhatni belülről teljesen felfalják azt, a gazda szervezetnek csak a kitin páncélja marad meg. A felfalt rovar fej részéből nő ki a gomba termőteste, ami 4-10 cm hosszúságú lehet. A gomba teljes fejlődési ciklusa 4-6 év.

Cordyceps gyógygomba - már nem csak császári kiváltság

Kínában 3000 éves múltja van e gyógygomba alkalmazásának, s ritka előfordulása miatt kizárólag a császári udvarban fogyasztották a krónikus fáradtság csökkentésére, a különböző szervek általános erősítőszereként. A hagyományos kínai orvoslásban általában más tonizáló növényekkel együtt alkalmazzák.

A modern farmakológia nem teszi lehetővé, hogy a cordyceps hatóanyagait fertőzött rovarokból vonják ki, ma már ez micélium tenyészetek segítségével történik (rizsen, szójababon kialakított fermentációs kultúrákban). Így teljesen tiszta termékhez juthatunk, ami egyetlen klónból származik csak, így garantált a hatóanyag mennyisége és tisztasága.

A gomba szárazanyagának 8-9%-a zsír, 25-26%-a fehérje, 18-19%-a élelmi rost, 28-29%-a szénhidrát, és tartalmaz még vitaminokat és ásványi anyagokat is: gazdag foszfor, magnézium, vas és kalcium ionokban.

A gomba és a különböző eljárásokkal előállított micélium massza legfontosabb hatóanyagai a nagy-és kismolekulájú poliszacharidok, melyek közül a legismertebb a cordiceps sav.

Vizsgálatokkal igazolták, hogy e gomba fogyasztása elősegíti a szervezet oxigén felhasználását, felerősítheti a szervezet immunválaszait hozzájárulhat a vérzsírszint megfelelő szinten tartásához, a koleszterin-és triglicerid szint csökkentéséhez valamint jótékony hatású a magas vérnyomásra. Igen jó hatással van tehát a szív-és érrendszer egészségének megőrzésére.

Krónikusan legyengült, kimerült személyeknél is bizonyítottan hatásos. A cordyseps sinensis erősíti a fitoösztrogének hatását.

Kísérletekkel igazolták, hogy a cordyceps kiegyensúlyozza a lelki állapotot, csökkenti a stressz okozta feszültséget, és depresszió esetén is igen hatásos.

Vizsgálati bizonyítékok alapján e gyógygomba poliszacharid kivonata képes javítani az agyműködést, valamint az antioxidáns enzimeivel (szuperoxid dizmutáz, glutation peroxidáz és kataláz) részt vesz a szabad gyökök okozta káros oxidatív, így az öregedési folyamatok gátlásában és pozitívan hat a szív-és érrendszeri funkciókra.

Szintén kutatási eredmények bizonyítják, hogy a gombakivonat hatóanyaga pozitív hatással van az asztma és más légzőszervi megbetegedések kezelésében, valamint a diabétesz kiegészítő  terápiájában, de segít a merevedési zavar esetén is.

Idősebb pácienseken végzett kutatások során pedig kiderült, hogy a cordyceps növelte a hidegtűrő képességet, növelte a légzésfunkciót, javította a memóriát, a tanulási-és koncentráló képességet, valamint a libidót is. Mindezek a hatások a javuló szív-és érrendszeri, valamint légzési funkciókkal függnek össze.

Hagyományos étrend kiegészítőként tehát időseknél és a krónikus betegek rehabilitációjánál is használható, hiszen különösen jótékonyan hat az egészséges idős populáció oxigénfelvételére, az aerob kapacitásukra, és fokozza az ellenállásukat a fáradtsággal szemben.

További kutatások alátámasztják azt is, hogy a cordyceps gomba növeli a vitalitást a vörösvértestek enzim-aktivitásának növelésén és a tüdő egészségének és kapacitásának növelésén keresztül. Ráadásul a jelek szerint megnöveli a szervezet türőképességét a stresszel szemben és segíti a test legerősebb antioxidánsának, a SOD-nak (szuperoxid dizmutáz enzim) a működését.

A cordyceps igen erős antioxidánsokat tartalmaz, ezért pozitívan hat a szív-és érrendszer működésére és elősegíti az oxigén és a tápanyagok szállítását, továbbá az izmok működése során keletkező felesleges anyagok eltávolítását.

Csökkenti a rossz koleszterinszintet, s növeli jó koleszterin szintjét.

Stabilizálja a szívverést, mellyel minimalizálja az aritmiás hibákat. Ezenfelül javítja a vérkeringést és kiegyenlíti a vérnyomást is.

A cordyceps mindezek után nem csoda, hogy erős immunrendszer erősítő hatású s ehhez hozzájárul még az is, hogy növeli a vértestek termelődését a csontvelőben. Megnöveli a  poliszacharidok szintjét, melyek különösen fontosak az immunrendszer javulása szempontjából.

Kutatások során kimutatták, hogy javítja a vese működését és erősíti az immunrendszert a vesetranszplantáción átesett betegek esetében, ugyanis visszaállítja a fertőzéseket gátló T-sejtek szintjét. Ugyancsak jótékonyan hat a máj működésére és a hepatitis elleni védekezésben is segíthet.

A cordycepst egyre gyakrabban használják a női meddőségi klinikákon, mivel számos bizonyíték igazolta az ösztrogén termelődés fokozó hatását, amely pozitív hatással van a női termékenységre. Ezt a pozitív ösztrogénhatást használják ki a változó kor utáni gyors csontritkulás megakadályozásánál is.

Ígéretes hatással rendelkezik a rák elleni küzdelemben is, mivel egyik legjelentősebb hatóanyaga, a nukleozid módosulata, a cordycepin, fokozza a ráksejtek pusztulását és támogatja a szervezet ellenálló képességét a rák ellen.

A cordyceps élettani hatásai a következők:

 • antioxidáns hatású, részt vesz a szabad gyökök okozta káros oxidatív hatások, így az öregedési folyamatok gátlásában, elősegítheti egyes baktériumok és gombák szaporodásának, fejlődésének gátlását
 • nagy adaptogén képességgel rendelkezik, természetes antibiotikum, mellékhatások nélkül. Számos kórokozóra elnyomó hatással van
 • szabályozza az immunrendszert, mellyel növeli a szervezet ellenálló képességét a különféle  betegségekkel szemben
 • csökkenti az immunrendszer túltengését, genetikai szinten kijavítja annak zavarait olyan autoimmun betegségek esetén, mint a szklerodermia, a vörös bőrfarkas, reumatoid ízületi gyulladások és a reuma, az immunokompetens szervek működésének normalizálásával
 • gyulladásgátló hatású, nem gyengébb, mint a nem szteroid hormonok!
 • növeli a szervezet ellenálló képességét az oxigénhiánnyal, méreganyagokkal és nagy fizikai megterhelésekkel szemben
 • segít a szervezet méregtelenítésében, többek között eltávolítja a gyógyszermaradványokat
 • szabályozza a máj, a vese és a tüdő működését
 • daganat ellenes hatása van, mivel serkenti a fehérvérsejtek aktivitását és helyreállítja a szintjüket a vérben valamint enyhíti a sugár-és kemoterápia mellékhatását
 • javítja az anyagcserét az összes szerv szöveteiben
 • csökkenti a lipidszintet a vérben
 • csökkenti a koleszterinszintet
 • szabályozza a trombocitaszámot a vérben, akadályozza a vérrögök kialakulását és elősegíti az eloszlásukat
 • szabályozza a kalcium és foszfor egyensúlyát a vérben
 • kis mértékben tágítja a vérereket, ezzel javul a szív és a tüdő vérellátása, javítja más szervek és a szövetek mikrocirkulációját.

A cordyceps hatása a teljesítmény fokozására

A teljesítmény növelésének érdekében többek között nagyobb energiaszint, vitalitás és állóképesség elérése a cél, melyek hozzájárulnak a sportoló még hatékonyabb munkájához.

E gyógygombával végzett kutatások pedig alátámasztották a cordyceps hatásosságát, továbbá a szív-és érrendszerre, és az immunrendszerre kifejtett járulékos hatásaira is fényt derítettek.

A cordyceps adenozin és az adenozin-monofoszfát tartalma miatt fontos szerepet játszik a sejtek energiatermelő folyamataiban, a kimerültség csökkentésében, a fizikai aktivitás fokozásában.

A gomba növeli a szervezet teljesítöképességét javítja az energiaszintet és az állóképességet, ugyanis:

 • növeli az energiatermelést a sejt mitokondriumaiban
 • növeli a tüdő oxigénfelvevő kapacitását
 • növeli a glükóztermelő enzimek mennyiségét a májban, ami ezáltal az izmok számára nagyobb mennyiségű elérhető glükózt biztosít.

A cordyceps az ATP szintjének növelésén keresztül képes a teljesítményt fokozni valamint  az oxigénfelvétel hatékonyságának növelésén és az alacsony oxigénszint, illetve magas savszint által okozott károsodások elhárításán keresztül is kifejti hatását.

Állatkísérleteket is végeztek e gombával, melynek eredménye a következő volt: azok az állatok, melyek cordycepset kaptak, 50%-al hatékonyabban használták fel az oxigént, jól tolerálták az alacsonyabb oxigénszintet és az acidózist (az edzés közben keletkező sav okozta fáradtságérzetet) valamint háromszor tovább éltek, mint azok, akik nem kaptak cordycepset.

A gomba fő hatóanyagai: nukleozid analógok (például cordycepin 3-deoxyadenosine), poliszacharidok (cordyceps sav), valamint adenozin és adenozin-monofoszfát. A cordyceps fajok egyedülálló tulajdonságai elsősorban a nukleozid-származékainak köszönhetők, amelyek számos rákos megbetegedés esetén bizonyultak hasznosnak.

A cordyceps gomba tudományosan is igazolt tulajdonságai az alábbiak:

 • elősegíti és erősíti az immunrendszer működését és a szervezet ellenálló képességét
 • akár 40%-kal növelheti a sejt szintű oxigén felvételét
 • képes lehet a krónikus vesebetegségben szenvedő betegek állapotát jelentősen javítani már egy hónap cordyceps sinensis készítmény fogyasztása után is
 • képes lehet a sejt szintű energiát drámaian növelni, akár az 50%-kal
 • képes lehet a rákos betegekben a tumor nagyságát csökkenteni.
 • javítja  a szívmüködést, csökkenti a szívritmus zavarokat
 • segít normalizálni a koleszterinszintet
 • javítja  a légzésfunkciót képes csökkenteni több, a légzéssel összefüggő betegséget, mint például a krónikus bronhitisz, vagy az asztma
 • vitalizál, csökkenti a fáradtságot
 • növeli a fizikai teljesítőképességet, az ATP szintézist
 • védi szervezetünket a káros szabad gyökökkel szemben.

A cordyceps alkalmazási területEi:

 • energiaszint fokozó, immunrendszert serkentő
 • asztma
 • diabétesz
 • meddőség, merevedési zavar
 • alacsony libidó ellen
 • öregedés ellen
 • májvédő funkció
 • vesevédő funkció
 • légzőszervi megbetegedésekre
 • baktérium-és vírusölő hatású
 • vérhígító hatású.

Mivel a cordyceps gomba vérhígító hatású, ezért szedése azoknak nem ajánlott, akik vérhígító készítményeket szednek.

Hormonfüggő tumoroknál (prosztata, mell) a gombakivonat megemeli az ösztrogén és a tesztoszteron szintet. A gomba hipoglikémiás-vércukorszint csökkentő-tulajdonságai miatt ajánlott a gyakori vércukorszint ellenőrzés az inzulinos betegek esetében. Terhesség és szoptatás ideje alatt a cordyceps szedését mellőzzük!