DMAE

Richárd Hochschild nevéhez fűződik a DMAE „feltalálása“, amely kijavítja az öregedést okozó sejtmembrán-hibákat, s ezzel meghosszabbítja az életet.

A DMAE–t a mentális tevékenység fokozására használják, mivel segíti az összpontosítást, koncentrációt és növeli a mentális éberséget.

Jótékonyan hat az alvás minőségére és az általános közérzetre. Serkenti a sejtmembrán képzését, lassítja az öregedést, és segít az öregségi foltok kialakulásának megelőzésében.

Annak ellenére, hogy a DMAE természetes körülmények között is termelődik a szervezetedben, pótlására is szükség van, amennyiben ki akarjuk használni az előnyeit.

A DMAE FUNKCIÓJA TESTÜNKBEN

A DMAE (dimetylaminoethanol) az emberi agyban képződik. Serkenti a neuro-transzmitterek, vagyis az ingerületátvivő anyagok  keletkezését. Ez azt jelenti, hogy miután a DMAE  bejut a szervezetbe, növeli az agy tevékenységét. Emellett a DMAE védi a sejteket a káros anyagok lerakódásától, ami a sejtek rossz regenerációját, öregedését, illetve öregségi foltok kialakulását okozhatja.

A DMAE úgy erősíti a sejtmembránokat, hogy védi őket a szabad gyökök károsító hatásaival szemben, megszabadítja őket a salakanyagtól és megőrzi az értékes bőrtápláló anyagokat. A sejtmembrán rongálódása bizonyítottan a bőr öregedésének fő kiváltó mechanizmusainak egyike.

A DMAE a kolin közvetlen előfutára, ami aztán foszfatidilkolinná alakul, a foszfatidilkolin pedig elősegíti a sejtmembránok építő és helyreállító folyamatait.

A DMAE segíti a sejtmembrán oxidatív stresszel szembeni védelmét, ezáltal ellenállóbbá teszi a bőrt a külső hatásokkal szemben.

Alapvetően a fogyasztást követően a DMAE a májba szállítódik, ahol gyorsan kolinná metabolizálódik (módosul). Innen egy kis mennyiség átalakul az agyi üzenetküldő acetilkolinná. A teória szerint a DMAE növelheti e két neurotranszmitter szintjét az agyban, ami egyaránt segíti a memória és a tanulási készség fejlesztését is.

Az acetilkolin ráadásul segíti az idegimpulzusok átvitelét is az agyban. A kolin pedig egy másik formájába alakul át, mégpedig foszfatidilkolinná, ami a sejtmembránokat védi és építi újjá az agyban. Ami igazán fontos a DMAE-val kapcsolatban, az az, hogy gyorsabban jut át a vér-agy gáton, mint a kolin, s ily módon az agyban egyenesen oda jut, ahol a sejtek védelmét vagy újjáépítését fokozni kell.

A DMAE, EGYFAJTA AGYSTIMULÁLÓ

Tulajdonképpen arról van szó, hogy a DMAE segíthet abban, hogy agyunk jobban működjön.

A DMAE–t gyakran szedik más, az összpontosítást növelő, agyi funkciókat erősítő hatásukról ismert kiegészítőkkel együtt ilyen például az L-tirozin, a ginkgo biloba, a phosphatidylserin, és az inozitol.

A jelek szerint egyfajta "agystimulálóként" is működik, és növelheti az erőt adó energiaszinteket.

Az idegi kémiában játszott szerepe miatt jótékonyan befolyásolja az időskorban jelentkező „hungtington  chorea“ nevű betegséget, megszünteti a melléktünetként jelentkező testremegést, izommozgást. Foszfolipid metabolizmusa révén jótékony hatással bír az agysejtekre, a cerebelláris acetilkolin prekurzoraként fokozza a központi idegrendszer aktivitását, felfrissítve ezáltal az agy működését.

(A Huntington chorea nevű gyógyíthatatlan betegség-népies nevén "vitustánc"-súlyos, a kezdeti mozgászavaroktól a teljes szellemi-fizikai leépülésig vezető kór, amely általában 40 év felett jelentkezik. Közel egy évtizede ismert, hogy egyetlen gén hibája áll kialakulásának hátterében).

A dimethylaminoethanol élettani hatásai:

 • az acetilkolin prekurzora
 • foszfolipid metabolizmusa révén támogatja az agysejteket
 • antidepresszív szer
 • csökkenti a sejtmembránok degenerációját, és stabilizálja azokat
 • stimulálja a központi idegrendszert
 • javitja az idegi működéseket
 • segít tovább élvezni az életet
 • javítja a test energiatermelő folyamatait
 • támogatja a testsúlycsökkenést diéta idején
 • hozzájárul az egészség megőrzéséhez
 • megelőzi a kimerültséget és a betegségeket
 • a DMAE több idegrendszeri betegség gyógyítására használt hatóanyag. Ilyen a depresszió, Alzheimer-kór, viselkedési problémák, motivációs hiány betegségek
 • javítja az életminőséget és az általános jó közérzetet
 • javíthatja a tanulási képességet, és a koncentrációt
 • jó hatással van a memóriára
 • javítja az alvás minőségét
 • fokozza az akaraterőt.