Fehér fűzfakéreg

A fehér fűzfa kérgének gyógyító erejével már nagyon régen tisztában vannak, s alkalmazták is gyulladáscsökkentésre, láz és fejfájás csillapítására, valamint a köszvénytől az ételmérgezésig a legkülönfélébb betegségek gyógyítására. Esetenként a fűzfalevelekkel is gyógyítottak, például bélgörcs és más panaszok esetében, mivel emésztőjavító hatása is van. A fűzfakéregből készített kenőcs helyileg, vágott vagy égett sebek kezelésére használatos.

A FŰZFAKÉREK TITKA, A SZALICIL

A gyógynövény titka abban rejlik, hogy nagyon hasonlít az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapítóhoz, az aszpirinhez, ugyanis ahhoz hasonlóan a szalicil egyik természetes forrása.

A szalicil a szervezetben szalicilsavvá alakul át, amely csökkenti a fájdalmat, a gyulladásokat és lázcsillapító hatással bír. A fehér fűz ugyan lassabban fejtik ki hatását, mint az aszpirin, de hatása tovább tart és kevesebb a mellékhatása is. Ez pedig azért is nagyon fontos, mert az aszpirin legsúlyosabb és leggyakoribb mellékhatása a gyomorvérzés.

  • A gyógynövény minden része tartalmaz szalicilt, de legnagyobb koncentrációban a fa kérgében található. A fakérget kora tavasszal hántják a két-, maximum ötéves fa törzséről. Orvosi célokra a Salix alba, a fehér fűzfa használata a leggyakoribb, de a fűzfafélék más fajtái is gazdag szaliciltartalommal rendelkeznek.
  • Vizsgálatok mutatták ki, hogy az aszpirin a koffeinnel vagy az effedrinnel egymásra hatva termogén (azaz kalóriaégető, így a testhőmérsékletet emelő) vegyület, ezért bizonyos fogyasztókészítményekhez fűzfakérget is hozzáadnak.
  • A fehér fűzfakéreg hatásosan enyhíti a fejfájást, lelki feszültséget és a heveny izomfájdalmat, de más idült fájdalmak kezelésére is alkalmas, például hátfájás, nyakfájás.
  • Igen hatékony ízületi gyulladások esetén is, különösen, ha az a hátban, a térdben vagy a csípőben jelentkezik. Csökkenti a gyulladást és a duzzanatot, javítja az ízületek mozgását.
  • Azt tartják róla, hogy hasznos a nyáktömlőgyulladás, a reuma, az idegfájdalmak és sok más szövetgyulladással járó betegség megelőzésében vagy kezelésében.
  • Ezenkívül enyhíti a menstruációs görcsöket is, mivel a szalicil megakadályozza az egyik prosztaglandin - egy hormonszerű vegyület-gyulladást és fájdalmat okozó termelődését.
  • A fehér fűzfakéreg hosszú távú használata teljesen biztonságos. Kesernyés íze miatt kapszula formájában a legjobb bevenni. Aszpirinnel együtt ne használd, mert fokozza annak mellékhatásait!

Fontos tudnivaló A FŰZFAKÉREGRŐL!

Az aszpirin  fiatalkorban előidézheti a Reye-szindróma kialakulását, ami az agyat és a májat érinti, s olykor halálos kimenetelű betegség. A fehér fűzfakéregben található szalicil valószínűleg nem okoz ilyen problémát, mert másféleképpen bomlik le, mint az aszpirinben található szalicil. A két fájdalomcsillapító hasonlósága miatt mégis fennáll a veszélye, hogy a fehér fűzfakéreg is előidézheti ezt a betegséget, ezért a fehér fűzfakérget tizenhat év alatti gyermek nem használhatja! Gyermekeknek ilyenkor az aszpirin és a fehér fűzfakéreg helyett  inkább paracetamolt tartalmazó fájdalomcsillapítót javasolnak.

A modern kutatás alátámasztotta a fűzfakéreg hagyományos használatait, ez azonban nem jelenti azt, hogy aszpirin helyett jobb a fűzfakéreg. A fűzfakéreg - a többi gyógynövény készítményhez hasonlóan - aktív hatóanyagtartalma változó, attól függően, mikor és hogyan takarították be, tárolták és dolgozták fel a növényt. Mivel az aszpirin széles körben elérhető, és szabványosított gyógyszer, ha hosszabb ideig szükség van szedésére, mindig ezt kell választani a fűzfakéreg helyett. Eseti alkalmazásokban, fejfájás vagy egyéb fájdalmak csillapítására a füzfakéreg hatásosnak és biztonságosnak mondható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK