Fluor

A fluor kétatomos molekulaként fordul elő elemi állapotban, vegyjele F. A természetben viszont csak vegyület formájában találkozunk vele, úgy, mint fluorit, kliorit és fluorapatit. Az elemi fluor, a fluor-hidrogén és a vízben oldódó szervetlen fluoridok, nagyon mérgezőek és maró hatásúak. Nagyon óvatosan kell tehát kezelni és kerülni kell, hogy a bőrre vagy a szembe kerüljenek. A fluor rendkívül reaktív anyag, ezért is volt nagyon nehéz az előállítása.

Flour és Fluorid - mi a küLÖNBSÉG?

A fluor mint fluorid található meg a szervezetben, tehát nem elemi állapotban, hanem valamilyen  más elemmel vegyülve. A fluorid a csontok fejlődésére, illetve a fogzománc keménységére van hatással, annak ellenálló képességét biztosítja. A szervezet fluor tartalmának legnagyobb része  (kb. 95%-a) a csontokban és a fogakban található. A fluorszükségletünket a táplálékkal kell pótolni.

Miből fedezzük a fluorszükségletünket?

Érdekes azonban, hogy a mindennapokban a fluorszükségletünk nagyobb részét vízből és bármilyen meglepő, a fluoridos fogkrémekből fedezzük. Napi szükséglet kb. 0,5–2,5 gramm közötti mennyiség.

Nagy figyelmet kíván a terhesség, és szoptatás időszaka valamint a kisgyermekek fluorid szükségletére kell nagy hangsúlyt fektetni, mert a védőhatás a fogak kibújása előtt a leghatásosabb.

A fluor hasznosulását segítő és gátló tényezők

A fluor felvételét és felszívódását megkönnyítik a foszfátok és a szilfátok jelenléte.

A magnézium, kalcium és alumínium csökkentik a szervezet fluorfelvevő képességét. A gyomorsavlekötők gyakran tartalmaznak alumíniumot, aminek használata ezáltal szintén csökkenti a szervezet fluor készletét.

A fluor természtes forrásai

A fluor természetes forrása a csapvíz, a tea, szardínia, tengeri halak, kukorica, petrezselyem.

Fluorhiány

Fluor hiányában fognövekedési, csontosodási zavarok, fogszuvasodás alakulhat ki. A védőhatáshoz legalább napi 1,5 milligramm fluor szükséges, és leghatékonyabb a fogak kibújását megelőzően, illetve még várandós állapotban. Nagyobb mértékű fluor hiány esetében károsodhatnak a csontok, csökken a vesék működése, valamint az izomzat és az idegrendszer működési zavara tapasztalható.

A fluor széleskörű felhasználása:

  • az egészségügyben a fluor megtalálható egyes érzéstelenítőkben, antibiotikumokban, gombaölőszerekben, adalékként egyes fogpasztákban mint fogszuvasodást gátló szer,
  • fluorra ipari mennyiségben volt szükség az atombomba kivitelezésénél a második világháború idején,
  • bizonyos eljárásoknál használják matt üveg elöállítása esetén,
  • a natrium-fluoridot mint rovarirtót és patkányirtót alkalmazzák,
  • fluorozott polimereket használnak mint tapadásgátló bevonatokat: ez a teflon,
  • a félvezető ipar és az új nanotechnológia maratásra használja a fluorplazmát,
  • a hűtőgépek még használják a freonokat, mint hőszállító közeget. A freonok viszont az ózon “ellenségei”, és ezért mind kevésbé használják öket. A freon negatív hatását nem a fluor váltja ki, hanem a klór.