Ginzeng

Egyéb elnevezések: Kínai ginseng, Amerikai ginseng, Ázsiai ginseng, Koreai ginseng, vörös ginseng

A ginzeng növény egy egyre inkább elismert és keresett gyógynövény, melynek gyökeréből vonják ki az értékes hatóanyag–tartalmat, melyet általában porrá őrölnek. A növény  6–7 év után éri el azt a szintet, mely után érdemes szüretelni egyébként minél öregebb a ginzeng, annál értékesebb. A ginzeng egy évezredek óta alkalmazott gyógynövény. Hatása kifejtéséhez sok folyadékra van szükség.

A ginzeng fajtái:

A ginzengek csoportosítása faj és elkészítési mód szerint történhet. Elterjedt  alkalmazású a koreai-, japán-, kínai-, amerikai ginzeng, melyek a „Panax ginzeng“ tagjai a japán ginzeng a „Panax pseudoginseng“, az amerikai ginzeng pedig a „Panax quinquefolium“ név alapján ismerhető fel.

A szibériai vagy orosz ginzeng az „Eleutherococcus senticosus“ (tajgagyökér) növényt jelöli, mely igazából nem ginzeng, de kedvező élettani hatásai szinte pontosan megegyeznek névrokonával.

Létezik fehér-és vörös ginzenggyökér, mely az előállításukra utal. A fehér ginzenggyökeret a betakarítás után közvetlenül kén- dioxiddal fehérítik, majd ezt követően napon vagy mesterséges hőt alkalmazva szárítják. A vörös ginzenggyökeret pedig úgy készítik, hogy a begyűjtött gyökereket szárítás előtt forró gőzzel kezelik (Panax ginzeng). A hatékonyság növelésének érdekében további előállítási lehetőségek is tarkítják a ginzengek csoportját, például fehér ginzengből fekete gizenget is gyártanak többszörös gőzöléssel, stb.

A különböző fajok és más gyártási módszerek eltérő hatóanyagtartalmat és összetételt jelentenek, tehát nem mindegy, milyen készítményt használunk.

A ginzeng alkalmazásának célja a sportolók körében főleg a fizikai teljesítmény fokozása, valamint a betegségek kivédése, a fáradtság leküzdése.

Hatóanyagai

A ginzeng hatóanyagai a szaponinok, olajok, fitoszterol, szénhidrát, aminosav, vitaminok és peptidek.

A ginzengnek általában normalizáló funkciója van, az egész szervezetet erősíti tekintet nélkül a kórállapot irányára, tehát, ha kell, stimulál, de szükség esetén nyugtat és csillapít.

A ginzeng egy adaptogén növény, tehát olyan anyag, amely képes a stresszhatásokat közömbösíteni és egyensúlyt teremteni a szervek működésében.

Jótékony hatásai

A ginzenget világszerte ismerik, igen nagy népszerűségnek örvend mind a sportolók, mind az inaktív emberek körében, mint betegség megelőző és teljesítménynövelő gyógynövény. Többnyire immunrendszer erősítő, szellemi kapacitást növelő, szívet megóvó és stresszcsökkentő hatásai miatt ismeretes. A ginzeng az össz koleszterinszint csökkentésével és a jó koleszterin (HDL) növelésével fejti ki a pozitív hatását a szívre.

Ezenkívül fájdalomcsillapító, nyugtató hatású, ránctalanító és segíti a pajzsmirigy működését.

A ginzeng gyógyító hatásai elsősorban triterpén glikozidjainak, a ginzenozidoknak köszönhetők. Ezek a vegyületek megszűntetik a stressz által okozott tüneteket és növelik a szellemi, illetve a fizikai teljesítőképességet. A ginzengben egymástól nagyon eltérő hatásokkal rendelkező ginzenozidok találhatók. Ezért is alkalmazható a munkateljesítmény javítására, a koncentráló képesség növelésére, valamint fáradtság és kimerültség esetén is. Nagyon jó hatással van a betegség utáni lábadozásra, illetve a legyengült szervezet erősítésére, energiateltségének növelésére, segít a gyógyulási folyamatokban.

Gyógyítja az ízületi gyulladást, az emésztési zavarokat, az álmatlanságot. Elősegíti, hogy a szervezet hasznosítsa a vitaminokat, ásványi anyagokat.

A ginzeng egyes frakciói antioxidáns hatásúak, és fontos szerepük van az érelmeszesedés, a máj és a szembetegségek kialakulásának megelőzésében.

A ginzeng további összetevői között találhatók a panaxanok, melyek csökkentik a vércukorszintet és a poliszacharidok, melyek erősítik az immunrendszert. A ginseng olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik azon speciális immunsejtek termelődését, melyek feladata a szervezetbe bejutó ártalmas vírusok és baktériumok elpusztítása. A ginzeng általános szervezeterősítő hatása a szakértők szerint is egyértelmű.

E gyógynövény a mellékvesére is jótékony hatással van, mivel elősegíti annak megfelelő működését, ezzel is támogatja a szervezet stresszel szembeni ellenállóképességét.

Ugyanakkor a szervezet stresszel szembeni ellenállóképességét azzal is növeli, hogy a természetes „stresszhormonokat” egyensúlyban tartja. Világszerte végzett kutatások bizonyítják, hogy a ginzeng segít felvenni a harcot az extrém fizikai és mentális stresszhatásokkal.

Sportolók számára nagyon is ajánlott a fogyasztása, hiszen fokozza mind a szellemi, mind pedig a testi teljesítményt. Késlelteti a fizikai és mentális fáradtságérzetet, továbbá fokozza az endorfin termelését. Mindemellett kedvező hatást fejt ki az izomműködésre, illetve azok energiafelhasználására, ezért számos testépítő és hosszútávfutó is rendszeresen alkalmazza e növényt. A ginzeng javítja a keringést az oxigénfelvétel javításával, tehát növeli az állóképességet.

Edzés vagy verseny közben kíméli a glikogénraktárat, a szervezetet a testzsírból történő energianyerésre állítja át. Javítja a tüdő munkáját, növeli az adrenalin kibocsátást, és gyorsítja a regenerációt.

A ginzeng serkenti az inzulintermelést és csökkenti a vércukorszintet, vagyis javítja az energiszintet. Sok ember számára segíthet növelni a fizikai és mentális teljesítményt, különösen intenzív edzés végzésekor. Normális mennyiség alkalmazása esetén energizál, megnövelt mennyiség esetén pedig ellentétes a hatása, tehát nyugtatólag hat.

A ginzeng kiváló ellenszere a túlhajszoltságnak, fáradtságnak, stresszes életnek. Nemcsak a közérzetet és kedélyállapotot javítja, hanem védi a szervezetet és az agyat is.

A kutatások kimutatták, hogy a ginzeng hosszú távú használata gátolhatja az öregedéssel együtt járó immunrendszer gyengülést, és védelmet nyújthat a fertőző megbetegedések ellen, mert segít ellenállni a szabadgyökökkel szemben és csökkenti a stressz káros hatásait.

Ginseng a rák ellen!

A ginseng a rákkal szemben is segítséget jelenthet, mert stresszcsökkentő hatásának köszönhetően megakadályozza a már meglévő tumorok növekedését, stimulálja az immunrendszert. Véd a sugárzás okozta károsodásokkal szemben is, nemcsak azzal, hogy segíti a felépülést, hanem magukra a sérült szervekre is gyógyító hatással van.

Ajánlott napi adag:

 • rövid ideig történő alkalmazás esetén 0,5-2 gramm
 • hosszabb ideig történő alkalmazás esetén 0,4-0,8 gramm.

Érdemes egy hónapos ginzeng kúrát tartani, majd utána egy hónap szünetet. A ginzeng hosszú távú használata menstruációs zavarokat és emlőérzékenységet, esetleg álmatlanságot okozhat.

A ginzeng javasolt adagban történő fogyasztása biztonságos, de 3 hónapos kúraszerű fogyasztás után ajánlott  1-2 hét szünetet beiktatni.

Meg kell azonban említeni, hogy bármilyen koffeintartalmú élelmiszerrel való együttes fogyasztása csökkenti a ginzeng hatását, illetve mellékhatásokat idézhet elő.

A túlzott mennyiségek fogyasztása álmatlanságot, orrvérzést, fejfájást, idegességet, hasmenést, bőrkiütéseket és hányingert okozhat.

Kutatások alapján a panax ginzeng a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

 • vírusos fertőzések
 • hepatitisz
 • herpesz
 • függőségek
 • depresszió
 • fáradtság, gyengeség
 • stressz
 • sugárfertőzés

A ginzenget univerzális gyógyszernek is szokták nevezni, hiszen hosszú a lista, amelyen felsorolhatnánk, mire is jó.  Hatásai „összegezve“ a következők:

 • javítja a memóriát
 • fokozza a szervezet ellenálló képességet
 • stresszoldó hatású
 • fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet
 • segít az általános gyengeség, fáradtság leküzdésében
 • kitűnő természetes gyógyszere a legyengült vagy lábadozó betegek erejének helyreállítására
 • csökkenti a kórosan magas vércukor-és koleszterinszintet
 • pozitívan hat az izmok működésére, illetve azok energia–felhasználására
 • késlelteti a fáradságérzetet, sőt fokozza az endorfin hormon termelését
 • javítja az állóképességet
 • nyugtató és fájdalomcsillapító
 • növeli a szexuális vágyat
 • nőknél növelheti a libidót serkenti a hímivarmirigyek működését sőt az impotencia bizonyos típusai ellenében is eredményes szernek bizonyult
 • fiatalítja a bőrt és csökkenti a ráncok mélységét
 • véd a sugárzás ellen rákos betegek esetében például enyhíti a besugárzás mellékhatásait
 • segíti a pajzsmirigy működését.

Manapság több ginzeng-készítmény is kapható. Figyelni kell arra, hogy ezek között különbség van! Vannak készítmények, amelyek a növény levelét vagy gyökerét, illetve  amelyek ezek kivonatát tartalmazzák. Az első esetben a növény egy részének örleményéről van szó, amelyben a ginzenozid hatóanyagok mennyisége nem ismert, és változó lehet minden egyes legyártott adagban. Viszont azokban a termékekben, amelyek kivonatot tartalmaznak, a növény gyökerének vagy leveleinek kivonata van. A ginzenozidok mennyisége az ilyen kivonatokban sztenderdizált, szabvánnyal meghatározott. A növény gyökerében általában 2 és 2,5 % ginzenozid található.

Miért hasznos a ginzeng?

A ginzengből készült kozmetikai termékek igen jó hatással vannak a bőrre: megfiatalítják,  vitalitást, egészséges szint adnak neki, hatásosan kezeli a bőrhibákat, gyulladásokat, krónikus elváltozásokat.

Mivel a ginzeng segít egyensúlyba hozni a vércukorszintet, a cukorbetegek, különösen az inzulint használók konzultáljanak használata előtt a kezelőorvosukkal.

Miért nem jó a túlzott ginzeng fogyasztás?

Tartós használat esetén magas vérnyomást okozhat. Nem ajánlott azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk, vagy szív-és érrendszeri panaszaik vannak továbbá terhesség alatt, szoptató anyáknak, asztmás és tüdőgyulladásos betegeknek, valamint véralvadási zavarokkal küszködők számára. Kínai orvosok javaslata alapján ne szedjünk ginzenget láz, megfázás vagy influenza esetén.  A betegség utáni felépüléshez viszont már ajánlják szedését.

A ginzenggel kapcsolatban egyre több vizsgálatot folytatnak. Úgy valószínűsitik, hogy a zsirégetésben is szerepet játszik. Az eddigi vizsgálatokat ugyan még csak patkányokon végezték, de a hatás az embernél is „hasonló“ lehet. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a ginzeng kivonat hatásos lehet az elhízás és a kapcsolódó betegségek kezelésében, illetve megelőzésében. A hatás részben az étvágy csökkentésén keresztül is kiváltódhat, bár valószínűleg több hatásmechanizmus együttese fejti ki a kedvező hatásokat a zsírtömegre.